lv
o8qn0ahy9hDzqwNuyF1Uq2du7Ymsfyz0z1kYPC13
3384593

Aptauja: Latvijā pusei iedzīvotāju trūkst zināšanu par kiberdrošības riskiem

Aptauja: Latvijā pusei iedzīvotāju trūkst zināšanu par kiberdrošības riskiem

Latvijā gandrīz pusei jeb 49% iedzīvotāju nav zināšanu, kā sevi pasargāt digitālajā vidē, vai arī šīs zināšanas ir nepilnīgas, liecina "Tet" grupā ietilpstošā mācību centra SIA "Baltijas datoru akadēmija" veiktās iedzīvotāju aptaujas dati.

Aptuveni katram desmitajam aptaujātajam jeb 12% trūkst zināšanu, kā sevi pasargāt digitālajā vidē, taču vēlētos to uzzināt. Kā nepietiekamas savas zināšanas galvenokārt vērtē iedzīvotāji ar pamatizglītību un vidējo speciālo izglītību, nekvalificēti strādnieki, iedzīvotāji ar ienākumiem zem 550 eiro mēnesī un seniori virs 60 gadu vecumam.

Savukārt 28% iedzīvotāju uzskata, ka ir daļēji izglītot par digitālās drošības jautājumiem, taču būtu nepieciešama zināšanu atjaunošana. Visbiežāk sevi par daļēji izglītotiem šajā jomā uzskata iedzīvotāji virs 50 gadiem, kā arī vecuma grupā no 30 līdz 39 gadiem.

Vēl 8% nezina savu zināšanu līmeni par digitālo drošību.

Otra puse jeb 51% aptaujāto norādīja, ka par kiberdrošības jautājumiem un veidiem, kā sevi pasargāt, ir pietiekami labi informēti. Tostarp 19% zināšanas ieguvuši no masu medijiem, bet 18%, galvenokārt jaunieši, ir paši meklējuši izglītojošu informāciju. Katrs desmitais jeb 10% zināšanas apguvis kādos izglītojošos kursos, pārējie informāciju uzzinājuši citos resursos.

Aptauju veikusi pētījumu aģentūra "Norstat Latvija" 2024.gada februārī, aptaujājot 1011 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Prognozē dažādu dezinformācijas kampaņu aktivizēšanos saistībā ar EP vēlēšanām

Saistībā ar Eiropas Parlamenta vēlēšanām, kas notiks 8.jūnijā, kibertelpā varētu būt sagaidāmas gan informācijas operācijas un dažādas dezinformācijas kampaņas, gan paaugstināta uzbrukumu iespējamība, aģentūrai LETA prognozēja Informācijas tehnoloģiju ...

Koka mēbeļu eksports janvārī samazinājies par 25,2%

Latvijas koka mēbeļu eksports šogad janvārī salīdzinājumā ar 2023.gada attiecīgo periodu samazinājies par 25,2%, tostarp visvairāk koka mēbeļu joprojām realizēts Dānijā, liecina Zemkopības ministrijas apkopotie dati.

Koka mēbeles 2024.gada janvārī no La...

Pusnaktī vairākās novērojumu stacijās pārspēts 1.aprīļa siltuma rekords

Naktī no svētdienas uz pirmdienu saglabājoties pavasarim neraksturīgi augstai gaisa temperatūrai, vairākās novērojumu stacijās jau pusnaktī pārspēts 1.aprīļa siltuma rekords, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Daugavpilī p...



Komentāri