lv
0vNzVJ7spzsLdGcV9ep6S4qfERjmkjZYifBODUh9
3852369

Šogad Latvijā graudaugu raža varētu būt lielāka nekā pērn

Šogad Latvijā graudaugu raža varētu būt lielāka nekā pērn

Šogad Latvijā graudaugu raža varētu būt lielāka nekā pērn, prognozē Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs (LLKC).

Vienlaikus LLKC atzīmē, ka būtisku ietekmi uz ražas potenciālu šogad ir atstājis atšķirīgais siltuma un mitruma nodrošinājums reģionos, tāpat arī pastiprināta kaitēkļu izplatība graudaugos un rapsī, tomēr raža tiek prognozēta lielāka, nekā pērn, kad bija ilgstošs sausums.

LLKC augkopības konsultanti min, ka, pēc jūnija beigās veiktās vasarāju sējumu novērtēšanas, vasaras kviešu ražība šogad varētu būt 3,6 tonnas no hektāra, auzu - trīs tonnas no hektāra, vasaras miežu - 2,9 tonnas no hektāra, vasaras rapša - 1,5 tonnas no hektāra, griķu - viena tonna no hektāra, bet kartupeļu - 23 tonnas no hektāra.

Komentējot ražas perspektīvas pa reģioniem, LLKC eksperti skaidro, ka Vidzemes reģionā līdz ar mitro pavasari vasarāju sēja tika sākta tikai maija sākumā. Vēlu sētie mieži ir maz sacerojuši, bet auzās vērojamas laputis. Vasaras kvieši saceroja labi, taču blīvākos sējumos vērojama miltrasas izplatība. Savukārt kartupeļiem mitrums ir optimāls bumbuļu veidošanai.

Tikmēr Kurzemē ir vietas, kur lietus nav bijis, tādējādi sausumam apdraudot augu attīstību. Taču griķi ir labi saauguši, lai gan atkarībā no sējas laika ir ļoti atšķirīgas attīstības stadijas, norāda LLKC.

Latgalē, salīdzinot ar pārējiem reģioniem, vairāk bija novērojums sausums, līdz ar to arī ražas līmenis tiek prognozēts mazāks, skaidro augkopības konsultanti, piebilstot, ka Latgalē vasarāju augu attīstībā ir lielas atšķirības atkarībā no sējas laika gan vasaras rapsim, gan griķiem.

LNB datu centra darbības traucējumi nav saistīti ar kiberuzbrukumu

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) datu centra darbības traucējumi nav saistīti ar kiberuzbrukumu, bet gan ar neplānoti pieaugušo skaitļošanas, tīkla un glabāšanas jaudu, informē LNB pārstāve Ieva Gundare.

Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu ...

Evika Siliņa tikās ar ASV Kongresa pārstāvju palātas delegāciju

ASV kongresmeņu delegāciju vada Apropriāciju komitejas vadītājs Toms Kouls, un vizītē ieradušies arī kongresmeņi Mario Diazs-Balarts (Mario Diaz-Balart), Čaks Fleišmans (Chuck Fleischmann), Čaks Edvardss (Chuck Edwards) un Džeiks Elzijs (Jake Ellzey). ...

Jūnijs Latvijā bijis siltāks nekā ierasts

Pagājušā mēneša vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija +17,0 grādi jeb 1,8 grādi virs 1991.-2020.gada vidējās vērtības, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotā informācija.

Zemākā gaisa temperatūra bija +2,4 grādi 10.jūnijā M...



Komentāri