lv
bYNeGOwNous0JBao9QsrZWs2W4Gsx7h4FcKb9EoN
3905856

Latvijas TEC un HES veic priekšdarbus 2025.gada sinhronizācijai

Latvijas TEC un HES veic priekšdarbus 2025.gada sinhronizācijai

AS "Latvenergo" termoelektrocentrāles (TEC) un hidroelektrostacijas (HES), gatavojoties 2025.gada Baltijas energosistēmas nodalīšanai no sinhronas darbības ar Krievijas un Baltkrievijas sistēmu, veic nepieciešamos priekšdarbus, informē "Latvenergo" pārstāvji.

"Latvenergo" veic priekšdarbus, lai īstenotu enerģijas ražošanu atbilstoši tirgus pieprasījumam un nodrošinātu pārvades sistēmas vajadzības atbilstoši pārvades sistēmas operatora (PSO) AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) izvirzītajiem nosacījumiem.

Patlaban TEC energobloki darbojas saskaņā ar tirgus principiem un pilda "Latvenergo" komercdarbībā plānotos uzdevumus. Visi TEC plānotie remontdarbi tiek veikti ar vienotu mērķi - nodrošināt stacijas pamatiekārtu darba gatavību, kā arī drošu un bezatteikuma energobloku darbību.

Visi plānotie TEC un HES remontdarbi tiek saskaņoti ar PSO, norāda "Latvenergo". Ja radīsies nepieciešamība, rezervē esošie HES hidroagregāti un TEC energobloki tiks ieslēgti darbā, lai pēc iespējas operatīvi un atbilstoši tehnoloģiskajām iespējām tos varētu darbināt ar nepieciešamo slodzi.

TEC-2 energoblokus, kā arī Daugavas HES hidroagregātus PSO ir kvalificējusi sniegt frekvences uzturēšanas pakalpojumu Baltijas sinhronajā zonā.

"Latvenergo" pārstāvji norāda, ka TEC-1 darbības elastības palielināšanas projekta mērķis ir nodrošināt TEC-1 darbību un elektroenerģijas ražošanu neatkarīgi no siltumslodzes pieejamības. Projekts uzlabos TEC-1 spēju sniegt balansēšanas pakalpojumus Baltijas sinhronajā zonā, un darbus plānots pabeigt 2025.gada pirmajā pusgadā.

Rīgas TEC-1 tiks uzstādītas iekārtas, kas stacijai 2025.gadā ļaus darboties arī kondensācijas režīmā. "Latvenergo" TEC-1 modernizācijas un attīstības projekts ievērojami uzlabos stacijas darbības elastību, stiprinot Baltijas reģiona energoapgādes drošību.

Savukārt TEC-2 pirmajā energoblokā augustā-oktobrī notiks gāzes turbīnas lielā apkope saskaņā ar ražotāja reglamentu. Paralēli tiks veikta pirmā energobloka vadības sistēmas modernizācija, tvaika turbīnas un katla utilizatora uzturēšanas remonti, kā arī pirmā energobloka palīgiekārtu uzturēšanas un apkopes darbi.

Oktobra beigās TEC-2 otrajā energoblokā divu nedēļu laikā tiks veikti defektu novēršanas darbi, lai sagatavotu bloku drošai darbībai ziemas sezonā. Šis periods tika izvēlēts pēc AST lūguma, lai nodrošinātu pietiekamu ģenerējošo vienību pieejamību sistēmā.

Savukārt lieljaudas uzkrāšanas baterijas sistēmu (BESS) uzstādīšana TEC-1 teritorijā plānota 2025.gadā un HES 2026.gadā. Uzstādīšanas mērķis ir sniegt frekvences uzturēšanas pakalpojumus Baltijas sinhronajā zonā.

"Latvenergo" norāda, ka Daugavas HES, tostarp Pļaviņu HES, Rīgas HES un Ķeguma HES darba režīmu nosaka ūdens resursa pieejamība un ūdenskrātuves tā brīža tilpums, un HES būs pieejama elektriskā jauda, ko iespējams iedarbināt nekavējoši, lai momentāni nodrošinātu nepārtrauktu elektroenerģijas ražošanu pirmās divas līdz 24 stundas.

Lielāko daļu HES notiekošo vai plānoto remontdarbu nepieciešamības gadījumā iespējams pārcelt vai pārtraukt atbilstoši PSO pieprasījumam.

Baltijas valstu elektroenerģijas pārvades sistēmas operatori - Latvijas AS "Augstsprieguma tīkls" (AST), Igaunijas "Elering" un Lietuvas "Litgrid" - nosūtījuši paziņojumu Krievijas un Baltkrievijas pārvades sistēmu operatoriem par BRELL līguma nepagarināšanu un atvienošanos februārī.

Atbilstoši 16.jūnijā Baltijas pārvades sistēmas operatoru Rīgā parakstītajam paziņojumam, BRELL līgums zaudēs spēku 2025.gada 7.februārī.

Attiecīgi 2025.gada 8.februārī Baltijas operatori atslēgs Latvijas, Lietuvas un Igaunijas energosistēmas no IPS/UPS tīkla un veiks Baltijas energosistēmas izolēta darba testu. Pēc testa pabeigšanas 2025.gada 9.februārī Baltijas valstu energosistēma plāno sinhroni pieslēgties kontinentālās Eiropas energosistēmai.

Pozitīvs signāls nozarei: Rīgā atgriežas vācu tūristi

Viesu skaits Rīgā maijā pieaudzis par 15%, un pirmo reizi kopš 2019.gada pirmajā vietā pēc viesu skaita atgriezusies Vācija.

Centrālās statistikas pārvaldes maija statistika liecina, ka Vācijas tūristu skaits uzrādījis 50% pieaugumu salīdzinājumā ar 202...

Latvijas pludmales volejbola duets Tīna Graudiņa/Anastasija Samoilova dosies iekarot Parīzi

Latvijas pludmales volejbola duets Tīna Graudiņa un Anastasija Samoilova ir uz starta līnijas 2024. gada vasaras olimpiskajās spēlēs Parīzē, Francijā. No 27. jūlija līdz 10. augustam viņas piedalīsies pasaulē prestižākajās sporta sacensīb...

Pleskavas apgabala gubernators sola palīdzēt tautiešiem, kam nāksies pamest Latviju
Latvijai kaimiņos esošā Pleskavas apgabala gubernators Mihails Vederņikovs paziņojis, ka šis Krievijas reģions esot gatavs sniegt palīdzību tautiešiem, kuriem Imigrācijas likuma prasību (latviešu valodas nezināšanas) dēļ nāksies pamest Latviju.


Komentāri