lv
XsQhUwzlXK0VPtBZeX9ipbLJyGElLG5JDAu5hvH2
4250651

Vai ir droši valstī lietot medikamentus, skaidro speciālisti (+VIDEO)

Vai ir droši valstī lietot medikamentus, skaidro speciālisti (+VIDEO)

LZVO rīcībā nav ziņojumu par potenciāliem zāļu viltošanas gadījumiem.

Latvijas Zāļu verifikācijas organizācija (LZVO), pārbaudot 22 miljonus zāļu paku 2024.gada deviņu mēnešu periodā, nav konstatējusi zāļu viltojumus, aģentūru LETA informēja LZVO.

Pret viltojumiem pārbaudīti medikamentu iepakojumi, kas pēc tam pārdoti vai izlietoti pacientiem. Lai arī vairākās Eiropas valstīs joprojām turpinās vienu diabēta zāļu viltojumu lietas izmeklēšana, Latvijā šo zāļu viltojumi nav konstatēti.

Neskatoties uz to, LZVO norāda, ka tiek saglabāta augsta uzmanība pret potenciāliem viltojumiem, jo pasaulē turpinās problēmas ar tādiem medikamentiem, kas paredzēti diabēta ārstēšanai, bet neoficiāli tiek lietoti svara samazināšanai.

LZVO rīcībā nav ziņojumu par potenciāliem zāļu viltošanas gadījumiem Latvijā. Tomēr tiek saglabāta augsta uzmanība, jo pasaulē turpinās problēmas ar viltotiem medikamentiem, kas paredzēti diabēta ārstēšanai, bet neoficiāli tiek lietoti svara samazināšanai (aktīvā viela semaglutīds, zāļu nosaukums Ozempic). Kā zināms, 2023.gada oktobrī Eiropas Zāļu aģentūra izplatīja brīdinājumu, ka zāļu drošuma pārbaudes sistēma Vācijā, Austrijā un Lielbritānijā ir konstatējusi šī medikamenta viltojumu. Zāles tika izņemtas no apgrozības un pacientus nav sasniegušas. Šā gada sākumā arī ASV Pārtikas un zāļu pārvalde (FDA) paziņoja, ka turpina izmeklēt viltotu Ozempic likumīgajā ASV zāļu piegādes ķēdē un ir konfiscējusi tūkstošiem produkta vienību.

LZVO aicina iedzīvotājus medikamentus iegādāties tikai oficiālās aptiekās un interneta aptiekās, nekādā ziņā neizvēloties pirkt zāles nezināmās interneta vietnēs vai pēc sludinājumiem sociālajiem tīklos. Recepšu medikamentu drošums tiek pārbaudīts un garantēts legālajā zāļu aprites ķēdē.

Gaujas – un Vīlandes! – laivinieks. Iznākusi igauņu un latviešu dziesmu grāmata
Nesen klajā laista dziesmu grāmata "Laululaud/ Dziesmu galds", kurā apkopotas 17 tautā iemīļotas dziesmas latviešu un igauņu valodā. Pie sastādīšanas un izdošanas kopīgi strādājuši kā latviešu, tā igauņu pētnieki un muzikanti. "Tas, ka mums ar igauņiem...
VMD brīdina: par notriektu dzīvnieku piesavināšanos draud sods (+VIDEO)

Tapāt tās patvaļīga novākšana no ceļa var būt bīstama veselībai vai dzīvībai.

Rudens un ziemas periodā uz autoceļiem pasliktinās redzamība un pieaug sadursmju skaits ar meža dzīvniekiem. Valsts meža dienests aicina sadursmē notriektos vai ievainotos dzī...

Ārpolitikas pētniece: Vēlēšanu rezultāti nekādu «lielu drāmu» Lietuvā nesola
Lietuvā ir noslēgusies parlamenta vēlēšanu pirmā kārta. Lai gan galīgo vietu sadalījumu Seimā izšķirs otrā kārta, skaidrs, ka lielāko daļu vēlētāju balsu ir ieguvuši sociāldemokrāti. Tas nav pārsteigums, un visticamāk, ka straujas pārmaiņas Lietuvas ie...


Komentāri