lv
5GENecEhnu4o71EN5kxz3VlXbDAQpmpjEQqxzR2Y
3877091

Latvijā ir tik daudz aveņu, ka tās novāc kombaini (+VIDEO)

Latvijā ir tik daudz aveņu, ka tās novāc kombaini (+VIDEO)

Ogu audzētāji centīsies cenu saglabāt pagājušā gada līmenī, neskatoties uz pieaugošajām audzēšanas izmaksām.

Biedrība "Zemnieku saeima" informē, ka Latvijā sākusies aveņu sezona un vietējās avenes jau pieejamas veikalos. Kā apliecina ogu audzētāji, uz lauka audzēto aveņu raža šogad būs mazāka, ņemot vērā ziemas kailsalā un pavasara salnās avenājiem nodarītos bojājumus.

Juris Lazdiņš, "Zemnieku saeima" valdes priekšsēdētājs, informē, ka ogu audzētāji centīsies aveņu cenu saglabāt pagājušā gada līmenī, neskatoties uz pieaugošajām audzēšanas izmaksām, zaudējumiem un šogad paaugstināto PVN (no 5% uz 12%) Latvijai raksturīgajiem augļiem, dārzeņiem un ogām.

J. Lazdiņš: "Tajā pašā laikā jārēķinās, ka veikalu plauktos ogu cenas varētu būt augstākas, jo pārdošanas cena kardināli mēdz atšķirties no cenas, kādu piedāvā pats audzētājs."

Uz lauka avenāji cietuši ziemas salā un gājuši bojā daudzviet Latvijā. Tāpat avenes ietekmējuši arī dažādie un mainīgie laikapstākļi pavasarī un vasaras sākumā, kad atsevišķās vietās nācies saskarties ar sausumu. Tas nozīmē, ka šogad uz lauka audzēto aveņu būs nopērkams mazāk, kā arī ogu kvalitāti būs ietekmējuši laikapstākļi.

Savukārt labāka aveņu raža padevusies augļkopjiem, kuri ogas audzē tuneļos. "Zemnieku saeima" biedre Gundega Sauškina apliecina, ka arī viņas saimniecībā lauka avenāji cietuši ziemas salā, bet, ņemot vērā iepriekšējo gadu pieredzi, uzņēmums palielinājis platības ar tuneļos audzētajām avenēm, jo tie ļauj vieglāk kontrolēt augšanas apstākļus.

Pieaugot platībām, aktuālāka kļūst ražas vākšanas problēma. Roku darbaspēka izmaksas arvien pieaug, kā arī arvien izteiktāki jūtams darbaspēka trūkums sezonas darbiem. Šo problēmu nevar atrisināt arī ar pašlasītājiem, kas parasti novāc tikai nelielu daudzumu ogu un pārsvarā apmeklē saimniecības, kuras atrodas tuvu dzīvesvietai, tāpēc labvēlīgākos apstākļos šajā ziņā ir saimniecības, kas izvietotas tuvu lielākām pilsētām.

Lai atrisinātu ražas vākšanas problēmu, droši vien ne viens vien audzētājs ir aizdomājies par ražas vākšanas mehanizāciju. Ogu vākšanas kombaini plaši tiek izmantoti dažādu krūmogulāju ogu vākšanā, jo sevišķi upenēm, taču pieredze aveņu, jo īpaši rudens aveņu, mehanizētajā vākšanā Latvijā joprojām ir neliela.

Aveņu mehanizēto vākšanu ierobežo ogu nevienlaicīgā ienākšanās, kas jāvāc vairākas reizes sezonā, jo īpaši tas izteikts vēsos rudeņos, kad ogas ienākas ļoti lēnām un pakāpeniski. Atkārtoti vācot, pieaug bojājumu apjoms dzinumiem un lapām, kā arī daļa ražas tiek zaudēta.

Esplanādē norisināsies Latvijas armijas 105.gadadienas svinības

Trešdien Rīgā, Esplanādē, norisināsies Latvijas armijas 105.gadadienai veltīti svinīgi pasākumi, aģentūru LETA informēja Nacionālie bruņotie spēki (NBS).

No plkst.14 līdz 23 būs iespēja apskatīt NBS militārās tehnikas izstādi. Tāpat no plkst.14 līdz 21 ...

Sācies Baltvilka balvas lasītāju balsojums – izvēlies labāko un skaistāko grāmatu!
24. jūlijā, kad tiks svinēta ievērojamā dabas dzejnieka un bērnu kultūras atbalstītāja Jāņa Baltvilka 80. dzimšanas diena, jau 20. reizi Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padome pasniegs viņa vārdā nosaukto valsts nozīmes balvu bērnu un jauniešu ...
Mūzikas un mākslas festivāls «Laba daba» jau šajā nedēļas nogalē
Jau šajā nedēļas nogalē, no 12. līdz 14. jūlijam, Cēsu novadā, Līgatnes pagastā, Latvijas Universitātes atpūtas kompleksā "Ratnieki" tiks ieskandināts mūzikas un mākslas festivāls "Laba daba". Šogad festivāla apmeklētāji varēs baudīt un redzēt ap 60 da...


Komentāri