lv
XTaeDMQLIVnRWUBW79wFTym9O6ZDde9JxzTqxt4N
3869161

Sprūds: «Viens no lielajiem uzdevumiem ir iegādāties mīnas» (+VIDEO)

Sprūds: «Viens no lielajiem uzdevumiem ir iegādāties mīnas» (+VIDEO)

Bauskas novadā tiks veidota munīcijas ražošana.

"Pie mums Latvijā būs munīcijas ražotne, un šajā gadījumā specifiski ir modulārie pulvera lādiņi. Mēs esam izcīnījuši, ka šeit ienāks gan zināšanas, gan tehnoloģijas no mūsu partneriem, ka mēs būsim daļa no drošajām piegādes ķēdēm gan Latvijas, gan arī Eiropas līmenī", - ziņo aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P).

"Neejot detaļās, tā ir mūsu teritorija, kur jau ir izveidota infrastruktūra. Mēs skatāmies, lai rūpnīcas izveide būtu, cik iespējams, optimāla un šo projektu varētu īstenot pēc iespējas ātrāk. Viena lieta ir pašas rūpnīcas izbūve, bet mums ir jāskatās arī, lai pie tās būtu atbilstoša infrastruktūra, piemēram, tās pašas noliktavas, kur var glabāt lādiņus. Iecavas pagastā ir virkne šādu faktoru, kas bija par labu šīs vietas izvēlei, bet, kā jau es minēju, mēs vēl esam saskaņošanas procesā ar pašvaldību. Vēl būs nepieciešama arī valdības pilnvara, bet munīcijas ražošana ir bijis viens no uzstādījumiem, kur mums ir jāvirzās ar savas militārās industrijas attīstību", tā ministrs.

"Rūpnīcai ir jābūt drošai, un notiks visi izvērtējumi. Es tikai vēlreiz minēšu, ka mēs esam uzsākuši šīs ieceres saskaņošanu ar Bauskas novada pašvaldību, un kopumā tai ir atbalsts. Protams, arī tālāk noteikti ir nepieciešams dialogs ar pašvaldību, lai jebkādi jautājumi, jebkādi iespējami pārpratumi tiktu noņemti. Beigu beigās tas ir arī ekonomiskais pienesums pašvaldībai, jo šeit nāk iekšā darbavietas, šeit nāk iekšā ekonomiskā aprite. Līdz ar to es domāju, ka tas ir ieguvums pilnīgi visiem - gan valstij, gan aizsardzības nozarei, gan arī, protams, pašvaldībai", pauž A.Sprūds.

"Mums ir bijušas konsultācijas ar Satiksmes ministriju, un, protams, "Rail Baltica" ir jābūt ar militārās mobilitātes komponenti, ja mēs runājam par kopējo militārās ražošanas, piegāžu un apgādes ekosistēmu.

Valsts aizsardzības korporācija tika izveidota ar domu un misiju, ka mums ir jāattīsta tās jomas, kas ir svarīgas, bet privātajiem uzņēmējiem, lai tajās iesaistītos, ir ierobežoti resursi. Valsts aizsardzības korporācija var palīdzēt iesaistīties un savstarpēji mijiedarboties, veidojot partnerības ar privātajiem uzņēmējiem šeit, Latvijā. Es domāju, ka tie ir nākamie soļi.

Vēl viens solis, ko mēs esam jau izvērtējuši, ir mūsu robežas stiprināšana. Viens no lielajiem uzdevumiem ir iegādāties mīnas, un es kā ministrs esmu uzdevis izvērtēt, kādā veidā mēs varam attīstīt potenciāli arī šo militāro produktu - mīnu un sprāgstvielu - ražošanu. Es jau minēju, ka sprāgstvielām kopumā ir pietiekami ierobežota pieejamība pasaules tirgos, un pirmais solis ļauj caur mūsu partneriem ieiet arī sprāgstvielu un munīcijas tirgos. Tādēļ šobrīd visupirms mēs runājam par dažāda veida munīcijas ražošanu - ne tikai par modulāro pulvera lādiņu ražošanu, bet arī par citu veidu munīcijas ražošanu.

Mēs apsveram nākamos soļus, kurus gan pagaidām detaļās neminēšu, bet ir arī sadarbības ieceres, tostarp ar privāto sektoru. Ja mēs runājam par transporta platformām, ja mēs runājam par tehnoloģijām, tostarp droniem, tad nozarē jau ir izveidojusies laba ekosistēma, bet mēs varam spert nākamos soļus ar publiskajām un privātajām partnerībām, kur iesaistās Valsts aizsardzības korporācija".

Remontdarbu dēļ 70 valsts autoceļu posmos ieviesti satiksmes ierobežojumi
Uz remontdarbu laiku satiksmes ierobežojumi ir ieviesti 70 valsts autoceļu posmos, informēja VSIA "Latvijas Valsts ceļi" (LVC). Autovadītāji aicināti ievērot satiksmes ierobežojumus un nebraukt reversās kustības posmos pie sarkanās gaismas – tas rada b...
Banki: Esmu vīlies, ka nedevām vēl vienu iemeslu svinībām

Latvijas basketbola izlases galvenais treneris Luka Banki ir vīlies, ka nedeva līdzjutējiem vēl vienu iemeslu svinībām, pēc zaudējuma olimpisko spēļu kvalifikācijas finālā atzina speciālists.

Jau ziņots, ka Latvijas vīriešu basketbola izlase svētdien Rī...

Pirmdien gaidāms mainīgs mākoņu daudzums

Pirmdien mākoņu daudzums debesīs būs mainīgs, bet valsts teritorijas lielākajā daļā diena paies bez nokrišņiem, prognozē sinoptiķi.

Tomēr atbilstoši Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) datiem vietām austrumu rajonos uzlīs, galējo...



Komentāri