lv
yAGp5E9dIGkhhGXEm5y3edi1B02iPqJhTY08s0j9
3799268

Eksperts: vidējā iegādātā īpašuma cena ir 124 tūkstoši eiro uz 25 gadu termiņu

Eksperts: vidējā iegādātā īpašuma cena ir 124 tūkstoši eiro uz 25 gadu termiņu

Jaunās atbalsta iespējas varētu sekmēt mājokļu iegādi ārpus Rīgas, Pierīgas un Jūrmalas.

Latvijas iedzīvotāji aizvien aktīvi izmanto finanšu institūta "Altum" valsts garantiju programmas atbalstu, lai iegādātos jaunu mājvietu. Pēc apkopotās informācijas, šobrīd gandrīz katrs otrais klients jeb 43% izmanto "Altum" atbalstu, lai saņemtu mājokļa kredītu. Stājoties spēkā jaunajiem noteikumiem par plašākām "Altum" atbalsta iespējām reģionos, tiek prognozēts, ka mājokļu iegāde ārpus Rīgas un Pierīgas varētu kļūt pieejamāka.

Luminor bankas apkopotie dati liecina, ka "Altum" atbalsta programmas visaktīvāk izmanto tieši ģimenes ar bērniem - vairāk nekā 95%, tomēr atbalstu aktīvi izmanto arī jaunie speciālisti un karavīri. Visbiežāk saņemot finansējumu mājoklim tiek izmantota "Altum" garantija 5-10% apmērā no iegādājamā īpašuma cenas, savukārt populārākās izvēlēto mājokļu atrašanās vietas aizvien ir Rīga un Pierīga.

"Lai gan novērojam, ka ar "Altum" atbalstu izsniegto hipotekāro kredītu īpatsvars ir nedaudz samazinājies, iedzīvotāju interese par atbalsta iespējām aizvien ir augsta. Pēc bankas apkopotajiem datiem redzam, ka vidējā iegādātā īpašuma cena ir 124 tūkstoši eiro uz 25 gadu termiņu. Pirmā iemaksa vidēji ir ap 11,6 tūkstošiem eiro, kur noderīgs ir "Altum" atbalsts gan dzīvokļu iegādei, gan mājas būvniecībai. Šī gada ekonomistu prognozes paredz gan iedzīvotāju pirktspējas pieaugumu, gan Euribor likmes kritumu, tāpēc sagaidāms, ka pieprasījums pēc mājokļiem un līdz ar to arī "Altum" atbalsta mājokļu iegādei saglabāsies arī turpmāk," norāda mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais.

Nozīmīgas izmaiņas "Altum" atbalsta programmā ir jaunie noteikumi par plašākām iespējām ģimenēm ar bērniem reģionos. Lai sniegtu plašākas iespējas tiem, kas vēlas pārcelties uz dzīvi ārpus Rīgas, Pierīgas un Jūrmalas, turpmāk daudzbērnu ģimenēm būs pieejams atbalsts līdz pat 50% apmērā no aizdevuma summas. Tāpat, ņemot vērā inflācijas pieaugumu un būvniecības izmaksu palielinājumu, noteikumos neatkarīgi no reģiona palielināts maksimālais darījumu slieksnis no 250 000 eiro līdz 300 000 eiro, kas ļaus iegādāties vai būvēt plašākus un kvalitatīvākus mājokļus.

"Prognozējams, ka jaunās atbalsta iespējas varētu sekmēt mājokļu iegādi ārpus Rīgas, Pierīgas un Jūrmalas, sniedzot iespēju ģimenēm ar bērniem dzīvot reģionos - zaļākā un klusākā vidē. Tāpat šīs izmaiņas varētu veicināt kopējo Altum programmas popularitāti," prognozē Kaspars Sausais.

Vairāk par "Altum" atbalstu

Pirmās iemaksas apmērs mājoklim parasti veido 15-20%. "Altum" garantija jaunajiem speciālistiem un ģimenēm ļauj samazināt pirmās iemaksas apjomu līdz pat 5% no kopējās kredīta summas. Ģimenēm ar bērniem "Altum" atbalsts ir 5-55% apmērā no aizdevuma atkarībā no bērnu skaita ģimenē, īpašuma ataršanās vietas un energoefektivitātes, savukārt jaunajiem speciālistiem ir iespēja saņemt mājokļa programmas atbalstu līdz 20% no kredīta summas. Tāpat daudzbērnu ģimenēm ir iespēja saņemt subsīdiju "Balsts" līdz 12 tūkstošiem eiro.Šādā veidā ir iespējams ātrāk nonākt pie sava īpašuma vai iegādāties ģimenei atbilstošu mājokli, jo nepietiekami uzkrājumi pirmajai iemaksai mājokļa iegādei, kā atzīst iedzīvotāji Latvijā, ir viens no lielākajiem šķēršļiem.

Latviju oficiālā vizītē apmeklēs Spānijas karalis

Latvijā 25.jūnijā oficiālā vizītē ieradīsies Spānijas karalis Felipe VI, informē Valsts prezidenta padomnieks Mārtiņš Drēģeris.

Vizītes laikā Spānijas karalis tiksies ar Latvijas augstākajām amatpersonām - prezidentu Edgaru Rinkēviču, Saeimas priekšsēdē...

Vairāki desmiti Ziemeļkorejas karavīru uz brīdi šķērsojuši Dienvidkorejas robežu

Vairāki desmiti Ziemeļkorejas karavīru otrdien šķērsojuši robežu ar Dienvidkoreju, taču atgriezušies savā teritorijā pēc tam, kad dienvidkorejieši raidījuši brīdinājuma šāvienus, atsaucoties uz Apvienoto štāba priekšnieku komiteju, vēsta aģentūra "Yonh...

Pilnā apmērā «Rail Baltica» projekts līdz 2030.gadam nebūs uzbūvēts Baltijā

Pilnā apmērā dzelzceļa "Rail Baltica" projekts līdz 2030.gadam nebūs uzbūvēts nevienā Baltijas valstī, otrdien intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja "RB Rail" valdes priekšsēdētāja vietniece Kitija Gruškevica.

"Es tiešām ticu, ka daļu no šī pro...



Komentāri