lv
XmWKjhudYoC5qHIHcmmv2IDQFGI8jgnCDYwqGUAO
381585

Būvniecības izmaksas oktobrī Latvijā pieauga vidēji par 19,6%

Būvniecības izmaksas oktobrī Latvijā pieauga vidēji par 19,6%

Būvniecības izmaksas šogad oktobrī Latvijā pieauga vidēji par 19,6% salīdzinājumā ar 2021.gada attiecīgo periodu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Tostarp būvmateriālu cenas palielinājās par 24,7%, mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas - par 18,4%, bet strādnieku darba samaksa pieauga par 10,4%.

Savukārt 2022.gada oktobrī, salīdzinot ar septembri, būvniecības izmaksu līmenis palielinājās par 0,9%. Būvmateriālu cenas, kā arī mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas auga par 1%, bet strādnieku darba samaksa - par 0,4%.

Oktobrī būvniecības izmaksu vidējo līmeni visvairāk ietekmēja cenu pieaugums smiltīm, preču betonam, kā arī dolomīta šķembām un sausiem javas maisījumiem.

2022.gadā datus par būvniecības resursu cenām sniedz apmēram 200 būvuzņēmumu un vairāk nekā 50 tirdzniecības uzņēmumu.

Cenu apsekojuma izlasē iekļauti būvuzņēmumi, kuriem 2021.gadā bija lielākais pašu spēkiem veiktais būvdarbu apmērs. No apsekotajiem uzņēmumiem 88,2% pašu spēkiem veikto darbu apmērs pārsniedza miljonu eiro gadā, no tiem 34,1% uzņēmumu darbu apmērs bija lielāks nekā pieci miljoni eiro gadā. Tirdzniecības uzņēmumu atlases kritērijs ir to apgrozījuma lielums un specializācija.

Kijiva: Krievija sabotē "labības darījumu"

Krievijas puse apzināti kavē kuģu pārbaudi ar Ukrainas labību, tādējādi sabotējot ar Turcijas un ANO starpniecību panākto vienošanos, paziņojis Ukrainas infrastruktūras ministrs Oleksandrs Kubrakovs.

Pēc viņa teiktā, Turcijas teritoriālajos ūdeņos ir iz...

Gazprom neierobežos gāzes piegādes Moldovai

Krievijas valsts dabasgāzes koncerns "Gazprom" paziņojis, ka pagaidām neierobežos gāzes piegādes Moldovai.

Kā pavēstīja "Gazprom" preses dienests, Moldovas uzņēmums "Moldovagaz" "novērsis pārkāpumus par maksājumiem "Gazprom" par pašreizējām Krievijas gā...

LVC taisnojas: Tallinas šoseja sestdien tīrīta vairākkārt

Tallinas šoseja (A1) posmā no 36. līdz 101. kilometram, kur sestdien, 26.septembrī, notika divi ceļu satiksmes negadījumi, tostarp negadījums ar bojāgājušo un 26 cietušajiem, uzturēšanas darbi veikti vairākas reizes, informēja VSIA "Latvijas valsts ceļ...



Komentāri