lv
NyckWLudidr2aNo56TeKnXne2FYFSmC0inN79tDg
3815398

Aptauja: vasarā pieaug vēlme iegādāties mājokli Latvijā (+VIDEO)

Aptauja: vasarā pieaug vēlme iegādāties mājokli Latvijā (+VIDEO)

Salīdzinājumā ar pagājušo gadu samazinājies to klientu skaits, kuri pirms hipotekārā kredīta noformēšanas ir dzīvojoši sev piederošā dzīvoklī.

Teju ceturtā daļa jeb 23% Latvijas iedzīvotāju vēlētos pārcelties no īrēta mājokļa uz privātīpašumu, ja kredīta maksājums būtu izdevīgāks nekā īre, liecina Latvijā veiktās aptaujas dati.

Eiropas Centrālā banka nule pazeminātā EURIBOR likme, kas vieš nelielu optimismu kredītņēmējiem, vienlaikus Saeimas pieņemtās izmaiņas reklāmas likumā, kas ļauj cilvēkiem vieglāk salīdzināt dažādus kredītiestāžu hipotekāro aizdevumu piedāvājumus, stimulē raudzīties sava mājokļa virzienā.

"Pašlaik pieprasījums pēc hipotekārajiem kredītiem saglabājas stabils, būtiski ir uzlabojusies pieteikumu kvalitāte, kas nozīmē, ka potenciālie klienti ir rūpīgi izsvēruši savas iespējas un gatavojušies lēmumam par privātīpašuma iegādi," pauž finanšu eskperts Edgars Surgofts.

Viņš arī piebilst, ka salīdzinājumā ar pagājušo gadu samazinājies to klientu skaits, kuri pirms hipotekārā kredīta noformēšanas ir dzīvojoši sev piederošā dzīvoklī, attiecīgi redzams, ka no īrētiem dzīvokļiem cilvēki vēlas pārcelties uz privātīpašumu.

Lai arī tipiski rudens un pavasaris tiek uzskatīts par "karsto" sezonu nekustamā īpašuma tirgū, arī vasarai ir savas priekšrocības, ko der izsvērt, it sevišķi, ja raugāties sava mājokļa virzienā.

Iespējas izdevīgākiem darījumiem un dažādiem bonusiem

"Mūsu novērojumi liecina, ka pēdējos gados nekustamā īpašuma tirgū vasara ir vienlīdz aktīva sezona. Vienlaikus šobrīd īpašumu izvēles klāsts ir salīdzinoši plašs visos tirgus segmentos, un pircējiem ir pietiekami lielas izvēles iespējas. Tas rada veselīgu konkurenci, un atsevišķos gadījumos pircēji un pārdevēji var vienoties par abpusēji izdevīgu darījumu, nereti pircējam saņemot kādu bonusu vai īpašu piedāvājumu. Piemēram, cenā iekļautu virtuves iekārtu vai autostāvvietu," stāsta nekustamā īpašuma specialists Maksis Karlins.

"Izvērtējot vidējos pārdošanas termiņus jeb laiku, kāds pircējam nepieciešams, lai pieņemtu lēmumu, secinām, ka lēmumi ir kļuvuši lēnāki un pārdomātāki, rūpīgi izvērtējot gan pašu īpašumu, gan piedāvātos kreditēšanas nosacījumus. Neraugoties uz pieaugušajām kvadrātmetra cenām un paaugstināto EURIBOR likmi, jauno projektu segmentā cilvēki joprojām meklē un izskata piedāvājumus. Zemesgabalu un privātmāju segmentā, sākoties pavasara sezonai, interese pieauga, tomēr, ņemot vērā visus ietekmējošos faktorus, kopumā tirgus šosezon nav tik aktīvs kā iepriekšējos gados," secina Karlins.

Arī aptauja liecina, ka piektajai daļai jeb 20% respondentu pirms lēmuma par hipotekāru kredītu ir svarīga sajūta, ka ekonomika stabilizējas.

Iespēja detalizēti aplūkot noskatīto zemesgabalu vai ēku

Vasara ir piemērotākais laiks, kad iegūt patiesāko iespaidu par noskatīto zemesgabalu vai ēku, jo ziemā un agrā pavasarī var traucēt laikapstākļi. Vasaras sezonā būs vieglāk novērtēt ēkas svarīgākos elementus - pamatus, ārsienas, jumtu un piegulošās teritorijas stāvokli.

"Tāpat vasara un ziema - kā divi pretpoli - ļauj izvērtēt, kā būs dzīvot potenciālajā mājoklī, kad ārā ir ļoti karsts vai ļoti auksts, tas, protams, ilgtermiņā ir saistīts ar arī komunālajiem maksājumiem," piebilst Surgofts.

Nesteidzīgāki, izsvērtāki lēmumi

Vasaras garās dienas ļauj arī nesteidzīgāk izskatīt savas opcijas atšķirībā no rudens un ziemas, kad dabiskās gaismas ir maz un īpašuma kārtīga aplūkošana dienasgaismā ir ierobežota. Vasarā vienā dienā jūs varat aplūkot un salīdzināt vairākus īpašumus, līdz ar to samazinās arī steiga un riski, ka lēmums varētu būt pāragrs.

"Kopumā esam novērojuši, ka gada siltākajos mēnešos pieaug interese par būvniecību, kas ietver gan privāto dzīvojamo ēku, gan vasaras māju celšanu, gan dzīvokļu iegādi, tas varētu būt skaidrojams ar to, ka cilvēkiem ir vairāk brīva laika, arī pārcelšanās vasarā ir vieglāka, īpaši ģimenēm ar skolas vecuma bērniem, kuriem ir brīvlaiks," stāsta finanšu eksperts.

Viņš arī piebilst, ka pašlaik cilvēki plāno investīcijas pakāpeniski, proti, vienā sezonā iegādājas zemi, bet apbūvi jau plāno pakāpeniski.

Vieglāka pārcelšanās un ikdienas maiņa

Jauns mājoklis nenoliedzami ir saistīts gan ar prieku, gan pārcelšanās raizēm. Savukārt vasara var būt laiks, kad to darīt ir vienkāršāk. Pirmkārt, garākas dienas, un nav jāņem brīvdienas darbā, lai pakotos vai jau pārbrauktu. Otrkārt, skolēnu brīvlaikā ielas ir tukšākas, kas kopumā atvieglo pārvietošanos un auto, it sevišķi kravas auto, novietošanu. Treškārt, vasarā bērniem var būt vienkāršāka pāreja uz citu mācību iestādi, ja tas ir nepieciešams saistībā ar dzīvesvietas maiņu, nekā mācību gada vidū.

Iezīmējas Latvijas sastāvs Parīzes olimpiskajās spēlēs, sevi vēl jāpierāda basketbola izlasei
Līdz Parīzes olimpiskajām spēlēm vēl ir nedaudz vairāk kā mēnesis, un jūnija beigās gandrīz visos sporta veidos noslēgsies kvalifikācija. Latvijai, protams, ļoti svarīgs būs olimpiskais kvalifikācijas turnīrs vīriešu basketbola izlasei jūlija sākumā&nb...
Franču režisors Teo Poncets uzņēma klipu latviešu džezam «LUPA» (+VIDEO)

"Viens no instrumentālās mūzikas pamatmērķiem - ļauj katram fantazēt un iztēloties, kāds tad ir konkrētā skaņdarba vēstījums".

2023.gada Lielās mūzikas balvas nominanti, modernā džeza grupa "LUPA", publisko videoklipu skaņdarbam "Kastanis" no mūzikas ap...

FOTO. Cēsu kauju 105. gadadienā godina Latvijas brīvības cīnītāju varonību
Šodien Cēsīs ar vairākiem pasākumiem atzīmē Cēsu kauju 105. gadadiena. Godinot Latvijas brīvības cīnītājus, šodien Cēsīs norit bruņoto spēku militārā parāde, bet svētku kulminācija būs Cēsu kauju rekonstrukcija.


Komentāri