lv
ieUzAXPOdbfQCz0JQ8IOfJperCdb2q9aupBUHRxZ
2763600

Par Eiropas gada koku Latvijā kļuvis Kaņepju dižozols Valmieras novadā

Par Eiropas gada koku Latvijā kļuvis Kaņepju dižozols Valmieras novadā

Kaņepju dižozols Valmieras novadā ir kļuvis par Eiropas gada koku Latvijā un ir izvirzīts fināla kārtai konkursā par titulu "Eiropas gada koks".

Šogad pēc biedrības "Esam Jērcēniem" ierosinājuma, Kaņepju dižozols, kas atrodas Jērcēnu pagastā, Valmieras novadā, iekļuva to deviņu koku skaitā, kas izvirzīti balsojumam Latvijas Meža sertifikācijas padomes un Latvijas Meža īpašnieku biedrības organizētajā konkursā "Eiropas gada koks", un balsojumā Latvijā ieguva pirmo vietu.

Tas nozīmē, ka Kaņepju dižozols ir kļuvis par "Eiropas gada koku Latvijā 2023.gadā" un ir izvirzīts fināla kārtai konkursā par titulu "Eiropas gada koks".

Kaņepju dižozols pie "Kaņepju" mājām Jērcēnu pagastā ir otrais dižākais ozols Latvijā un Baltijā. Kopš 1977.gada tas iekļauts aizsargājamo dabas pieminekļu sarakstā, kopš 1994.gada - arī arheoloģijas pieminekļu sarakstā.

Ozola stumbru savulaik sašķēlis zibens, koka vidū ir liels dobums ar trim ieejām - lielā - ziemeļos, maza sprauga - dienvidos, trešā - pret debesīm. Dobumā, nedzīvajā koksnē savulaik iegriezti dažādi vārdi un iniciāļi, vecākais no tiem - "1886.gads". Starp vārdiem atrodams arī "Kaņepju" māju saimnieka vārds: "N. Cīrulis 15. VII 1928".

1933.gadā tā laika populārākais žurnāls Latvijā "Atpūta" izsludināja varenākā ozola konkursu - lasītāji tika aicināti iesūtīt ierosinājumus un fotogrāfijas. Kaņepju ozols ieguva pirmo vietu, tā saimnieks Nikolajs Cīrulis balvā saņēma žurnāla gada abonementu.

Četru gadu laikā samazinājies Latvijas skolēnu sniegums matemātikā un lasīšanā

Četru gadu laikā Latvijas skolēnu snieguma matemātikā un lasīšanā samazinājies, dabaszinātnēs - audzis, liecina otrdien publiskotie Ekonomikas sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) Starptautiskās skolēnu novērtēšanas programmas "PISA 2022" pirm...

Satiksmes ministrija Rīgas lidostu redz kā Ziemeļeiropas centru (+VIDEO)

Neskatoties uz krīzi ES ekonomikā, sekmīgi turpinās Latvijas gaisa transporta attīstība.

Lidosta “Rīga” ir strauji augošs Ziemeļeiropas gaisa satiksmes mezgls, kas savieno Baltijas valstis ar Eiropas darījumu centriem un iecienītiem atpūtas galamērķiem,...

Uztura speciālisti ir panākuši Latvijas pārtikas produktu marķēšanu (+VIDEO)

Kvalitātes zīmi paredzēts piešķirt graudaugiem un to produktiem, piena produktiem, konserviem.

Latvijas Diētas un Uztura Speciālistu asociācija (LDUSA) izveidojusi kvalitātes zīmi “Iesaka uztura speciālisti” – garantiju patērētājiem, ka produkta sastāvs...



Komentāri