lv
veSNOeMf6K6CosqDs6tDSB4CM7PDtKQM5sCfIUXC
3185362

Karodziņi būs jāizvieto pie 60 000 pārtikas precēm 5400 tirdzniecības vietās

Karodziņi būs jāizvieto pie 60 000 pārtikas precēm 5400 tirdzniecības vietās

Tas gulsies uz tirgotāju un gala rezultātā pircēju maciņiem.

Latvijas Tirgotāju asociācija protestē pret Zaļo un zemnieku savienības iniciatīvu Saeimā. Par papildus prasībām par pārtikas produktu informācijas sniegšanu patērētājiem vairāk kā 1,5 miljonu eiro un ikmēneša uzturēšanas izmaksas sastādīs vairāk

Lai gan Pārtikas aprites likuma grozījumu likuma iniciatori atsaucas uz Eiropas Parlamenta un Padomes regulu Nr. 69/2011 par pārtikas produktu informācijas sniegšanu patērētājiem, tomēr patiesībā viņi pārkāpj to.

Pirmkārt, nedrīkst uzlikt atšķirīgas no citām ES dalībvalstīm papildus pārtikas marķējuma prasības.

Otrkārt, nedrīkst pārcelt ražotāja uzņēmuma pienākumu norādīt informāciju par pārtikas produktu uz tirgotāju.

Treškārt, Regula paredz obligāto ziņu norādi uz pārtikas iepakojuma vai tam piestiprinātas etiķetes, vai pārtikas pavaddokumentiem, un neparedz ieviest jaunu pārtikas informācijas nesēju - cenu zīmi.

Ceturtkārt, Regula neatļauj mazāksvarīgu informāciju (ražotājvalsti) norādīt uz informācijas nesēja prioritāri pār pārējo obligāto informāciju.kā ceturtdaļu miljona eiro (ja pieņems aizkulisēs pārrunāto variantu, ka karodziņa vietā pietiks ar valsts nosaukumu).

Tāpat uzskatām, ka likumprojekts neatbilst Saeimas Kārtības ruļļa 85.pantam, jo likumprojektam ir ietekme uz ekonomikas attīstību, gan pārrobežu sadarbības (kooperācijas) attīstībā, gan būtiskā mazo tirgotāju maksātspējas krišanās. Šobrīd lielākai daļai pārtikas produktu nav norādīta ražotājvalsts un likumdevējs neplāno to uzlikt par pienākumu ražotājam.

Tātad tirgotājam būs gan jāmeklē ražotāji, gan karodziņi. Un, ja globālie ražotāji nevēlēsies atklāt, kurā valstī ražo Bonduelle vai Necafe, tad gatavojies maksāt sodu 1000 eiro. Pie sortimenta veikalā 1000+ pozīcijas un neskaidrības ražotāju/izplatītāju marķējumā kļūdu iespējamība ir 99,9%, pauž Asociācija.

Austrumu slimnīca turpina uzņemt smagi cietušos ukraiņu kareivjus

Tālo ceļu līdz Latvijas lielākajai slimnīcai šoreiz mērojuši kopskaitā 11 karā cietušie.

Tuvojoties skumjai gadadienai - diviem gadiem kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā -, Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (Austrumu slimnīca) jau 11. reizi...

Rīgas 2.slimnīca neredz iespēju pievienoties Stradiņa slimnīcai

Rīgas 2.slimnīcas valdes priekšsēdētājs Sandris Petronis neredz iespēju pārvietot vai pievienot iestādi Paula Stradiņa klīniskajai universitātes slimnīcai (PSKUS), taču atbalsta traumatoloģijas nodaļas izveidi tajā.

Petronis sacīja, ka Veselības ministr...

Upe vēžu zupas krāsā. Jāzepa Grosvalda ceļojumi
Dzimis ģimenē, kurā ceļošana tika pieņemta kā daļa no dzīves, Jāzeps Grosvalds jau no agras bērnības zināja, ka aiz Latvijas priežu mežiem plešas vēl citas zemes un plašumi. "Viņš bija pasaules pilsonis," saka mākslinieka daiļradei un dzīvei veltītās L...


Komentāri