lv
5uB62GQpad8TTppLAsTxLtOTczIjBMnvSSx6T5TH
3341209

Samazinājies sūdzību skaits Tiesībsargam par situāciju cietumos (+VIDEO)

Samazinājies sūdzību skaits Tiesībsargam par situāciju cietumos (+VIDEO)

Jura Jansona gada ziņojumā Saeimai: ķīniešu ieslodzītie Latvijā nespēj sazināties ar darbiniekiem savā dzimtajā valodā.

Tiesībsarga ziņojumā liela uzmanība tika pievērsta situācijai ieslodzījuma vietās Latvijā.

2023. gadā par ieslodzīto tiesībām saņemti 248 iesniegumi, kas ir mazāk nekā 2022. gadā (396). Lielākā daļa iesniegumu ir par dažādu ieslodzīto tiesību nodrošināšanu, piemēram, satikšanos, telefonsarunām, resocializācijas procesa gaitu, sadzīviska rakstura problēmām (2023. gadā – 110, 2022. – 176), medicīniskās palīdzības nodrošināšanu (2023. – 28, 2022. – 22), kā arī lūgumi sniegt informāciju (2023. – 60, 2022. – 74). Līdzīgi kā iepriekš ir samazinājies iesniegumu skaits par neatbilstošiem sadzīves apstākļiem (2023. – 12, 2022. – 22). Saņemtas 10 sūdzības par cietuma darbinieku nepieklājīgu rīcību vai dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu (2022. – 25).

Informāciju par iespējamiem tiesību pārkāpumiem tiesībsargs nemainīgi saņem no ieslodzīto iesniegumiem un veiktajām vizītēm ieslodzījuma vietās. Lai arī ieslodzījuma izpildē ir vērojami uzlabojumi, piemēram, cietumu darbinieku attieksmē, sadzīves apstākļu uzlabošanā, tomēr joprojām atsevišķās ieslodzījuma vietās ir nepietiekams uzraudzības un resocializācijas darbinieku skaits, kā arī pastāv vajadzība pilnveidot medicīniskā personāla skaitu un profesionālo daudzveidību.

Kā pozitīvais pārskata periodā ir atzīmējams jaunā Liepājas cietuma būvniecības uzsākšana un darbs pie jauna, progresīva, uz individuālu pieeju vērsta Sodu izpildes likuma izstrādes, kura tapšanā ir iesaistīts arī Tiesībsarga biroja pārstāvis.

Iesniegumos aktualizējās jautājumi par ierobežotām iespējām strādāt, lai apmaksātu, piemēram, briļļu vai vitamīnu iegādi, personīgo elektroiekārtu izmantošanu, kā arī segtu cietušajiem ar spriedumu noteiktās kompensācijas. Ir saņemtas ziņas par problemātiku cietuma darbiniekiem sazināties ar ieslodzītajiem ārvalstniekiem, kuri izmanto darbiniekiem nezināmu valodu, piemēram, ķīniešu.Tika saņemta informācija par korespondences nenosūtīšanas gadījumiem Rīgas Centrālcietumā, Jēkabpils un Daugavgrīvas cietumos.

Tiesībsargs vērsās Tieslietu ministrijā par atšķirībām personiskās sadzīves elektrotehnikas lietošanā ieslodzītajiem Latvijas Cietumu slimnīcā. Normatīvais regulējums neparedz tiesības tur lietot ledusskapi vai elektrisko tējkannu. Tiesībsarga ieskatā, ja šajā slimnīcā ievietotajiem ieslodzītajiem tāpat kā citiem ir paredzētas tiesības iepirkties cietuma veikalā, ir jānodrošina arī iespēja produktus uzglabāt ledusskapī un pagatavot karstos dzērienus. Tieslietu ministrija šo ieteikumu ir ņēmusi vērā, izstrādājot priekšlikumus grozījumiem Latvijas Sodu izpildes kodeksā, vienlaikus plānojot grozījumus arī Apcietinājumā turēšanas kārtības likumā.

Tiesībsargs sniedza viedokli par Latvijas Sodu izpildes kodeksa 56.¹⁶ pantā noteiktās darba samaksas ar brīvības atņemšanu notiesātām personām atbilstību Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvā (ES) 2022/2041 par adekvātām minimālajām algām Eiropas Savienībā noteiktajiem nediskriminēšanas un samērīguma principiem. Lai arī tiesībsargs secināja, ka notiesātajiem paredzētās atšķirīgās minimālās darba algas likmes, kā arī ieturējumu veikšanas kārtība atbilst direktīvas prasībām, tomēr likumdevējam būtu jātiecas nodrošināt notiesātajiem taisnīgu atalgojumu, kas pēc iespējas līdzinās atalgojumam, ko par tādu pašu darbu saņem brīvībā nodarbinātās personas.

No sapņa par inženieri uz Balto namu – operas solists Raimonds Bramanis
Raimonds Bramanis ir mūsu Nacionālās operas vadošais tenors, kas dzied galvenās lomas daudzu pasaules klasisko operu izrādēs, nesis Latvijas vārdu arī uz pasaules operu skatuvēm, – un kā gan ne? Viņš ir viens no retajiem, kas spējis no baritona pārkval...
Botāniskais dārzs Salaspilī aicina svinēt Pūpolsvētdienu (+VIDEO)

Vītolu un kārklu nozīmīgums dabā un izmantošanas diapazons kultūrvidē kā ārstniecības, dekoratīvajiem un tehniskajiem augiem ir visai plašs.

Tuvojoties Pūpolsvētdienai un Lieldienām, ir laiks ielūkoties pūkaino pūpolu valstībā. Lai iepazītu to dažādību ...

Latvija attīstīs augsto tehnoloģiju kvantu elektronikas nozari (+VIDEO)

Sadarbība pāri institūciju un valstu robežām dod pievienoto vērtību gan zinātniekiem, gan valstij kopumā.

Mūsu valsts un vēl 17 Eiropas Savienības dalībvalstis ir parakstījušas deklarāciju par kvantu tehnoloģijām, atzīstot kvantu tehnoloģiju stratēģisko...



Komentāri