lv
hWbGIvsmzjHEDjaGbiaQIQ3UN53vlK0oeziEl3GX
3312296

Pabeigta vēsturiskā Baltijas valstu IKP aprēķināšana pēdējā simtgadē

Pabeigta vēsturiskā Baltijas valstu IKP aprēķināšana pēdējā simtgadē

Starptautiska zinātnieku grupa pabeigusi vēsturiskā Baltijas valstu IKP aprēķināšanu pēdējā simtgadē, informē Vidzemes Augstskola (ViA).

Ceturtdien, 11.aprīlī, ViA starptautiskās zinātniskās konferencē "Sabiedrība. Tehnoloģijas. Risinājumi." pirmo reizi publiskos datus par vēsturisko Latvijas, Lietuvas un Igaunijas iekšzemes kopproduktu (IKP) 100 gadu laika posmā, sākot no 1920.gada. Ir veikti arī salīdzinošā IKP aprēķini par dažādiem Baltijas valstu reģioniem.

Šie un daudzi citi dati par Baltijas valstu demogrāfiju un lauksaimniecību ir apkopoti interaktīvā datu bāzē, kas visiem interesentiem būs pieejama no 11.aprīļa.

Projekta zinātniskais vadītājs, Vidzemes Augstskolas vadošais pētnieks Gatis Krūmiņš skaidro, ka trīs gadu intensīva darba rezultāts ļaus uz Baltijas valstu pēdējo 100 gadu vēsturi paraudzīties ar citām acīm. Vairāk balstoties uz faktiem, nevis emocijām.

"Mūsu pētījuma rezultāti lauzīs vienu otru pieņēmumu par Latvijas tautsaimniecības vēsturi, piemēram, ka Kārļa Ulmaņa autoritārā režīma laikā mūsu ekonomikas attīstība sabremzējās, vai, ka ražošanas kritums iesākās tikai pēc mūsu valstiskās neatkarības atjaunošanas 1990.-1991.gadā. Mūsu pētījumu rezultāti ļaus atbildēt uz jautājumiem, kad un kā iesākās mūsu reģionu, un, jo īpaši, Latgales likstas. Kā mainījies zemes lietojums un daudzi citi fakti," informē Krūmiņš.

Pētnieciskā projekta rezultātu publiskošanas pasākums notiks 11.aprīlī no plkst.14 līdz 16 Eiropas mājā Rīgā, Aspazijas bulvārī 28.

Rīgā Krievijas prezidenta vēlēšanās nobalsojuši 2,15% no balsstiesīgajiem

No plkst.8 līdz plkst.19 šodien Rīgā notiekošajās Krievijas prezidenta "vēlēšanās" piedalījušies 2,15% no visiem balstiesīgajiem Krievijas valstspiederīgajiem Latvijā, liecina Valsts policijas aplēses.

Valsts robežsardze kopā ar Valsts policiju līdz plk...

Lasmanis Lozannas komandas sastāvā uzvar 3x3exe seriāla finālturnīrā (VIDEO)

Latvijas 3x3 basketbola spēlētājs Kārlis Pauls Lasmanis svētdien "Lausanne" komandas sastāvā Japānā uzvarēja "3x3exe" seriāla finālposmā.

Pusfinālā un finālā lozannieši, kuri startēja trīs spēlētāju sastāvā, uzvarēja divas Japānas komandas, attiecīgi Ha...

Latvijā piemin Nacionālās pretošanās kustības dalībniekus
Svētdien, 17. martā, Latvijā pieminam vairākus vēsturiskus notikumus, kas saistīti ar mūsu valsts izveidošanos un cīņu par neatkarību. 1944. gada 17. martā Latvijas Centrālā padome pieņēma memorandu par Latvijas faktiskās suverenitātes atjaunošanu. Bet...


Komentāri