lv
qktfoJR8fsZb9WtwTw4B4VEbuIyzP4nhPfSlqFRj
4088382

Aprit 30 gadi, kopš Latviju atstāja Krievijas bruņotie spēki

Aprit 30 gadi, kopš Latviju atstāja Krievijas bruņotie spēki

Šodien aprit 30 gadi, kopš pabeigta Krievijas Federācijas bruņoto spēku izvešana no Latvijas, pavēstīja Ārlietu ministrijā.

Ārlietu ministre Baiba Braže (JV) uzsver, ka ir būtiski apzināties šī notikuma simbolisko, politisko un juridisko nozīmi, jo tas bruģēja ceļu uz mūsu valsts pilnīgu suverenitāti.

"Šis ceļš nebija vienkāršs - lai arī 90.gadu sākumā Krievija bija piekritusi sava karaspēka izvešanai no Austrumvācijas, Polijas, Čehijas un Ungārijas, Baltijas gadījumā divpusējas sarunas risinājās lēni," viņa atgādina.

Tādēļ Baltijas valstis pieņēma lēmumu internacionalizēt šo procesu, iesaistot starptautiskās organizācijas - Eiropas Drošības un sadarbības organizāciju un Apvienoto nāciju organizāciju (ANO). "Mūsu draugu un sabiedroto un šo organizāciju loma, lai aizstāvētu Latvijas intereses un sasniegtu rezultātu - atbrīvotos no Krievijas armijas, bija ļoti nozīmīga," norādīja Braže.

Okupācijas armijas izvešanas procesā piedalījās daudzas Latvijas amatpersonas, tai skaitā diplomātiskā dienesta pārstāvji. Braže akcentē, ka, pateicoties viņu ieguldītajam darbam, kā arī jautājuma savlaicīgai internacionalizācijai, iesaistot starptautisko sabiedrību, un partneru atbalstam, tika panākts valstij tik nozīmīgais rezultāts.

Ministre atgādina, ka jau 1992.gadā Baltijas valstis iesniedza ANO Ģenerālās asamblejas rezolūciju ar aicinājumu izvest no Baltijas valstīm Krievijas karaspēku. Šīs rezolūcijas ANO tika vienbalsīgi pieņemtas 1992. un 1993.gadā.

Pēc bijušās PSRS armijas izvešanas Latvijai līdzās pārējām Baltijas valstīm pavērās reālas iespējas turpmākai integrācijai Eiropas un transatlantiskajās struktūrās.

Okupācijas armijas izvešana pavēra arī reālas iespējas turpmākai Latvijas integrācijai starptautiskajās organizācijās, piemēram, virzībai uz Eiropas Savienību un NATO.

Kā atrast Latvijā trūkstošos IT darbiniekus: konsultē eksperts (+VIDEO)

50% darbinieku dod priekšroku darbam ar elastīgu grafiku.

Informācijas un tehnoloģiju (IT) speciālistu piesaiste un noturēšana ir kļuvusi par izaicinājumu daudziem uzņēmumiem, kas darbojas tehnoloģiju nozarē. Arvien pieaugošā konkurence darba tirgū pras...

Šodien Bauskas slimnīca ar zemessargu palīdzību gatavojas karam (+VIDEO)

Militārie mediķi tiek izvietoti ārkārtas gadījumos.

31.augustā Bauskā Zemessardzes 1.Rīgas brigādes Medicīnas rota, Neatliekamās medicīnas palīdzības dienesta un Bauskas slimnīcas pārstāvji īstenos medicīnas speciālistu apmācību slimnīcas teritorijā. Ap...

Daugavpilī notiks festivāls “Street Food Daugavpils 2024”

7. septembrī plkst. 13.00 Daugavpils Centrālajā parkā norisināsies ilgi gaidītais festivāls “Street Food Daugavpils 2024”. Šis pasākums pulcēs gardēžus un izklaides cienītājus no visas Latvijas, piedāvājot unikālu kulināro piedzīvojumu un...



Komentāri