lv
33CD3ooLYuKwcNrttf0iGjumPbqKcuMxSfVNbBUl
4092415

Eksperti: privāto mājokļu darījumi ir pilni ar slazdiem (+VIDEO)

Eksperti: privāto mājokļu darījumi ir pilni ar slazdiem (+VIDEO)

Ja īrnieks kārtīgi maksā un ievēro īres līgumā iekļautos noteikumus, nav šķēršļu, kāpēc viņš šādā īres dzīvoklī nevarētu pavadīt kaut vai visu mūžu.

Dzīves vietu īrē apmēram piektā daļa Rīgas reģiona iedzīvotāju (18%), visbiežāk - jaunieši 18-24 gadu vecumā, un divas trešdaļas no visiem īrniekiem plāno arī turpināt īrēt, liecina Latvijā veiktais pētījums. Tiesa, nereti iedzīvotājiem ir grūti izvērtēt, kādam izīrētājam dot priekšroku, - sludinājumu portālos uzietai fiziskai personai vai īres namu attīstītājiem. Kaut arī iespēja īrēt dzīvokli īres namā tiek vērtēta pozitīvi (73%), nozīmīga daļa (21%) tomēr dod priekšroku fizisku personu piedāvājumam ar visiem šādu darījumu potenciālajiem zemūdens akmeņiem, jo tā šķiet ērtāk un vienkāršāk.

Kā rāda aptauja, Rīgas reģionā ir izplatīts priekšstats, ka īres namos piedāvātie dzīvokļi ir modernāki (79%), turklāt, slēdzot īres līgumu ar attīstītāju, ir garantēta lielāka uzticamība, drošība, stabilitāte un garantija, ka nākotnē nenāksies piedzīvot nepatīkamus pārsteigumus.

Tomēr katrs piektais izvēlas sludinājumos nejauši uzietu fiziskas personas piedāvājumu, balstot savu izvēli ieradumā, jo šāda veida pieredze dzīvokļa īres kontekstā bijusi jau iepriekš un tā ir ierastāka (13%). Īrējot mājokli no fiziskas personas, gan pastāv risks gūt negatīvu pieredzi, kā arī iesaistīties apšaubāmās līgumattiecībās, ja īres līgums vispār tiek piedāvāts. Aptaujātie kā galveno šķērsli dzīvokļa meklējumiem īres namos min priekšstatu par augstāku cenu, nekā īrējot no fiziskas personas (54%), kā arī nepietiekamu informāciju par attīstītāju sniegtajām iespējām, ierobežotu dzīvokļu piedāvājumu un pilnībā mēbelētu dzīvokļu trūkumu.

"Kaut arī īpašu pētījumu par uzticēšanos vai neuzticēšanos institucionālajiem izīrētājiem nav, novērojumi rāda, ka Latvijas sabiedrībai ir visai nelāga pieredze ar uzņēmumiem vispār - jebkurā nozarē. Tas, ka nereti dzīvokļu īrētāji vairāk uzticas fiziskām personām, varētu būt skaidrojams ar maldīgu drošības sajūtu, ka vienai atsevišķai personai var vairāk uzticēties: tas ir konkrēts cilvēks, varbūt apšaubāms, tomēr viņu var saukt pie atbildības, ja kaut kas noiet greizi. Bet uzņēmumos nereti ir vispārīgs klientu serviss, interesentu ar jautājumiem nereti nosūta no departamenta uz departamentu, un kas zina, kas vēl būs pēc vairākiem gadiem... Uzticēšanās sabiedrībā veidojas palēnām caur veiksmīgiem piemēriem. Jo biežāk dzīvokļus izīrēs uzticami, stabili uzņēmumi, jo uzticēšanās kļūs plašāka un spēcīgāka," skaidro geštaltterapeite Līva Spurava.

Apsverot dzīvokļu īres iespējas, vissvarīgākais aspekts Rīgas reģiona iedzīvotājiem ir skaidri un caurskatāmi līguma nosacījumi - uz to norāda 93% aptaujāto. Cilvēkiem ir svarīgi, lai būtu iespēja īrēt ilgtermiņā - vairāk nekā vienu gadu (86%), kā arī īres līgumu reģistrēt zemesgrāmatā (76%). Nav pārsteigums, ka drošība, slēdzot oficiālu līgumu, ir visbiežāk minētais ieguvums, īrējot dzīvokli īres namā. Tiem, kuri ir atvērti piedāvājumam īres namos, ir aktuāls arī profesionāls klientu serviss, tehniskais serviss un citas klientu apkalpošanas priekšrocības (63%).

"Daudzās valstīs īres tirgus lielāko daļu veido uzņēmumi, kam pieder simtiem un pat tūkstošiem dzīvokļu un kas tos izīrē ilgtermiņā. Atšķirībā no privātā segmenta juridiskas personas lūdz savus īrniekus atbrīvot dzīvokļus tikai tad, ja īrnieki nemaksā vai rupji pārkāpj noteikumus. Ja īrnieks kārtīgi maksā un ievēro īres līgumā iekļautos noteikumus, nav šķēršļu, kāpēc viņš šādā īres dzīvoklī nevarētu pavadīt kaut vai visu mūžu. Turklāt atšķirība starp īres maksu un hipotekāro maksājumu, pērkot dzīvokli, var būt ievērojama, tāpēc daudzi izvēlas īrēt finansiālu apsvērumu dēļ. Pēdējā laikā arī Latvijas mājokļu tirgū parādās šādi īres nami, kas ir atbilde uz lielo pieprasījumu īres segmentā: it sevišķi Rīgas reģionā netrūkst cilvēku, kuri labprāt pielāgo dzīvesvietu savam dzīvesveidam un saglabā iespēju būt mobiliem un ātri kaut ko mainīt, ja to prasa dzīves situācija," stāsta eksperts Kaspars Ekša.

Pedagogu arodbiedrība iebilst pret studiju kursiem par seksuālo izglītošanu

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) iebilst pret studiju kursiem par seksuālo izglītošanu kā obligātiem un uzskata, ka kursiem jābūt brīvprātīgiem, šādu nostāju pauda arodbiedrības priekšsēdētāja Inga Vanaga.

Pavasara sākumā ...

Atļauto braukšanas ātrumu ikdienā pārsniedz 67% Latvijas autovadītāju

Atļauto braukšanas ātrumu ikdienā pārsniedz 67% Latvijas autovadītāju, liecina pētījumu aģentūru "Norstat" pēc apdrošinātāja "Ergo" pasūtījuma veiktās aptaujas rezultāti.

Aptaujā secināts, ka lielākie ātruma pārkāpēji ir vīrieši, Rīgas un Pierīgas iedzī...

Šalkovskis/Jaundžeikars U-19 pasaules čempionātā pludmales volejbolā izcīna sudrabu
Latvijas duets Matīss Šalkovskis/Kārlis Jaundžeikars svētdien Ķīnā izcīnīja sudraba medaļas U-19 pasaules čempionātā pludmales volejbolā.


Komentāri