lv
3wKHCISlF0wJsBoWrHIbKaAwg0CYnfZcEMD6wyvE
4133398

Ārvalstniekiem liks deklarēt trešajā valstī reģistrēta auto izmantošanu

Ārvalstniekiem liks deklarēt trešajā valstī reģistrēta auto izmantošanu

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti trešdien atbalstīja otrajam lasījumam Saeimā virzīt ieceri ārvalstniekiem likt deklarēt trešajā valstī reģistrēta transportlīdzekļa izmantošanu Latvijā.

Komisija atbalstīja priekšlikumu, kas nosaka, ka ar transportlīdzekli, kas reģistrēts ārpus Eiropas Savienības (ES) vai Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalsts vai Šveices, ceļu satiksmē Latvijā atļauts piedalīties tikai tad, ja transportlīdzeklis ir deklarēts izmantošanai ceļu satiksmē Latvijā.

Tomēr deputāti sēdē diskutēja par izņēmumiem, uz kuriem transportlīdzekļu turētājiem vai īpašniekiem, šī deklarēšana neattieksies, kā arī, kādēļ Lielbritānija nav iekļauta starp izņēmuma valstīm, lai saglabātos vienlīdzības princips.

CSDD Juridiskā departamenta vadītājs Reinis Nīmanis sacīja, ka jautājums ir atklāts, bet ir jāņem vērā, ka Lielbritānijas datiem Latvija nevar piekļūt un nenotiek šī apmaiņa par pārkāpumiem.

Savukārt Saeimas deputāts Jānis Vitenbergs (NA) jautāja, vai policists, apturot transportlīdzekli, kas reģistrēts Moldovā, redzēs, vai mašīna ir deklarēta un vai ir piemēroti soda pārkāpumi. Iekšlietu ministrijas pārstāvis atbildēja, ka patlaban policijas un robežsardzes darbinieki to neredz, bet CSDD norādījusi, ka tas ir tehniski iespējams.

Arī CSDD valdes priekšsēdētājs Aivars Aksenoks piebilda, ka ne tikai apturot mašīnu policisti varēs iegūt šo informāciju, bet arī strādājot mašīnā. Līdz ar to šī sistēma būšot efektīvāka.

Tāpat diskusijas izvērsās par ārlietu ministres Baibas Bražes (JV) priekšlikumiem, kas paredz, ka deklarēšanās pienākums nav attiecināms uz tādu transportlīdzekli, kas atrodas personas īpašumā vai turējumā, kura bauda imunitātes un privilēģijas atbilstoši Latvijas saistošām starptautisko tiesību normām vai kura dodas īstermiņā braucienā (arī tranzītā) oficiālo funkciju veikšanai vai tehniskā atbalsta nodrošināšanai Latvijas vai ārvalstu diplomātiskajai vai konsulārajai pārstāvniecībai.

Saeimas deputāts Jānis Patmalnieks (JV) jautāja, vai Ārlietu ministrija (ĀM) saņem informāciju par diplomātiem, jo, viņaprāt, deklarēties vajadzētu, bet par sodu piemērošanu vajadzētu izņēmumus.

ĀM pārstāvis uzsvēra, ka ir svarīgi šos izņēmumus saglabāt, jo tās ir Latvijas starptautiskās attiecības, piebilstot, ka, piemēram, diplomātiem ir sarkanas numurzīmes, kuras varētu atpazīt.

Noslēgumā komisija nolēma, ka pagaidām uz otro lasījumu Saeimā virzīs priekšlikumus ar esošo redakciju, kurā nav iekļauts izņēmums par Lielbritāniju, tomēr ir iekļauti Bražes priekšlikumi par izņēmumiem attiecībā uz diplomātiem un citiem iepriekšminētajiem izņēmumiem.

Likumprojekts paredz, ka transportlīdzekļa izmantošana CSDD būs jādeklarē elektroniski. Deklarējot transportlīdzekļa izmantošanu ceļu satiksmē Latvijā, būs jānorada transportlīdzekļa marka un modelis, reģistrācijas valsts, valsts reģistrācijas numurs, laika posms, kurā transportlīdzeklis tiks izmantots ceļu satiksmē Latvijā, un citi dati.

Plānots, ka naudas sods transportlīdzekļa vadītājam, ja trešajā valstī reģistrēts transportlīdzeklis nebūs deklarēts, būs no 55 līdz 140 eiro.

Amerikāņu vokālie speciālisti meklē talantus Rīgā un Liepājā (+VIDEO)

Latvijas speciālistiem būs iespēja klausīties tieši viņiem pielāgotas lekcijas.

No 18. līdz 30.septembrim Latvijā viesosies pasaulē plašu atzinību guvušie balss pētnieki un pedagogi Džoanna un Kenets Bozmani no ASV, kuri ar dziedātājiem, vokālajiem peda...

Bankomātos plānots aizliegt krievu valodas izmantošanu

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija trešdien galīgajam lasījumam Saeimā atbalstīja grozījumus Kredītiestāžu likumā, kas aizliegs krievu valodas izmantošanu bankomātos.

Komisija atbalstīja priekšlikumu, ka kredītiestādes nodrošinātajiem bankomā...

Rosina apsūdzēt islāmistu teroristu ideoloģijas atbalstītāju

Valsts drošības dienests (VDD) 2.septembrī rosināja prokuratūru sākt kriminālvajāšanu pret Latvijas nepilsoni par instrukciju un zināšanu iegūšanu teroristiskiem uzbrukumiem, kā arī sprāgstvielas un šaujamieroču munīcijas iegādāšanos un glabāšanu, aģen...



Komentāri