lv
XSf98YNKblTmoA8BJrsQA0HbJ5mTfz4TATDGrPdq
3474993

Lietotas prēces un lēta pārtika: Latvijā ir slikti patēriņa paradumi (+VIDEO)

Lietotas prēces un lēta pārtika: Latvijā ir slikti patēriņa paradumi (+VIDEO)

Palielinājies to iedzīvotāju skaits, kuri ikdienā izvēlas plastmasas iepakojumus.

Aptuveni 22% cilvēku Latvijā priekšroku dod lietotām precēm. Interesanti, ka šajā kategorijā vērojams vīriešu pārsvars - lietotas preces iegādājas 26% vīriešu un 19% sieviešu. Savukārt 36% aptaujas respondentu atbildēja, ka samazina elektroenerģijas, gāzes un citu resursu patēriņu. 2022.gadā to atzīmēja 34% iedzīvotāju.

Pārtikas atkritumu apjoma samazināšana ir ne tikai viens no ilgtspējas, bet arī finanšu plānošanas stūrakmeņiem. Diemžēl Latvijas iedzīvotāji šai rīcībai nepievērš pietiekami lielu vērību. 2023.gadā 26% aptaujāto atbildēja, ka cenšas izmest mazāk ēdiena, savukārt 2022.gadā uz šo jautājumu pozitīvi atbildēja 31% respondentu. Vislielākais iesaistes kritums vērojams 16 - 19 gadus vecu jauniešu vidū. 2022.gada pārtikas apjomu samazināšana bija daļa no ikdienas 39% jauniešu, bet 2023.gadā - tikai 26%.

"Apzinīga un atbildīga pārtikas lietošana ir ne tikai rūpes var vidi vai savu maciņu, bet vienlaikus arī cieņa pret visiem, kuri to audzē un ražo. Ilgtspējīga un atbildīga patēriņa principi galvenokārt veidojas ģimenē. Lielākā daļa no mums atceras savu vecvecāku un vecāku mājas, kur ar ēdienu nerīkojās izšķērdīgi, bet priekšmeti tika salaboti, nevis izsviesti. Šie ieradumi ir pamatvērtības, ko sabiedrībā būtu jānodod no paaudzes paaudzē. Tādēļ aicinām ģimenes savlaicīgi kopā izplānot visas nedēļas ēdienkarti, lai iegādātos tikai nepieciešamos produktus," uzsver eksperte Sanita Glovecka.

Par 14% palielinājies to Latvijas iedzīvotāju skaits, kuri ikdienā izvēlas plastmasas iepakojumus. Savukārt par 9% samazinājies to cilvēku skaits, kuri, izvēloties pārtikas produktus, pastiprinātu uzmanību pievērš to sastāvam un izcelsmei.

Kultūras ministre Logina iztur opozīcijas demisijas pieprasījumu

Saeimas vairākums šodien noraidīja opozīcijā esošās Nacionālās apvienības (NA) demisijas pieprasījumu kultūras ministrei Agnesei Loginai (P).

Bijušais kultūras ministrs, tagad Saeimas deputāts Nauris Puntulis (NA) norādīja, ka Nacionālās drošības konce...

Skolēni varēs atteikties no krievu valodas kā otrās svešvalodas apguves

Saeima šodien otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus Izglītības likumā, ar kuriem plānots noteikt, ka skolēni varēs atteikties no krievu valodas kā otrās svešvalodas apguves.

Kā aģentūru LETA informēja Saeimas Preses dienestā, ja skolēns atteiksies no kr...

«Eirobarometra» aptauja: Latvijā lielākā daļa respondentu plāno balsot Eiropas Parlamenta vēlēšanās
Gatavību balsot jūnijā gaidāmajās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās izsaka gandrīz divas trešdaļas (65%) aptaujāto Latvijas iedzīvotāju, liecina "Eirobarometra" aptaujas dati. Eiropas Savienības valstīs kopumā attiecīgais rādītājs ir 71%.


Komentāri