lv
hiLE6gwnMtRDsQhL0UkB40SSH72JRLPM6MyWhMOv
2870735

Ārlietu ministrija piešķīrusi naudu Lukašenko noziegumu izmeklēšanai (+VIDEO)

Ārlietu ministrija piešķīrusi naudu Lukašenko noziegumu izmeklēšanai (+VIDEO)

Konsorcijā ir iesaistītas Londonā bāzētā nevalstiskā organizācija Redress un Starptautiskā spīdzināšanas izmeklēšanas Baltkrievijā komiteja.

Solidarizējoties ar politieslodzītajiem un viņu ģimenes locekļiem Baltkrievijā, Ārlietu ministrija ir nolēmusi sniegt finansiālu atbalstu (35 000 EUR) Eiropas demokrātijas fondam ar mērķi to novirzīt Baltkrievijas starptautiskās atbildības platformai, kuras ietvaros tiek vākti un uzglabāti pierādījumi par cilvēktiesību pārkāpumiem Baltkrievijā, ka arī sniegts atbalsts politiskās represijās cietušajiem.

Baltkrievijā joprojām turpinās režīma represijas pret pilsonisko sabiedrību, cietumos atrodas ap 1500 politieslodzīto.

Lai apkopotu Lukašenko režīma sistemātiskos cilvēktiesību pārkāpumus, 2021.gada janvārī tika izveidota starptautiska nevalstisko organizāciju platforma cilvēktiesību pārkāpumu Baltkrievijā dokumentēšanai un saglabāšanai atbilstoši ANO standartiem. Šajā Platformā vadošā ir Dānijā bāzētā starptautiskā nevalstiskā organizācija Dignity, kura cieši sadarbojas ar baltkrievu pilsoniskās sabiedrības organizāciju Viasna. Konsorcijā ir iesaistītas Londonā bāzētā nevalstiskā organizācija Redress un Starptautiskā spīdzināšanas izmeklēšanas Baltkrievijā komiteja.

Baltkrievijas starptautiskās atbildības platformu atbalstījušas virkne valstu kā ASV, Austrija, Beļģija, Kanāda, Čehija, Dānija, Igaunija, Somija, Vācija, Islande, Latvija, Lietuva, Lihtenšteina, Lielbritānija, Nīderlande, Norvēģija, Polija, Rumānija, Slovākija, Šveice, kā arī Eiropas Savienība.

Pirms trim gadiem autoritārais līderis Lukašenko, apspiežot masveida opozīcijas protestus, sabradāja baltkrievu tautas demokrātiskos centienus un tiesības. Tā kopīgā paziņojumā uzsver Baltijas valstu un Polijas ārlietu ministri. Kā norādīts paziņojumā, noziedzīgā varas sagrābšana, ko īstenoja nelikumīgais režīms, ir izraisījusi masveida iekšējas represijas, līdzdalību kara un agresijas noziegumos. Un arī šobrīd represijas turpinās. Daudzi, glābjoties no režīma vajāšanas, patvērumu raduši Polijā.

Dublinā būs skatāmi Rakstniecības un mūzikas muzeja krājuma artefakti

Rakstniecības un mūzikas muzeja (RMM) krājuma artefakti aizceļojuši uz izstādi Dublinā, Īrijas Modernās mākslas muzejā, kur atklāta izstāde "Pašnoteikšanās: globālā perspektīva", kas ir Īrijas neatkarības simtgades programmas daļa, atzīmējot gadsimtu k...

Naktī uz otrdienu vietām gaidāmi nokrišņi

Naktī uz otrdienu vietām gaidāmi nokrišņi, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā.

Naktī debesis joprojām lielākoties klās mākoņi un palaikam gaidāmi nokrišņi, lielākoties slapjš sniegs un sniegs. Pūtīs lēns līdz mērens rietumu, di...

Kristīgo konfesiju vadītāji Ziemassvētkos aicina tuvāk iepazīt Dievu

Latvijas kristīgo konfesiju vadītāji Ziemassvētku laikā aicina tuvāk iepazīt Dievu.

Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas (LELB) ilggadējais vadītājs, arhibīskaps Jānis Vanags svētku tradīciju izgreznot eglīti salīdzinājis ar ērkšķu krūmu, ko Mozus i...



Komentāri