lv
fB7tbciP8rRkC0cx4EdUi1rZP3nL1mjbH4hk2IdD
3995770

Ārlietu ministre: Latvijai nav militāru draudu

Ārlietu ministre: Latvijai nav militāru draudu

Latvijai nav militāru draudu, taču nevar citiem "deleģēt" rūpes par valsts drošību, uzsvēra ārlietu ministre Baiba Braže (JV), kura otrdien un trešdien kustības "2x2" nometnē tikās ar gandrīz 90 Latvijas jauniešiem no 12 valstīm.

Kā informēja Ārlietu ministrijā (ĀM), Braže kopā ar dalībniekiem atskatījās uz Latvijas 20 gadiem Eiropas Savienībā un NATO, diskutēja par diplomātijas lomu pašreizējā ģeopolitiskajā situācijā, kā arī apmainījās pieredzē un iecerēs, ko jaunieši jau patlaban dara un būtu gatavi darīt Latvijas ekonomikas un drošības labā.

Braže uzsvēra, ka diasporai ir svarīga loma, lai stiprinātu sadarbību starp Latviju un citām pasaules valstīm, saglabātu latviešu valodas un kultūras mantojumu ārpus Latvijas, uzturētu un izkoptu izglītību un zinātni, kā arī veicinātu ekonomiku un drošību.

Viņasprāt, pašreizējā ģeopolitiskajā situācijā stiprināt savstarpējās saites ir īpaši svarīgi un nepieciešams, lai saglabātos kopības un piederības sajūta, lai varētu apmainīties ar zināšanām un pieredzi, lai cits citu labāk izprastu un atbalstītu, lai kopā stiprinātu Latviju.

"Ar mūsu diasporas jauniešiem pārrunājām, ko mēs varam dot Latvijai, latvietībai un kā vispār būt mūsdienīgam latvietim mūsdienu pasaulē - kā pašorganizēties individuālā līmenī, nevis gaidīt ko no citiem - sabiedrības, valdības un citiem. Šādas nometnes, pulcējot mūsu jauniešus un pārrunājot gan fundamentālas, gan laikmetīgas tēmas, ir nenovērtējams ilgtermiņa ieguldījums, jo katrs mūsu jaunietis ir Latvijas vēstnieks pasaulē, kurā ieklausās līdzcilvēki, draugi, paziņas," norādīja ārlietu ministre.

Braže arī uzsvēra, ka brīvprātīgais darbs, labdarība, līdzcilvēkiem veltīts laiks, aktīva iesaiste organizējot un piedaloties pasākumos, zināšanu un pieredzes apmaiņa, fiziskā sagatavotība un morāla noturība - tās ir dažas no lietām, ko katrs individuāli var darīt, lai uzlabotu savas dzīves kvalitāti un kopā stiprinātu gan Latvijas ekonomiku, gan drošību.

Tāpat viņa norādīja, ka mēs visi kopā, neatkarīgi no ģeogrāfiskās lokācijas, esam atbildīgi par to, kas notiek Latvijā. Ārlietu ministre akcentēja, ka mūsu visu kopīga prioritāte ir Latvijas drošība, ekonomika un cilvēki - tiešā un visplašākajā nozīmē.

"Aicinu katru stiprināt sevi individuālā līmenī, savu noturētspēju - iziet rezervistu apmācības, medicīniskās palīdzības kursus, iestāties Zemessardzē, attīstīt kritisko domāšanu un atpazīt viltus ziņas. Novēlu katram, lai mēs esam tie, kuri var citiem dot, nevis kuriem vajag palīdzību, tādēļ ir svarīgi ieguldīt sevī," jauniešus aicināja Braže.

Diskusijās jaunieši interesējās arī par tādām tēmām kā Zemessardzes apmācības, ASV prezidenta vēlēšanas, diplomātiskiem rīkiem un taktikām, noturēšanas un atturēšanas spēju stiprināšanu individuālā un valsts līmenī, kā arī daudziem citiem jautājumiem.

Braže darba vizītē Vācijā otrdien un trešdien piedalās Pasaules Latviešu jaunatnes semināra "2x2" programmā "Atgriešanās", kas notiek latviešu kultūras centrā "Bērzaine", Vācijā. "2x2" nometnē piedalās aptuveni 90 latviešu jaunieši vecumā no 18 līdz 30 gadiem no 12 valstīm - Latvijas, Vācijas, Zviedrijas, Portugāles, Polijas, Nīderlandes, Lielbritānijas, Jaunzēlandes, Īrijas, Brazīlijas, ASV, Beļģijas un Šveices. Vairums dalībnieku ir studenti un jaunie profesionāļi. Lielai daļai dalībnieku šī ir pirmā "2x2" nometne.

ĀM norāda, ka kustība "2x2" šogad atzīmē 60 gadus, kopš norisinājās pirmais "2x2" jauniešu seminārs, un 40 gadus, kopš "2x2 seminārs" norisinās Vācijā. Pirmā "2x2" nometne notika 1964.gadā Ohaio pavalstī, ASV, kas aizsākās kā sešu dienu semināri ar mērķi rosināt un veicināt ārpus Latvijas dzimušās jaunatnes latvisko identitāti.

"Drošais ceļš" dodas agresīvo autovadītāju medībās Rīgas ielās

Tika pieķerti 3 automašīnu vadītāji, kuri, ignorējot citu vadītāju intereses, apbrauca sastrēgumu pa sabiedriskā transporta joslu.

Būtiska atļautā ātruma pārsniegšana un bīstami apdzīšanas manevri - tās ir biežāk izplatītās agresīvas braukšanas izpausme...

TIEŠRAIDE: Latvijas pludmales volejbolistes Graudiņa/Samoilova startē olimpiskajā ceturtdaļfinālā
Latvijas vadošais sieviešu pludmales volejbola pāris Tīna Graudiņa/Anastasija Samoilova trešdien olimpiskajā Parīzē aizvada ceturtdaļfināla maču, tiekoties ar pasaules ranga līderēm Eduardu Lizbou/Anu Patrisiju Silvu no Brazīlijas.
Aglonas svētku laikā nodrošinās papildu autobusu un vilcienu reisus

Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētku laikā Aglonā no šī gada 13.augusta līdz 15.augustam nodrošinās papildu reģionālo autobusu un vilcienu reisus, informēja Autotransporta direkcijā (ATD).

Reģionālās nozīmes maršrutā Rīga-Preiļi no 13....



Komentāri