lv
UL6VWTkRPpU6iQZF8HnXGNrx8zW7jVcRaTYgF9GG
3975690

Kuldīgā notiks CERN fizikas dienas (+VIDEO)

Kuldīgā notiks CERN fizikas dienas (+VIDEO)

27 kilometrus garais Lielais hadronu paātrinātājs milzu ātrumā vienu pret otru raida protonu kūļus.

No 5. līdz 9. augustam Kuldīga kļūs par pasaulslavenu fiziķu un inženieru pulcēšanās vietu, jo Kuldīgas Centra vidusskolā notiks Eiropas Kodolpētniecības centra (CERN) Baltijas grupas organizētā 4. Augstas enerģijas fizikas un paātrinātāju tehnoloģiju skola. Tajā starptautiski atzīti mācībspēki un zinātnieki studentiem no visas pasaules lasīs lekcijas un vadīs diskusijas elementārdaļiņu fizikā un paātrinātāju tehnoloģijās.

CERN Baltijas skola domāta maģistrantiem un doktorantiem, kuriem piedāvā lekcijas par augstas enerģijas fizikas teorijas pamataspektiem, uzmanību pievēršot CERN pētījumiem. Lekcijas paredzētas par daļiņu detektoru un paātrinātāju tehnoloģijām, eksperimentālajām metodēm un augstas precizitātes fizikas mērījumiem, kas iegūstami, izmantojot Lielo hadronu paātrinātāju, kurš zinātniekiem palīdz fiksēt jaunus fizikas fenomenus.

CERN skolā lekcijas studentiem lasīs augstas raudzes zinātnieki, piemēram, Marks Tomsons no Kembridžas Universitātes, Džons Eliss no Londonas Karaliskās koledžas un CERN, Mauricio Vretenārs un Žaklīna Keinzele no CERN.

Savukārt plašāku auditoriju – kuldīdzniekus un pilsētas viesus – CERN strādājošais Latvijas zinātnieks, Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Daļiņu fizikas un paātrinātāju tehnoloģiju institūta direktors Kārlis Dreimanis aicina uz lekciju “Daļiņu fizika? Elementāri!”.

Tā notiks 8. augustā plkst. 19.00 koncertzālē “Kļaviņš Piano”, un tajā viņš stāstīs, kā radies Visums, kādi ir tā uzbūvi noteicošie fizikas likumi, kāpēc Visums vēl joprojām eksistē. Pēc lekcijas apmeklētāji varēs uzdot jautājumus, uz kuriem atbildēs gan K. Dreimanis, gan teorētiskās fizikas profesore Ilaria Brivio no Boloņas Universitātes.

Atbildes uz jautājumiem par Visumu jau 70 gadus meklē zinātnieki CERN, pētot visniecīgāko Visuma sastāvdaļu – elementārdaļiņu – īpašības. Viņiem palīdz ļoti sarežģīta zinātniskā iekārta – 27 kilometrus garais Lielais hadronu paātrinātājs, kas milzu ātrumā vienu pret otru raida protonu kūļus, radot šo daļiņu sadursmes, kur ļoti augstā enerģijā tiek imitēts Lielais sprādziens, un mērījumos zinātnieki pēta procesus Visumā.

Šajā zinātniskajā darbā jau vairākus gadus ir iesaistīt arī Latvijas daļiņu fiziķi un inženieri, jo 2021. gadā 2. augustā Latvija kļuva par pilntiesīgu CERN asociēto dalībvalsti. Tas Latvijas zinātniekiem paver plašas iespējas strādāt vienā no pasaules spēcīgākajiem zinātnes centriem, savukārt doktorantiem – savus promocijas darbus izstrādāt CERN. K. Dreimanis CERN vada Latvijas zinātnieku grupu, kas strādā vienā no nozīmīgākajiem CERN eksperimentiem, kura mērķis – atklāt jaunus fizikas fenomenus.

CERN Baltijas skola šogad notiek jau ceturto reizi, to rīko RTU Daļiņu fizikas un paātrinātāju tehnoloģiju institūts.

Parīzes piezīmes: Skandāls ar Alžīrijas bokseri un diskusijas par dzimumu līdztiesību sportā
Olimpiskās spēles jau teju sasniegušas pusceļu. Līdz piektdieni pie medaļām bija tikuši 50 valstu pārstāvji, nu jau nedēļas nogalē vēl vairāk. Latvija vēl savus panākumus  gaida un visreālāk  tie izskatās 3x 3 basketbolā, vismaz turnīra sākums gana pār...
Bonuss pēc aizsardzības dienesta - bezmaksas studijas augstskolās

Vairāk nekā 100 jauniešu, kuri brīvprātīgi pieteicās valsts aizsardzības dienestā un to pabeidza šī gada maijā, jaunajā studiju gadā uzsāks valsts budžeta finansētas mācības kādā no Latvijas augstskolām, liecina Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM)...

Dabas stihiju radītie zaudējumi trīs gadu laikā pieauguši 8 reizes

Šīs nedēļas vētras radītie zaudējumi vēl tiek aplēsti, taču prognozējams, ka tie var pārsniegt 2 miljonus eiro.

Izmaksāto apdrošināšanas atlīdzību apmēri par dabas stihiju postījumiem ik gadu strauji pieaug, liecina Swedbank apdrošināšanas dati. Pēdējo ...



Komentāri