lv
XGlHRmSX45vEljjVgBLc2KnZIxR79BfToS4tQAe3
4072337

Uzturlīdzekļu apmērs neatbilst dzīves dārdzībai

Uzturlīdzekļu apmērs neatbilst dzīves dārdzībai

Arodbiedrība uzskata, ka piedāvātais paaugstinājums tik un tā neatbilst šodienas ģimenes izmaksām.

Tieslietu ministrija (TM) 2024.gada 6.augustā izsludināja grozījumus Ministru kabineta 2019.gada 10.decembra noteikumos Nr. 616 "Noteikumi par uzturlīdzekļu apmēru, ko izmaksā no Uzturlīdzekļu garantiju fonda" (turpmāk - Grozījumi).

TM piedāvā noteikt, ka no Uzturlīdzekļu garantiju fonda izmaksājamo uzturlīdzekļu apmērs katram bērnam līdz septiņu gadu vecuma sasniegšanai ir 115 euro un septiņu gadu vecumu sasniegušajiem bērniem - 140 euro mēnesī.

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) pilnībā piekrīt, ka ir jāpaaugstina uzturlīdzekļu apmērs, ko izmaksā no Uzturlīdzekļu garantiju fonda (UGF), vienlaikus LBAS norāda, ka piedāvātais pieaugums ir ārkārtīgi niecīgs un nepietiekams, lai nodrošinātu bērniem primārās vajadzības, nerunājot nemaz par bērnu dzīves kvalitātes paaugstināšanu.

Ņemot vērā, ka mājsaimniecībās lielākā daļa izdevumu ir pārtikai un mājoklim, uzturlīdzekļu pieaugumam ir jābūt atbilstošam šo patēriņa grupu inflācijai, bet jebkurā gadījumā ne mazākam kā vispārējam cenu pieaugumam. Kā liecina Centrālā statistikas biroja dati, patēriņa cenu pārmaiņas 2024.gada jūlijā salīdzinot ar 2020.gada janvāri ir 33,8%, patēriņa grupai '01 Pārtika un bezalkoholiskie dzērieni' ir 45,3%, patēriņa grupai '04 Mājoklis, ūdens, elektroenerģija, gāze un cits kurināmais' ir 42,5%.

Papildus vēršam uzmanību, ka ar grozījumiem Civilprocesa likumā ir samazināts ieturējumu apmērs parādniekiem, kuri nemaksā uzturlīdzekļus. Tas nozīmē, ka gadījumā, ja parādnieks labprātīgi nemaksās uzturlīdzekļus, valstij būtu jānodrošina efektīvāka bērnu interešu aizsardzība ar UGF starpniecību.

Ņemot vērā iepriekš minēto, LBAS aicina paaugstināt uzturlīdzekļu apmēru, ko izmaksā no Uzturlīdzekļu garantiju fonda par 45,3%, t.i., noteikt, ka no Uzturlīdzekļu garantiju fonda izmaksājamo uzturlīdzekļu apmērs katram bērnam līdz septiņu gadu vecuma sasniegšanai ir 156 euro un septiņu gadu vecumu sasniegušajiem bērniem - 187 euro mēnesī.

Pagātnes atmiņas šodienas scenogrāfijās Zanes Priedes personālizstādē
ISSP galerijā līdz 26. septembrim apskatāma Zanes Priedes pirmā personālizstāde "Marmoleum Real 2mm", kurā lielformāta fotogrāfijās deviņdesmito gadu sadzīves priekšmeti un lietas ievietotas šodienas scenogrāfijās. Izstādes nosaukta linoleja paveida vā...
Kartupeļu raža un kvalitāte šogad Latvijā gaidāma sliktāka

Kartupeļu raža un kvalitāte šogad Latvijā gaidāma sliktāka, aģentūrai LETA pavēstīja biedrības "Zemnieku saeima" pārstāvji.

Organizācijā atzīmē, ka spēcīgā jūlija izskaņas vētra ir ietekmējusi ne tikai rapša, graudaugu un zirņu ražu, bet arī kartupeļu r...

«Gaismas pilī»‎ tiek atklāta izstāde par godu Gunāram Birkertam (+VIDEO)

Arhitekts nopirka un atjaunoja nelielu māju etrusku laika Itālijā.

Ceļā uz arhitekta Gunāra Birkerta simtgadi 2025. gadā, Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Mezonīna (M) stāva ātrija galerijā, LNB 105. dzimšanas dienas un Gaismas pils ēkas 10 gadu ju...



Komentāri