lv
fIaDcSSxS35uaOrDHQkdXo6kYP8sTSBmKghEprkl
4046905

Bakteriālā iedega konstatēta 18 īpašumos

Bakteriālā iedega konstatēta 18 īpašumos

Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD), veicot bakteriālās iedegas saimniekaugu pārbaudes, baktēriju konstatējis 18 īpašumos, liecina dienesta publiskotā informācija.

VAAD bakteriālās iedegas monitoringā šogad līdz 17.augustam noņēmis vairāk nekā 300 paraugus, no tiem 24 paraugos, kas ievākti 18 īpašumos, konstatēta bakteriālā iedega. Latvijas teritorijā veiktas 980 pārbaudes dažādās saimniekaugu augšanas vietās, tostarp 317 pārbaudes iepriekšējo gadu perēkļos un to buferzonās, kā arī jaunajās perēkļu vietās un trīs kilometru rādiusā ap tām.

Visvairāk pārbaudes veiktas Zemgales un Kurzemes reģionos, kur katrā reģionā veiktas virs 270 pārbaudēm, savukārt mazākā baktērijas izplatības intensitāte ir Vidzemes reģionā, kur slimība līdz šim nav izplatījusies un ir veiktas 70 pārbaudes. Latgales reģionā veiktas aptuveni 160 pārbaudes, bet buferzonu teritorijās Augšdaugavas novadā un arī pārējā reģionā jauni slimības uzliesmojumi nav atrasti.

Dienesta pārstāvji norāda, ka lielākā bakteriālās iedegas izplatība šogad konstatēta Zemgalē - Jelgavas un Bauskas novados, kur inficēti koki atrasti 13 vietās. Visas no šīm vietām, izņemot perēkli Jelgavas pilsētā, VAAD jau pastiprināti uzraudzīja.

Kaitīgais organisms konstatēts arī Rīgas reģionā, Tukuma novada Pūres pagastā un divos novados Kurzemes reģionā. Vairumā gadījumu perēkļi atrodas blakus viens otram, tāpēc faktiskās slimības skartās teritorijas nav plašas, izņemot Zemgales dienvidu daļu, kur perēkļu buferzonas aizņem lielas platības starp Lielvircavu, Eleju, Bērvircavu un Bērsteli. Tomēr dienesta pārstāvji akcentē, ka arī šajos reģionos slimības izplatība ir apzināta un tiek uzraudzīta.

Pēc organisma konstatēšanas vietās, kas atrodas ārpus iepriekš zināma slimības izplatības areāla, inspektori veikuši papildu pārbaudes, kā rezultātā Pūres pagasta Dzintara ciemā noteikti četri perēkļi. Jelgavā, Kuldīgas novada Snēpeles pagastā un Vārves pagastā, netālu no Ventspils vēl turpinās papildu pārbaudes bakteriālās iedegas perēkļu buferzonās.

Bakteriālā iedega ir ļoti bīstama augļu koku slimība, kas var izpostīt līdz 80% no augļu dārza stādījuma.

Bakteriālās iedegas saimniekaugi ir augļu koki un dekoratīvie krūmi, tostarp ābeles, bumbieres, krūmcidonijas, korintes, klintenes un vilkābeles.

Tipiskas slimības pazīmes ir brūnas līdz melnas krāsas sačokurojušās lapas, kuras turas klāt zariem, bet izskatās kā apdegušas. Ziedi un augļi vīst, sačokurojas, kļūst tumši, bet nenokrīt un turas pie auga. Bakteriālā iedega sākas no ziedu vai zaru galiem, no tiem baktērija migrē uz lielākiem zariem un izplatās tālāk uz stumbru. Jaunie zaru dzinumi brūnē, kļūst nekrotiski, zaru gali bieži izliecas āķa formā. Lielāku zaru bojātā miza uzpūšas un plaisā.

Bakteriālās iedegas saimniekaugu ziedēšanas periodā un vismaz divas nedēļas pēc to ziedēšanas beigām aizliegts pārvietot bišu stropus no bakteriālās iedegas buferzonas un ievest bišu stropus bakteriālās iedegas buferzonā.

Rīgā ar vairākiem pasākumiem godinās akcijas «Baltijas ceļš» 35.gadadienu

Atzīmējot Baltijas ceļa 35.gadadienu, Rīgā piektdien, 23.augustā, notiks vairāki pasākumi, informē pašvaldībā.

Plkst.11 pie Brīvības pieminekļa notiks ziedu nolikšanas ceremonija par godu Baltijas ceļa 35.gadadienai un Ziemeļu un Baltijas valstu (NB8) p...

Vai tiešām atteiksies no algu palielināšanas ministriem, deputātiem, ierēdņiem?

Valdībai vēl būs jālemj par atalgojumu publiskajā sektorā, jo tas vairs nedrīkst augt tādā tempā kā līdz šim, otrdien valdības sēdē sacīja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV).

Premjere sacīja, ka ir sadzirdēti gan Latvijas Bankas, gan Latvijas Darba ...

Latvijas sieviešu volejbola izlase, pateicoties tehniskajai uzvarai, sper soli tuvāk Eiropas čempionāta finālturnīram
Latvijas Volejbola federācija (LVF) ir saņēmusi Eiropas Volejbola konfederācijas (CEV) vēstuli, kurā ir teikts, ka Bosnijas un Hercegovinas sieviešu izlase augustā 2026. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra spēles neaizvadīs un ka šīs valsts ...


Komentāri