lv
OBw7g3k4bFmQviAyPtqSg2jM0OdCHgpcPAns7l1A
4106267

ES: Latvijas valdībai jāmeklē iespējas samazināt «Rail Baltica» izmaksas

ES: Latvijas valdībai jāmeklē iespējas samazināt «Rail Baltica» izmaksas

Latvijas valdībai ir jāmeklē iespējas samazināt dzelzceļa projekta "Rail Baltica" izmaksas, ceturtdien intervijā Latvijas Radio pauda Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis (JV).

Dombrovskis atzīmēja, ka "Rail Baltica" aplēstās izmaksas gadu laikā ir pieaugušas daudzkārt, kamēr Eiropas Savienības (ES) konkrētajā finanšu instrumentā pieejamās naudas apjoms nav pieaudzis un nepieaugs, tāpēc valdībai jāvērtē, kā izmaksas samazināt, jo visu par ES līdzekļiem nofinansēt nevarēs.

Pēc viņa vārdiem, daļa "Rail Baltica" ir vai nu jāfinansē par valsts budžeta līdzekļiem, vai arī jāmeklē taupīgāki risinājumi.

Pēc 2027.gada ES būs jauns daudzgadu budžets, un arī tad būs jāpacīnās par finansējumu iecerēm, atzīmēja politiķis, piebilstot, ka diskusijas par nākamo ES daudzgadu budžetu sāksies nākamajā gadā, taču tam sekos pāris gadus ilgs saskaņošanas un apstiprināšanas process.

Savukārt runājot par aviokompānijas "airBaltic" jautājumiem un vairāku simtu miljonu eiro "parādu norakstīšanu" pirms kompānijas akciju sākotnējā publiskā piedāvājuma (IPO) un investora piesaistes, Dombrovskis uzsvēra, ka tas ir Latvijas valdības kompetences jautājums.

Viņš atzina, ka ir bijušas tiesvedības par atbalstu "airBaltic" un arī tagad šādas iespējas valdībai ir jāizvērtē. Vienlaikus politiķis atzīmēja, ka Latvijas valsts sniedza atbalstu savai nacionālajai aviokompānijai, līdzīgi kā to Covid-19 pandēmijas laikā sniedza daudzas citas valstis, jo aviokompānijas cieta lielus zaudējumus.

Kā, atsaucoties uz avotiem, vēstīja vācu laikraksts "Die Welt", EK prezidente Urzula fon der Leiena sliecoties arī jaunās komisijas sastāvā saglabāt četrus viceprezidenta amatus, tostarp Latvijas pārstāvim Dombrovskism piedāvājot atbildību par paplašināšanos un Ukrainas atjaunošanu.

Dombrovskis apgalvoja, ka runas par iespējamo amatu sadalījumu jaunajā EK esot tikai spekulācijas. "Es neko no tā nevaru apstiprināt", kamēr EK prezidente nāks klajā ar oficiālu piedāvājumu, kas varētu notikt nākamnedēļ vai vēl pēc nedēļas, sacīja komisārs.

Pēc politiķa vārdiem, Latvijai fon der Leiena neesot izteikusi lūgumu piedāvāt divus kandidātus komisāru amatiem - pa vienam no katra dzimuma, un šāds lūgums izteikts tām valstīm, kas virzījušas iepriekš EK nestrādājušus kandidātus, taču valstis šim lūgumam neesot atsaukušās.

Par naida kurināšanu pret ukraiņiem vīrietim piespriež gada un astoņu mēnešu cietumsodu
Vidzemes rajona tiesa Cēsīs mālpilietim, 1981. gadā dzimušajam Edgaram Romalam piespriedusi gada un astoņu mēnešu cietumsodu par kara nozieguma publisku slavināšanu un nacionālā naida pret ukraiņiem kurināšanu, raksta "Latvijas Avīze".
Ostapenko ar Kičenoku ASV atklātajā čempionātā iekļūst finālā

Latvijas tenisiste Aļona Ostapenko kopā ar ukrainieti Ludmilu Kičenoku trešdien Ņujorkā iekļuva ASV atklātā čempionāta dubultspēļu sacensību finālā.

Latvijas un Ukrainas duets, kas turnīrā ir izsēts ar septīto numuru, pusfinālā ar 6-1, 6-2 sagrāva sacen...

Divās dienās Latvijā pārspēti 26 karstuma rekordi

Pēdējās divās dienās Latvijā kopumā laboti 26 maksimālās gaisa temperatūras rekordi, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija.

Otrdien pārspēti septiņi 3.septembra rekordi. Augstākā gaisa temperatūra bija +29,1 grāds Skrīv...



Komentāri