lv
8lizoudqgvlboQQrjPkA9ghYSq2fU9oTREFvwxYO
4029704

Latvijas skolēni ēdīs tradicionālo latviešu rudzu maizi (+VIDEO)

Latvijas skolēni ēdīs tradicionālo latviešu rudzu maizi (+VIDEO)

Plānots, ka projekts aptvers vismaz 50% no mērķauditorijas.

Rudzu maizes programmu izglītības iestādēs īstenos un rudzu maizi audzēkņiem un skolēniem bez maksas dalīs no šāgada 1.septembra līdz 31.decembrim. Programmas īstenošanai 2024.gadam piešķirtais valsts atbalsts ir 300 tūkstoši eiro. Programmas relizēšanas laikā izglītības iestādēs jāveic pasākumi, kuros jāinformē bērni un jaunieši par tradicionālo rudzu maizi kā svarīgu latviešu materiālās un garīgās kultūras daļu. Tāpat jāiepazīstina ar rudzu maizes garšu un jāizglīto par rudzu maizes vērtību un nozīmi uzturā, un aspektiem, kas ļāvuši rudzu maizei kļūt par Latvijai raksturīgu produktu. Jāveic arī jauniešu anketēšana, lai iegūtu datus par rudzu maizes popularitāti un zināšanu līmeni par maizes vērtību. Plānots, ka projekts aptvers vismaz 50% no mērķauditorijas jeb ap 140 tūkstošiem bērnu un jauniešu.

Zemkopības ministrs Armands Krauze uzskata: "Latvijā ir nepieciešams veicināt rudzu maizes kā nozīmīga un reģionam raksturīga, uzturvielām bagāta pārtikas produkta atpazīstamību un lietošanu uzturā jau no bērnības. Tas gan radina jaunatni pie veselīgāka ikdienas uztura, gan arī ļauj vietējiem lauksaimniecības un pārtikas ražotājiem pārdot savu produkciju pašmāju tirgū. Bērnu un jauniešu iepazīstināšana ar rudzu rupjmaizi paver iespēju viņiem arī savā turpmākajā ikdienas dzīvē izvēlēties un uzturā lietot iespējami veselīgākus produktus. Rudzu maizes programma ir labs papildinājums jau populārajai skolu apgādes programmai ar augļiem, dārzeņiem un pienu."

Valsts atbalstam rudzu maizes programmas īstenošanai var pieteikties biedrība vai nodibinājums, kas:

-apvieno vismaz 10 maizes ražotājus un maizes izejvielu piegādātājus,

-vismaz piecus gadus izglīto un informē sabiedrību par rudzu maizi un tās nozīmi,

-pārstāv nozares intereses valsts pārvaldes un citās iestādēs,

-sadarbojas ar profesionālās izglītības iestādēm izglītības programmu izstrādē vai ieviešanā, lai sagatavotu jaunos speciālistus ar maizes ražošanu saistītās profesijās.

Rudzu maizei, kas dažādos rudzu maizes programmas pasākumos izdalāma izglītojamiem, jābūt ražotai Latvijā Pārtikas un veterinārajā dienestā reģistrētā uzņēmumā, gatavotai ar plaucējumu un dabīgo ieraugu un tās gatavošanā no kopējā izmantotā miltu daudzuma vismaz 80% jābūt rudzu miltiem. Maizei jābūt klona formā, un tai jāatbilst kvalitātes prasībām, ko piemēro izglītojamo ēdināšanā.

Atbalsta pretendentam dokumenti Lauku atbalsta dienestā, kas administrē rudzu maizes programmu, jāiesniedz līdz 2024.gada 21.augustam. Savukārt programmas īstenotājiem pārskats par īstenotajiem pasākumiem jāiesniedz līdz šāgada 31.decembrim.

Latvijā kopumā samazinās maizes, tostarp arī rudzu maizes, patēriņš, kaut arī rudzu maize ir Latvijai raksturīgs pārtikas produkts un satur ļoti daudz vērtīgu vielu, tostarp vitamīnu un minerālvielu. Rudzu maize var dot sāta sajūtu, un tas ir svarīgi pirmsskolas un skolas vecuma bērniem. Latvijas sabiedrībā ir jāatjauno un jānostiprina rudzu maizes lietošana kā tradīcija, jau no bērnības veicinot tās lietošanu un izglītojot par rudzu maizes nozīmi.

Šodien ar unikālu koncertu muzejā tiks atzīmēta Rīgas gadadiena (+VIDEO)

Johana Valentīna Mēdera daiļrade ir sadarbības fokusā, vienojot Latvijas, Igaunijas un Somijas mūziķus.

iektdien, 16.augustā plkst.18.00, ieskandinot Rīgas 823. dzimšanas dienas svētku norisi Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā, Kolonnu zālē notiks sta...

FK «Auda» futbolisti pagarinājumā zaudē Kosovā, nepārvar trešo kārtu Konferences līgas kvalifikācijā
Latvijas futbola klubs "Auda" ceturtdien Kosovā cieta zaudējumu un nespēja pārvarēt UEFA Konferences līgas kvalifikācijas trešo kārtu. "Auda" pagarinājumā ar 1:3 zaudēja Kosovas vienībai "Drita", divu spēļu summā piekāpjoties ar 2:3.
"airBaltic" tuvojas finansiālam sabrukumam? Eksperta viedoklis

Jau vēstīts, ka "airBaltic" šogad pirmajā pusgadā strādāja ar 88,8 miljonu eiro zaudējumiem pretstatā peļņai attiecīgajā periodā gadu iepriekš.

Latvijas nacionālā lidsabiedrība "airBaltic" finansiāli tuvojas sabrukumam un Latvijas valdībai būs jāpieņem ...



Komentāri