lv
Id6jQ9hAFhRgwC467UXloewSbDh5dTk6hZ8CeiBQ
3279173

Vairākums Latvijas iedzīvotāju pensijas vecumā nevēlas strādāt

Vairākums Latvijas iedzīvotāju pensijas vecumā nevēlas strādāt

Gandrīz puse Latvijas iedzīvotāju savas vecumdienas vēlētos pavadīt ceļojot un atpūšoties, un tikai 5% labprāt turpinātu darba gaitas arī pēc pensijas vecuma sasniegšanas, informē bankas "Citadele" pārstāvji, atsaucoties uz veikto Baltijas valstu iedzīvotāju aptauju.

Ceļot un atpūsties pensijas vecumā vēlētos 44% Latvijā, 38% Lietuvā un 31% Igaunijā. Par regulāru ceļošanu biežāk domā sievietes un gados jaunāki iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 29 gadiem.

Mierīgi pavadīt vecumdienas savās mājās vēlētos 25% Latvijā, 24% Lietuvā un 31% Igaunijā. Aptaujas dati liecina, ka šī vēlme palielinās, iedzīvotājiem kļūstot vecākiem, kamēr kāre pēc ceļošanas gluži pretēji - samazinās.

Savukārt 6% Latvijas respondentu vecumdienas neplāno, jo prognozē, ka līdz pensijas vecumam nenodzīvos. Līdzīgās domās ir 7% Lietuvā un 5% Igaunijā. Šādu viedokli biežāk pauž 50 līdz 59 gadus veci respondenti, kuriem līdz pensijas vecumam atlicis mazāk nekā 15 gadu.

Vien 5% Latvijā, 3% Lietuvā un 6% Igaunijā redz sevi turpinām profesionālā darba gaitas arī vecumdienās. Šādu viedokli biežāk pauž iedzīvotāji, kuri ir vistuvāk pensijas vecumam, proti, vismaz 60 gadus veci, kā arī individuālas saimnieciskās darbības veicēji un respondenti, kuri ikdienā ieņem vadošus amatus.

Tikai 4% Latvijas iedzīvotāju vecumdienās vēlētos pārcelties uz dzīvi ārzemēs. Visvairāk dzīvi ar ārzemēm saista Igaunijā - 9%, savukārt Lietuvā tā domā 6% aptaujāto.

Vēl 8% Latvijā, 5% Lietuvā un 11% Igaunijā norāda, ka vecumdienās labprāt attīstītu kādu hobiju.

KP: Veikalu ķēžu konkurenci uzlaboja «Lidl» ienākšana; dažviet Rīgā problemātiskāk
Kopumā Latvijā pastāv konkurence starp mazumtirdzniecības ķēdēm, taču atsevišķās Rīgas apkaimēs konkurence ir ierobežota un būtu veicināma. Būtiskas izmaiņas tirgū iezīmēja "Lidl" zīmola ienākšana Latvijas tirgū 2021. gadā, veidojot konkurenci tādiem t...
Krievijas spiegošanas intensitāte pret Latviju varētu pastiprināties vēl vairāk

Saistībā ar plānoto Krievijas Rietumu kara apgabala reorganizāciju Krievijas spiegošanas intensitāte attiecībā uz Latviju tuvākā nākotnē varētu tikai vēl vairāk pastiprināties, teikts Valsts drošības dienesta (VDD) pagājušā gada darbības pārskatā.

Konkr...

Drošības dienests: Krievija cenšas vervēt un apmācīt personas kaitnieciskām darbībām Latvijā
Krievijas specdienestu interešu lokā pērn bija vervēt un apmācīt personas kaitniecisku darbību veikšanai ne vien Ukrainā vai citur Eiropā, bet arī Baltijas valstīs, tostarp Latvijā, teikts Valsts drošības dienesta (VDD) 2023. gada darbības pārskatā. VD...


Komentāri