lv
dLFSKdYsvvGbbHVc8mWW1hcGkxplVFwXsoeF8rz8
4001177

Daži no Spānijā iestrēgušajiem Latvijas bērniem ir ceļā uz mājām

Daži no Spānijā iestrēgušajiem Latvijas bērniem ir ceļā uz mājām

Daži no Spānijā iestrēgušajiem bērniem, kuri ar Latvijas tūroperatora starpniecību bija devušies uz apsolītu sērfošanas nometni Portugālē, jau ir sākuši atpakaļceļu uz mājām Latvijā, aģentūru LETA informēja apdrošināšanas kompānijā "Balcia".

Minētā apdrošināšanas kompānija ceturtdienas rītā esot saņēmusi trīs, bet dienas otrajā pusē vēl vienu pieteikumu no saviem klientiem, kuru bērni devušies uz nometni Portugālē, bet organizatori pazuduši bez vēsts un bērni netiek mājās. Apdrošinātājs esot nekavējoties sācis risināt situāciju, organizējot šiem bērniem transportu uz lidostu un lidojumu uz mājām.

Tie trīs bērni, kuriem bija "Balcia" ceļojumu apdrošināšana un par kuriem apdrošinātājam tika ziņots no rīta, ceturtdienas vakarā bija ceļā uz Latviju, bet ceturtajam bērnam piektdien ir paredzēta atgriešanās Latvijā ar reisu no Barselonas.

Kā norāda "Balcia", par situāciju nekavējoties tika informēta arī Ārlietu ministrija (ĀM) un Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC), piedāvājot apdrošinātāja ekspertu atbalstu repatriācijas reisa noorganizēšanā, lai arī pārējiem bērniem, kas nav "Balcia" klienti, pēc iespējas ātrāk tiktu sniegta iespēja atgriezties mājās.

LETA jau ziņoja, ka PTAC nolēmis sākt Spānijā iestrēgušo ceļotāju bezmaksas repatriāciju, tikmēr palīdzību bērniem sniedz arī risku apdrošināšanas kompānija "Balta".

Kā aģentūru LETA informēja PTAC pārstāve Sanita Gertmane, saistībā ar SIA "Fisom" nespēju pildīt saistības un konstatētajām komersanta likviditātes problēmām, kā rezultātā vairāk nekā 100 galvenokārt nepilngadīgo ceļotāju iestrēguši Spānijā, PTAC saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem par kompleksa un saistīta tūrisma pakalpojuma sagatavošanas un sniegšanas kārtību un kompleksu un saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzēju un ceļotāju tiesībām un pienākumiem pieņēmis lēmumu sākt ceļotāju nogādāšanu atpakaļ Latvijā un izmitināšanu pirms repatriācijas.

Gertmane piektdienas vakarā norādīja, ka tiek apzināti trīs varianti, kā atgādāt Spānijā iestrēgušos ceļotājus atpakaļ uz Latviju, tostarp ar repatriācijas pakalpojuma veicēja partnerkompānijas Spānijā autobusu. Tāpat tiek vērtētas repatriācijas iespējas ar aviotransportu vai izmantojot SIA "Lux Express Latvia" sniegtos pakalpojumus, kas aizņemtu aptuveni trīs dienas.

PTAC ir apturējis tūrisma operatora licenci, kas nozīmē, ka turpmākie ceļojumi nenotiks. Par iemaksu atgūšanas procesu PTAC informēs tuvākajā laikā, jo patlaban prioritāte ir Spānijā esošo bērnu nogādāšana Latvijā. PTAC tupina būt saziņā ar bērnu vecākiem un ĀM, un detalizētāka informācija par repatriācijas gaitu un aktualitātēm tiks ievietota PTAC mājaslapā.

Kā aģentūru LETA piektdienas vakarā informēja risku apdrošināšanas kompānijas "Balta" pārstāvis Toms Sadovskis, nepilngadīgie bērni no Latvijas, kas bija devušies uz sērfošanas nometni, atrodas kempingā Spānijas ciematā Buendijā.

Viņš atzīmēja, ka bērnu vecāki nevar sazināties ar brauciena organizatoriem un saņemt informāciju par risinājumu. Apzinoties situācijas nopietnību, uzņēmums ir iesaistījies un apmaksājis izmitināšanas un ēdināšanas izmaksas, un meklē veidus, kā vēl var palīdzēt.

"Lai gan ceļojuma apdrošināšana neparedz šādu izmaksu segšanu, uzskatām, ka mūsu pienākums ir šādās situācijās sniegt palīdzību," uzsvēra Sadovskis.

Tiks vēstīts, ka uzņēmuma "Fisom" organizētā ekskursija, kas dēvēta par "nometni" sērfošanai Portugālē tikai daļēji sasniedza tās mērķi - divi no trim autobusiem ar jauniešiem vecumā aptuveni no 13 līdz 20 gadiem ir palikuši kādā kempingā Spānijā, savukārt organizatori nav sasniedzami.

Iepriekš gan ĀM pauda, ka vecākiem pašiem nāksies segt radušās izmaiņas, taču tagad tas ir mainījies. ĀM norādīja, ka ministrija ir saņēmusi apstiprinājumu no PTAC, ka bērnus Latvijā varēs nogādāt par valsts līdzekļiem. ĀM arī aicina bērnu vecākus ar iesniegumiem vērsties Valsts policijā (VP) lietas ierosināšanai par naudas līdzekļu piesavināšanos, kas ļautu VP izsludināt personu vai personas starptautiskā meklēšanā.

Informācija "Firmas.lv" liecina, ka SIA "Fisom" valdes priekšsēdētājs ir Matīss Dālbergs. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 7500 eiro. 2021.gadā SIA "Fisom" apgrozījums bija 117 615 eiro, savukārt peļņa sasniedza 41 749 eiro, 2022.gadā uzņēmuma apgrozījums sasniedza 356 396 eiro, taču uzņēmums strādāja ar zaudējumiem 33 452 eiro apmērā. Informācija par 2023.gadu pagaidām nav pieejama.

Pēc olimpiskā klupiena Ostapenko tenisa tūrē atgriežas ar uzvaru pirmajā spēlē Toronto
Latvijas tenisa līdere Aļona Ostapenko pirmajā turnīrā Sieviešu tenisa asociācijas (WTA) tūrē pēc neveiksmīgā starta Parīzes olimpiskajās spēlēs ceturtdien Kanādas pilsētā Toronto uzvarēja pirmajā cīņā vienspēlēs. 
Pabeigti apjomīgākie būvdarbi sinhronā kompensatora stacijai Ventspilī

Jaunajai AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) sinhronā kompensatora stacijai Ventspilī pabeigti apjomīgākie būvdarbi, informēja AST pārstāvji.

Jau augusta beigās Ventspils ostā kravas kuģis no Vācijas piegādās pašas iekārtas - vairāk nekā 390 tonnas smago ko...

Suharevu olimpiskajā startā aptur pleca trauma, svarcēlājs jūtas visiem sagādājis vilšanos
Svarcēlāju Ritvaru Suharevu uzskatīja par pretendentu uz labu rezultātu Parīzes olimpiskajās spēlēs, tomēr pleca traumas dēļ viņš palika bez rezultāta jau pirmajā disciplīnā un sacensības noslēdza priekšlaicīgi. Sportists sarunā ar Latvijas sabiedriska...


Komentāri