lv
8SSD4udVUZqZaL5OeQ3bhyI3DtYWXt3wUhUGLW9h
3340144

Latvija attīstīs augsto tehnoloģiju kvantu elektronikas nozari (+VIDEO)

Latvija attīstīs augsto tehnoloģiju kvantu elektronikas nozari (+VIDEO)

Sadarbība pāri institūciju un valstu robežām dod pievienoto vērtību gan zinātniekiem, gan valstij kopumā.

Mūsu valsts un vēl 17 Eiropas Savienības dalībvalstis ir parakstījušas deklarāciju par kvantu tehnoloģijām, atzīstot kvantu tehnoloģiju stratēģisko nozīmi ES zinātniskajā un rūpnieciskajā konkurētspējā un apņemoties sadarboties pasaules klases kvantu tehnoloģiju ekosistēmas izveidē visā Eiropā.

Latvijas zinātnieki jau šobrīd ir iesaistīti ES kvantu tehnoloģiju aktivitātes - gan iniciatīvā "Quantum Technologies Flagship", gan Eiropas Kvantu komunikācijas infrastruktūras iniciatīvā "EuroQCI", gan Eiropas Augstas veiktspējas datošanas kopuzņēmuma "EuroHPC" kvantu datora aprobācijā. Tāpat Latvijas vadošie zinātnieki un mācībspēki no Latvijas Universitātes, Rīgas Tehniskās universitātes, LU Cietvielu fizikas institūta un LU Matemātikas un informātikas institūta ir izveidojuši Latvijas Kvantu iniciatīvu, kas pārrauga un koordinē ar kvantu tehnoloģijām saistītās aktivitātes Latvijā. Eiropas Savienības Atveseļošanas fonda finansētais projekts "Kvantu tehnoloģiju iniciatīva", ko realizēs apvienībā iesaistītie partneri, sniedz nozīmīgu ieguldījumu kvantu tehnoloģiju pētniecībā Latvijā un veicina nākotnes darba tirgum noderīgu augsta līmeņa digitālo prasmju apguvi.

Jānis Paiders, Izglītības un zinātnes ministrijas Valsts sekretāra vietnieks cilvēkkapitāla, zinātnes un inovāciju attīstības jautājumos uzsver: "Kvantu tehnoloģijas aptver plašu nozaru lauku un iekļauj profesionāļus, kuri pārstāv datorzinātnes, fizikas, elektronikas, sensoru iekārtu ražošanu, sakaru tīklu veidošanu un citas".

"Šo tehnoloģiju attīstībai svarīga ne tikai katras jomas un zinātnieku individuālie sasniegumi, bet arī sadarbība plašākā mērogā - starp nozarēm un starp valstīm. Sadarbība pāri institūciju un valstu robežām dod pievienoto vērtību gan zinātniekiem, gan valstij kopumā, jo panākumi piesaista jaunas investīcijas un cilvēkus. Ir svarīgi, lai cilvēki, kuri ir spējīgi strādāt augsto tehnoloģiju jomās, vēlētos dzīvot un strādāt Latvijā un kopīgi attīstīt Latvijas konkurētspēju", - tā Paiders.

Porziņģis gūst 19 punktus «Celtics» uzvarā pār «Pistons» basketbolistiem
Latvijas basketbolists Kristaps Porziņģis piektdien guva 19 punktus Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) mačā, kurā viņa pārstāvētā Bostonas "Celtics" komanda izcīnīja uzvaru. "Celtics" viesos ar rezultātu 129:102 uzvarēja Detroitas "Pistons" basket...
Kolumbusas «Blue Jackets» zaudētā NHL spēlē pa Merzļikina vārtiem met 50 reižu
Latvijas vārtsargs Elvis Merzļikins piektdien tvēra 44 no 50 metieniem Nacionālās hokeja līgas (NHL) spēlē, kurā viņa pārstāvētā Kolumbusas "Blue Jackets" viesos ar 1:6 zaudēja Kolorādo "Avalanche".
Tvnet būs jāsamaksā 3000 eiro sods saistībā ar vārda «deportācija»

Rīgas apgabaltiesa no 8500 līdz 3000 eiro samazinājusi Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) uzlikto sodu "Tvnet" saistībā ar vārda "deportācija" nepareizu lietošanu, noskaidroja aģentūra LETA.

Spriedums nav pārsūdzams un ir stāji...



Komentāri