lv
BZrN2p1vIXK7deqn0z3W9YGynhgZlwaTlTskYzhl
3322952

Latvijā varētu ierobežot iespējas deklarēties īpašumā bez īpašnieka atļaujas

Latvijā varētu ierobežot iespējas deklarēties īpašumā bez īpašnieka atļaujas

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputāti šodien nolēma uzdot Iekšlietu ministrijai (IeM) sagatavot likuma grozījumus, lai pēc iedzīvotāju kolektīvās iniciatīvas ierobežotu iespējas deklarēties īpašumā bez īpašnieka atļaujas.

Iniciatīvas autors rosina likumā noteikt prasību pēc īpašnieka apstiprinājuma "latvija.gov.lv" visām personām, kuras vēlas deklarēties jebkurā īpašumā, lai novērstu gadījumus, kad īpašumā bez kāda tiesiska pamata ir deklarējušās nepazīstamas personas.

Iekšlietu ministrijas (IeM) valsts sekretāra vietnieks Vilnis Vītoliņš akcentēja, ka 12. un 13.Saeimā ir bijušas līdzīgas diskusijas. Pagājušajā Saeimā tika skatīts, bet netika atbalstīts likumprojekts par precizējumiem dzīvesvietas deklarēšanā. Izmaiņas netika atbalstītas, jo tika saskatīts nesamērīgs administratīvais slogs. Tajā brīdī bijuši fiksēti ap 200 gadījumi, kad personas bija deklerējušās kādā dzīvesvietā bez tiesiska pamata, bet šobrīd fiksēti ap 400 šādi gadījumi, teica Vītoliņš.

IeM pārstāvis sacīja, ka elektroniska sistēma deklarēšanai, kas paredzētu izsūtīt elektronisku paziņojumu īpašniekam, provizoriski varētu izmaksāt 50 000 eiro. Turklāt ne visi iedzīvotāji izmanto elektroniskās ierīces, tādēļ esot jānodrošina šāds pakalpojums arī pašvaldībā.

Saeimas priekšsēdētāja, deputāte Daiga Mieriņa (ZZS) novērtēja, ka šī ir laba iniciatīva, jo fakts, ka bez īpašnieka ziņas var deklarēties viņa īpašumā, ir slikts signāls, sacīja politiķe. Mieriņa atzīmēja, ka praksē ir bijuši vairāki gadījumi, ka vienā īpašumā ir deklarējušies vairāk nekā 40 cilvēki. Viņus ir iespējams izdeklarēt, bet tas aizņem laiku un enerģiju, teica Mieriņa, uzsverot, ka nav patīkami uzzināt, ka tavā mājā ir piedeklarējies kāds svešinieks.

Deputāts Māris Sprindžuks (AS) uzskata, ka vajadzētu sakārtot koncepciju par personas deklarēto adresi un tiesībām saņem pakalpojumu pašvaldībā tuvumā dzīvesvietai. Politiķa ieskatā, tās ir divas dažādas lietas, bet Latvijas gadījumā "saputrotas vienā likumā", līdz ar to arī ir redzamas sekas, kas izpaužoties kā deklarēšanās bez īpašnieka atļaujas.

Sprindžuks rosināja izveidot jaunu valsts sasniegšanas principu, proti, līgumu ar pašvaldību, tādējādi izveidojot divas paralēlas adrešu sistēmas, kā tas ir citur Eiropā. Opozīcijas deputāts uzskata, ka deklarēties ir arhaistiska pieeja, tāpēc jārada jauns pamats, kas prasīs daudz likumu izmaiņas.

Komisijas priekšsēdētājs Oļegs Burovs (GKR) atzīmēja, ka daudzas personas ir deklarējušās galvaspilsētas graustos, kā arī bieži vien deklarējas dažādās adresēs, lai bērni varētu iet konkrētās Rīgas skolās.

Latvijas Pašvaldību savienības vērtējumā, vajadzīgs saprātīgs un mūsdienu tehnoloģijām atbilstošs risinājums.

Dzelzceļa kravu pārvadājumu apmērs divos mēnešos samazinājies par 20,2%

Dzelzceļa kravu pārvadājumu apmērs šogad pirmajos divos mēnešos Latvijā samazinājies par 20,2% salīdzinājumā ar 2023.gada attiecīgo periodu un bija 2,224 miljoni tonnu, liecina Satiksmes ministrijas apkopotie dati.

Tostarp starptautisko pārvadājumu apmē...

Daudziem cilvēkiem nav ne jausmas par pensiju otrajā līmenī sakrājamo summu

Lielākajai daļai jeb 59% Latvijas iedzīvotāju nav ne jausmas, cik varētu sakrāt pensiju otrajā līmenī sava darba mūža laikā, liecina pēc "SEB Life and Pension Baltic SE" pasūtījuma veiktās aptaujas dati.

Arī pārējās atbildes liecina, ka šis priekšstats ...

Zemessargi varēs iesaistīties Valsts aizsardzības dienesta karavīru apmācīšanā

Valdība otrdien atbalstīja grozījumus Zemessardzes likumā, kas paredz Zemessardzes uzdevumus iesaistīties Valsts aizsardzības dienesta karavīru apmācīšanā.

Patlaban Zemessardzes likums nesatur regulējumu attiecībā uz gadījumiem, kad Zemessardzē uzņemto ...



Komentāri