lv
MfmSrTbhMx4A8j3rprfkupOxlz8HxK7P0o8L9wSX
4236294

Valsts elektroauto tirgus aug ekonomiski aktīvā segmentā (+VIDEO)

Valsts elektroauto tirgus aug ekonomiski aktīvā segmentā (+VIDEO)

Pašlaik baterijas mūžs jau kalpo ilgāk, nekā auto.

Lielākā daļa elektroauto lietotāju (76%) noteikti vai visdrīzāk ka nākamo spēkratu atkal izvēlētos elektroauto, atvērtāki elektroauto iegādei ir jaunieši un jaunajos projektos dzīvojošie iedzīvotāji, tāpat augstāka interese par elektroauto iegādi ir Rīgā, Pierīgā un Kurzemē dzīvojošajiem, liecina Latvijas pētījums.

Jautāti par to, kas viņus motivētu iegādāties elektroauto, gandrīz puse jeb 44% Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka tās ir uzturēšanas izmaksas un gandrīz tikpat daudzi (40%) norāda uz pieejamo valsts atbalstu. Vēl ceturtā daļa (25%) atzīmē, ka viņus motivētu plašāk paejamas uzlādes iespējas.

Elektroauto popularitāte Latvijā pēdējo gadu laikā turpina strauji pieaug, līdz ar to uzlabojas arī iedzīvotāju izpratne par elektroauto sniegtajām priekšrocībām. Šodien droši varam teikt, ka elektroauto ir stabili augoša tirgus niša. Pieredze rāda, ka retais elektroauto lietotājs pārsēžas atpakaļ uz iekšdedzes dzinēja transportlīdzekli.

"Pozitīvi, ka mīti par elektroauto iet mazumā, bet elektroauto skaits Latvijā turpina pieaugt, apliecinot kā esošā EKII atbalsta programma videi draudzīgu auto iegādei, ir efektīva. Lietotāju pozitīvās pieredzes stāsti ir nenovērtējami svarīgi. Lielākais gandarījums, ka kopš izmaiņām atbalsta programmā vasaras izskaņā, kad tika palielināts atbalsts Goda ģimenēm, 34,5% no visiem atbalsta saņēmējiem elektroauto iegādei ir daudzbērnu ģimenes, kuri programmu izmantojuši arī septiņvietīgu elektroauto iegādei," uzsver Kaspars Melnis, Klimata un enerģētikas ministrs.

Tāpat Klimata un enerģētikas ministrs uzsvēra, ka nākotnē plānots veicināt nolietoto, veco auto nodošanu jauna iegādei, jo mērķis ir pamazām nomainīt Latvijas ‘veco’ autoparku kopumā.

Jautāti par šķēršļiem, kas attur no elektroauto iegādes, 67% Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka tā ir pārāk augstā auto iegādes cena, savukārt puse norāda uz ar vienu uzlādi nobraucamo attālumu kā nepietiekamu. Tāpat puse jeb 52% aptaujāto pauž bažas par auto baterijas ilgmūžību, bet vēl 46% uzskata, ka ir ierobežots publisko uzlāžu staciju skaits. Un tikai 11% aptaujāto norādīja, ka viņus no elektroauto iegādes attur negatīvas atsauksmes. Būtiski, ka esošo un bijušo elektroauto īpašniekus auto cenu neredz kā šķērsli, apzinoties, ka šī sākotnēja investīcijā ļauj samazināt nākotnes auto lietošanas izmaksas.

"Finansiālie aspekti (iegādes cena, lietošanas izmaksas, valsts atbalsts) ir galvenie faktori, kas pircējus motivē vai attur no elektroauto izvēles. Lai iedzīvotāji būtu gatavi iegādāties elektroauto, galvenais ir pieredze, bet būtiskākais motivētājs - cena," secina eksperts Matīss Janevičs-Dambis.

Latvijas Elektroauto biedrības līdzdibinātājs Kārlis Mendziņš kliedē vairākus mītus saistībā ar elektroauto, piemēram, to, ka baterijas mūžs ir neliels. "Pašlaik baterijas mūžs jau kalpo ilgāk, nekā sākotnēji prognozēts, turklāt baterijas garantija ir ievērojami lielāka nekā pašai mašīnai. Tāpat redzams, ka uzlādes vietu skaits audzis par 21%, bet uzlādes spraudņu skaits audzis par 39%, kā arī jaunās uzlādes vietas ir lielākas, nodrošinot drošības sajūtu," uzsver Mendziņš, mudinot, ka valstij būtu jārāda piemērs, valsts un pašvaldības autoparkiem pārejot uz elektroauto.

Tāpat Mendziņš norāda uz to, ka būtu jāsniedz atbalsts uzņēmējiem. Redzams, ka aizvien vairāk uzņēmēju to dara - Baltijā līderos ir Lietuva, kur 6,7% uzņēmumu jau pārgājuši uz elektroauto izmantošanu.

Tiks stiprināta valsts valodas loma un lietojums iedzīvotāju ikdienā

Ir turpināms darbs pie latviešu valodas apguves un prasmju pilnveides, kā arī grozījumiem normatīvajos aktos, lai nodrošinātu, ka publiskajā vidē, tostarp sniedzot dažāda satura pakalpojumus, pārdodot preces, sniedzot klientiem informāciju, saziņa noti...

LVM paplašina dronu izmantošanu Latvijas mežu bagātības uzraudzībā (+VIDEO)

Apsekošana ļauj novērtēt, kādi uzturēšanas darbi būtu jāveic.

AS "Latvijas valsts meži" (LVM) uztur un dažādos meža apsaimniekošanas darbos ikdienā izmanto uzņēmuma 172 lidrobotu jeb dronu lielo floti. Efektīvākai darbu izpildei arvien plašāk tie tiek i...

Noraida priekšlikumu ļaut pašvaldību vēlēšanās balsot no 16 gadiem

Neskatoties uz partijas "Progresīvie" aicinājumiem atbalstīt likumdošanas iniciatīvu, Saeimas deputātu vairākums ceturtdien noraidīja partijas priekšlikumu grozījumiem Pašvaldības domes vēlēšanu likumā, ar kuru tika rosināts dot iespēju vietvaru vēlēša...



Komentāri