Būs siers, maize, mūzika un izklaides.
31. augustā no pulksten 9 līdz 15 Jelgavā notiks jau 24. Piena, maizes un medus svētki un 22. Latvijas novadu Siera diena. Hercoga Jēkaba laukumā vienkopus varēs satikt maizniekus, biteniekus un piena produktu ražotājus no visas Latvijas, bet skvērā aiz kultūras nama – siera ražotājus. Dienas garumā būs arī koncertprogramma, atrakcijas un radošās darbnīcas.
“Mūs jau tradicionāli sagaida visīstākie gardēžu svētki! Pasākuma akcents nemainīgi ir veselīgs dzīvesveids un Latvijas pārtikas ražojumi, tāpēc aicinām izmantot iespēju gan degustēt un atklāt jaunas garšas, gan arī klātienē satikt produktu ražotājus. Piedāvājums dažādām gaumēm ir garantēts!” saka pašvaldības iestādes “Kultūra” vadītājs Mintauts Buškevics. Hercoga Jēkaba laukumā uz dižtirgu aicinās vairāk nekā 220 maizes, medus, piena produktu ražotāju un dažādu amatu pratēju ar saviem darinājumiem. Degustācijas, gatavošana pasākuma laikā, siera laimes rats, govs slaukšanas atrakcija un garšu furgons ar aktivitātēm bērniem – ražotāji jau tradicionāli gādās par dažādām radošajām aktivitātēm, lai uzrunātu apmeklētājus un iepazīstinātu ar savu produkciju.
Ne tikai nogaršot, bet arī izzināt
Latvijas Biškopības biedrība aicinās izzināt “Dabas spēku karotē medus” – stāstīs, rādīs un izglītos par medus dažādību, kā arī aicinās piedalīties izzinošās aktivitātēs par bitēm un medu. Tāpat jau tradicionāli apmeklētājus gaidīs Maizes telts, kurā Latvijas Maiznieku biedrība kopā ar Jelgavas Amatu vidusskolas topošajiem maizniekiem un konditoriem skolotājas Guntas Briedes vadībā piedāvās uzzināt, “kāpēc rudzu maize lielu dara”. Šoreiz godā cels un svētku viesus cienās ar tradicionālo Latvijas desertu – maizes zupu, bet vienlaikus interesentus iepazīstinās ar skolā apgūstamajām programmām un amatiem. Visas dienas garumā jaunie speciālisti aicinās piedalīties aptaujā par rudzu maizes lietošanu ikdienā, bet pateicībā par iesaisti un atbalstu apmeklētājiem pasniegs dažādās maiznīcās ražoto spēcinošu rudzu maizes šķēli ar jauno medu. Pasākuma noslēgumā aktīvākie viesi tiks arī pie sava maizes svētku kliņģerīša.
Uz skatuves Hercoga Jēkaba laukumā dienas garumā ar koncertu priecēs tautas deju ansamblis “Lielupe”, ansamblis “Tandēms trijatā”, kā arī postfolkloras grupa “Rikši”. Mazāko svētku dalībnieku priekam būs sarūpētas dažādas radošās darbnīcas – zīmēšana, puzuru veidošana, papīra kroņu darbnīca un rotiņu vēršana. Savukārt krāšņas atmiņas par pasākumu varēs iemūžināt “Bezgalīgo sajūtu stāstu” radošajā fotostūrī.
Skvērā – Siera diena
Skvērā aiz kultūras nama notiks Latvijas novadu Siera diena, ko organizē biedrība “Siera klubs”. Tur apmeklētājiem būs iespēja degustēt un iegādāties vismaz 70 siera šķirnes un citus piena produktus no Latvijas lielākajiem uzņēmumiem un visu novadu zemnieku saimniecībām.
Apmeklētājus sagaidīs četras gardēžu pieturas. Tā pieturā “Nāku tevi stiprināt” piedāvājumā būs siera ēdieni vai ēdieni ar sieru, gatavoti pēc latviskām receptēm, piemēram, krāšņa cūkas galva ar Smiltenes siera cepuri, putraimdesas ar siera garnējumu, siera salāti, sacepumi. Tos aicinās baudīt Talsu novada ZS “Ēmužas” pavāri. Pietura “Nāku tevī atmirdzēt!” būs piepildīta ar Zemgales saimnieču sarūpētajiem konditorejas izstrādājumiem: torti ar “Smiltenes piena” krēmsieru, mājas zefīriem, rolbiskvītiem un siera cepumiem. Pieturā “Nāku tevi pārsteigt!” saimniekos Ogres tehnikuma komanda, piedāvājot gan sieru un medu, gan arī tortes, plātsmaizes, uzkodas un dzērienus. Savukārt pietura “Nāku tevi kārdināt!” būs piepildīta ar 66 kilogramiem jāņusiera, salināto rudzu rupjmaizi un Rucavas balto sviestu. Šos īpašos Latvijas produktus svētku apmeklētājiem kā degustāciju piedāvās “Siera klubs” un Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs.
Pulksten 11 skvērā aiz kultūras nama jau tradicionāli notiks jāņusiera kroņa maiņas ceremonija. Zīmīgi, ka jau 19 gadus šis kronis un augstais tituls ceļo no viena uzņēmuma pie cita, slavinot tā saražoto produkciju, roku darbu un jāņusiera gatavošanas tradīcijas. Par godu svētkiem, apmeklētājiem tiks pasniegts arī jāņusiera 15 lielo rituļu sveiciens. Savukārt pulksten 12 pirmo reizi Latvijā notiks biezpienpīņu konkurss, lai meklētu jaunu garšu šim latviskajam gardumam, kura vairāk nekā 100 gadu senā recepte mūsdienās ir teju aizmirsta. Konkursanti prezentēs savus sagatavotos izstrādājumus žūrijai, kā arī viesiem. Pulksten 14.30 pasākumu kuplinās arī atrakcija ar Didža Zariņa dalību – viens no stiprākajiem Latvijas spēkavīriem un pasaules čempions baļķa celšanā vilks vienpadsmit tonnas smago piena mašīnu.
Svētku reizē apmeklētājus sagaidīs arī muzikāli sveicieni – skvērā aiz kultūras nama pasākumu iedziedās Jelgavas mākslinieks Toms Auza, bet turpinājumā – šlāgermūziķis Kaspars Antess kopā ar pianistu Anatoliju Livču un saksofonistu Raivo Stašānu.
Gardēžu pastaiga
Pulksten 12 pilsētā notiks arī “Gardēžu pastaiga” gida pavadībā – tajā būs iespēja apmeklēt Jelgavas kafejnīcas un konditorejas, lai iepazītu pilsētu, klausoties stāstos par tai zīmīgiem notikumiem un ievērojamām ēkām, un vienlaikus baudītu īpašus gardumus, kas tapuši Jelgavā. Aktivitāte sāksies pie Jelgavas Svētās Trīsvienības baznīcas torņa, pēc tam interesenti dosies uz tējas namiņu “Silva” Pasta salā, pieturēs Lielajā ielā šopavasar atvērtajā konditorejā “pâte bakery”, kā arī Mātera ielas konditorejas studijā “Tarte”.
Ūdens temperatūra jūrā ir no 17, 18 grādiem Rīgas līča Kurzemes krastā līdz 19, 20 grādiem pārējā Latvijas piekrastē, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.
Saskaņā ar Jūrmalas pludmales glābšanas dienesta mērījumiem ūdens tem...
Uzņēmumu apgrozījums 2023. gadā bija 1,66 miljardi eiro.
Drošības un aizsardzības industrijas uzņēmumi ir nodibinājuši kompetences centru “DefInno”. Tā mērķis kā inovāciju klasterim ir paaugstināt drošības un aizsardzības nozarēs strādājošo uzņēmumu kon...
Komentāri