lv
C2RdFtdsu7jRK6KiNPuBhDSK2crpCtCYwsws8979
3877414

Eiropas kosmosa raķete «Ariane 6» pirmoreiz veiksmīgi palaista kosmosā

Eiropas kosmosa raķete «Ariane 6» pirmoreiz veiksmīgi palaista kosmosā

Jaunā Eiropas kosmosa raķete "Ariane 6" otrdien pirmoreiz veiksmīgi tika palaista kosmosā, atjaunojot neatkarīgu Eiropas piekļuvi izplatījumam.

Eiropas centieni kosmosa apguvē bija piedzīvojuši vairākus triecienus, tostarp "Ariane 6" pirmā starta aizkavēšanos par četriem gadiem.

"Šī ir vēsturiska diena Eiropai," atzina Eiropas Kosmosa aģentūras (EKA) vadītājs Jozefs Ašbahers. "Eiropa ir atpakaļ," paziņoja Francijas kosmosa aģentūras CNES vadītājs Filips Batists.

Raķete tika palaista no Kurū kosmodroma Franču Gviānā plkst.16 pēc vietējā laika (plkst.22 pēc Latvijas laika). Startu par vienu stundu aizkavēja neliela problēma, kas tika pamanīta no rīta.

Stundu pēc starta raķete veiksmīgi nogādāja mikrosatelītus orbītā.

ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa aģentūras (NASA) vadītājs Bils Nelsons nosauca "Ariane 6" startu par "milzu lēcienu uz priekšu" EKA.

"Ariane 6" priekštece "Ariane 5", kas tika izmantota kopš 1996.gada, pēdējo reizi devās kosmosā 2023.gada jūlijā.

No viena bataljona līdz armijai. 10. jūlijs – Latvijas armijas dzimšanas diena
Pirms 105 gadiem, 1919. gada 10. jūlijā, Pagaidu valdība par pirmo Latvijas armijas virspavēlnieku iecēla ģenerāli Dāvidu Sīmansonu. Apvienojot Dienvidlatvijas un Ziemeļlatvijas brigādes, tika oficiāli izveidota Latvijas armija.
Ūdens temperatūra peldvietās daudzviet pārsniedz 20 grādus

Ūdens temperatūra daudzviet - galvenokārt upēs un ezeros - pakāpusies virs 20 grādiem, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Agrā trešdienas rītā Mērsraga un Rojas ostā ūdens temperatūra paaugstinājusies līdz 14..15 grādiem, ...

Latvijā ir tik daudz aveņu, ka tās novāc kombaini (+VIDEO)

Ogu audzētāji centīsies cenu saglabāt pagājušā gada līmenī, neskatoties uz pieaugošajām audzēšanas izmaksām.

Biedrība "Zemnieku saeima" informē, ka Latvijā sākusies aveņu sezona un vietējās avenes jau pieejamas veikalos. Kā apliecina ogu audzētāji, uz l...



Komentāri