lv
maWlPJdOu9eI9RCzCs4f0hS4r7jqwuUZ0lQIOOBQ
3999943

Pabeigti apjomīgākie būvdarbi sinhronā kompensatora stacijai Ventspilī

Pabeigti apjomīgākie būvdarbi sinhronā kompensatora stacijai Ventspilī

Jaunajai AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) sinhronā kompensatora stacijai Ventspilī pabeigti apjomīgākie būvdarbi, informēja AST pārstāvji.

Jau augusta beigās Ventspils ostā kravas kuģis no Vācijas piegādās pašas iekārtas - vairāk nekā 390 tonnas smago kompensatoru un tā spara ratu.

Kopumā Latvijā tiks uzstādītas trīs Vācijas uzņēmuma "Siemens Energy" ražotās sinhronā kompensatora iekārtas - līdzās Ventspilij arī Grobiņā un Līksnā, un tās kalpos stabilas frekvences uzturēšanai energosistēmā pēc Baltijas elektrotīklu sinhronizācijas ar Eiropu. Grobiņā sinhronā kompensatora iekārtas jau ir uzstādītas.

Sinhrono kompensatoru staciju izbūvi un pieslēgšanu pārvades tīklam AST īsteno sadarbībā ar pilnsabiedrību "EM&SE Syncons", ko veido Vācijas "Siemens Energy" un Latvijas SIA "Enersense".

Katras sinhronā kompensatora stacijas reaktīvā jauda būs 100 reaktīvie megavoltampēri (MVAr) un tā nodrošinās nepieciešamo inerci, uzkrājot 2090 megavoltampērsekundes (MVAsec).

Kopējās investīcijas trīs staciju izbūvē ir 114 miljoni eiro, 75% veidojot Eiropas infrastruktūras savienošanas instrumenta ("Connecting Europe Facility" - CEF) līdzfinansējumam.

Lai nodrošinātu stabilas frekvences uzturēšanai nepieciešamo inerci energosistēmā, kā arī īsslēguma jaudu relejaizsardzību darbībai un saules, vēja elektrostaciju drošai pieslēgšanai, Latvijā, kā arī Lietuvā un Igaunijā tiks uzstādīti sinhronie kompensatori - trīs katrā valstī.

AST informē, ka sinhrono kompensatoru staciju izbūve ir daļa no pārvades sistēmas infrastruktūras pastiprināšanas, kas nepieciešama Baltijā vērienīgākā energoneatkarības projekta - sinhronizācijas ar kontinentālo Eiropu - īstenošanai.

Baltijas tīklu sinhronizācija ar kontinentālo Eiropu palielinās elektroenerģijas apgādes drošumu reģionā, vienlaicīgi veicinot Eiropas iekšējā enerģijas tirgus attīstību un radot jaunas uzņēmējdarbības iespējas, skaidro AST. Tāpat projekta laikā veiktie ieguldījumi iekārtās un tehnoloģijās ir viens no priekšnosacījumiem, lai pārvades tīklam varētu droši pieslēgt liela apjoma atjaunojamās enerģijas avotus un izpildīt Eiropas zaļā kursa mērķus.

Suharevu olimpiskajā startā aptur pleca trauma, svarcēlājs jūtas visiem sagādājis vilšanos
Svarcēlāju Ritvaru Suharevu uzskatīja par pretendentu uz labu rezultātu Parīzes olimpiskajās spēlēs, tomēr pleca traumas dēļ viņš palika bez rezultāta jau pirmajā disciplīnā un sacensības noslēdza priekšlaicīgi. Sportists sarunā ar Latvijas sabiedriska...
Asociācija: ceļot nodokļus banku nozarei, ekonomikas attīstību nevar sasniegt

Ceļot vai nosakot arvien jaunus nodokļus un nodevas banku nozarei, nav iespējams veicināt tālāku finanšu nozares un visas ekonomikas attīstību, pavēstīja Finanšu nozares asociācijas (FNA) valdes loceklis Jānis Brazovskis,

Viņš uzsver, ka kreditēšana vie...

Graudiņa un Samoilova par piekto vietu olimpiādē varētu saņemt līdz 27 660 eiro

Tīna Graudiņa un Anastasija Samoilova par izcīnīto piekto vietu Parīzes olimpiskajās spēlēs pludmales volejbolā varētu saņemt kopumā līdz 27 660 eiro, informē Izglītības un zinātnes ministrija (IZM).

Sportistu treneri un apkalpojošais personāls var pr...



Komentāri