lv
I18NJibT05Ebi6LMUOvGpnn8WSZ9T6gH0D7xpqP7
4145876

Kā latvieši gatavo pārtikas krājumus ziemai (+VIDEO)

Kā latvieši gatavo pārtikas krājumus ziemai (+VIDEO)

C vitamīni un daļēji B grupas vitamīni nav termiski stabili un saldēšanas laikā izzūd.

Gatavojot sezonālo produktu krājumus ziemai, visvairāk Latvijas iedzīvotāju - 88% - tos sasaldēs, bet 70% - konservēs, liecina lielveikalu veiktā aptauja. Citas iedzīvotāju iecienītas metodes ir produktu skābēšana jeb fermentēšana (20%), žāvēšana (18%) un kaltēšana (12%).

Visbiežāk sasaldēšanas metodi izvēlas zemgalieši (93%), savukārt aizrautīgākie konservētāji (87%) un skābētāji (25%) mīt Vidzemē. Iecienītākie produkti, kurus Latvijas iedzīvotāji uzkrās ziemai, ir ogas (45%), dārzeņi (37%), zaļumi (37%) un sēnes (35%), kas zināmā mērā arī izskaidro izvēlēto produktu uzglabāšanas metodi, jo ogas, dārzeņus un zaļumus var viegli sasaldēt, pēc tam atlaidināt un daudzveidīgi lietot.

"Saldēti produkti ir ideāls veids, kā bagātināt savu ikdienas ēdienkarti, īpaši ziemā un pavasarī, kad mazāk uzticamies ārzemju tomātiem un gurķiem. No saldētiem dārzeņiem var pagatavot zupas, sautējumus, wok ēdienus. Dārzeņus, augļus un ogas, ko izmanto saldēšanai, novāc tad, kad tie jau ir nogatavojušies, bet tos, ko pārdod svaigus, - pusgatavus, jo vēl paiet laiks, kamēr tie nokļūst veikalā.

Tāpēc saldētu dārzeņu un augļu garša neko daudz neatšķiras no svaigiem un reizēm pat ir labāka. Saldēti dārzeņi, augļi un ogas zaudē dažas uzturvielas, piemēram, C vitamīnu un daļēji B grupas vitamīnus, jo tie nav termiski stabili un saldēšanas laikā izzūd. Toties šķiedrvielas un mikroelementi - kālijs, magnijs, fosfors un dzelzs - saglabājas arī saldētos produktos," atgādina sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina.

Visvairāk iedzīvotāju - 33% - norāda, ka ziemai sagatavojamos produktus pērk lielveikalā, savukārt 29% izaudzē pašu dārzā. Visčaklākie dārznieki mīt Vidzemē, kur pašu audzētus labumus burkās liks 49% aptaujāto. Savukārt rīdzinieki daudz biežāk nekā citu reģionu iedzīvotāji garšu, aromātu un vitamīnu meklējumos dodas uz tirgu - tā norādījuši 21% aptaujāto.

Vidzemes dienvidos uzbūvēts lielākais saules paneļu parks (+VIDEO)

Kokneses SES ar uzstādīto jaudu 5,3 MW turpmāk ik gadu saražos vismaz 5200 MWh atjaunīgās enerģijas.

Latvijas investīciju uzņēmums Aizkraukles novada Kokneses pagastā īstenoja vērienīgu zaļās infrastruktūras projektu. Investējot 4 miljonus eiro vietējā ...

FBK: Volkova piekaušanu pasūtījis bijušais Jukos viceprezidents Ņevzļins

Cietumā nomērdētā Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija līdzgaitnieku ceturtdien skatītājiem nodotā filmā apgalvots, ka viņu rīcībā nonākusi uzņēmēja, naftas kompānijas "Jukos" bijušā vadības pārstāvja Leonīda Ņevzļina sarakste, no kuras izrie...

Nākamos piecus gadus Rīgas ielas uzturēs četras firmas

Rīgas ielu uzturēšanu nākamos piecus gadus veiks apvienība "Roadeks un LAU", uzņēmums "Vizii Urban", kā arī uzņēmumu "Eco Baltia vide" un SIA CBF "Ļ-KO" apvienība, aģentūru LETA informēja Rīgas domes Ārējās komunikācijas nodaļā.

Minētie komersanti uzvar...



Komentāri