lv
uzhSor9nqNssgky8Em8P5jVmPsWOylYixTqvJqgM
2763146

Uztura speciālisti ir panākuši Latvijas pārtikas produktu marķēšanu (+VIDEO)

Uztura speciālisti ir panākuši Latvijas pārtikas produktu marķēšanu (+VIDEO)

Kvalitātes zīmi paredzēts piešķirt graudaugiem un to produktiem, piena produktiem, konserviem.

Latvijas Diētas un Uztura Speciālistu asociācija (LDUSA) izveidojusi kvalitātes zīmi “Iesaka uztura speciālisti” – garantiju patērētājiem, ka produkta sastāvs un ražošanas tehnoloģija atbilst veselīga uztura pamatprincipiem. Tā ir pirmā kvalitātes zīme, kas apliecina, ka konkrētie pārtikas produkti Latvijas veikalos ir veselīgi un to sastāvs atbilst rekomendējamā sāls, cukura, piesātināto tauku u.c. uzturvielu daudzumam produktos.

“Uz pārtikas produktu etiķetēm sastopamas dažādas veselīguma un uzturvērtības norādes – “ar samazinātu sāls daudzumu”, “ar samazinātu cukura daudzumu”, “daudz olbaltumvielu”, “ar zemu tauku saturu”, “ar C vitamīnu”. Tomēr var gadīties, ka, piemēram, produktā ar samazinātu tauku saturu ir pievienots vairāk cukura, lai uzlabotu garšu un konsistenci, un rezultātā šāds produkts patiesībā nav vērtīgāks par tā “neuzlaboto” versiju. Produkti, kas marķēti ar LDUSA Kvalitātes zīmi, palīdzēs orientēties plašajā produktu klāstā un izvēlēties vērtīgus un veselīgus produktus, tādejādi veicinot un vairojot Latvijas iedzīvotāju veselības pratību,” skaidro LDUSA valdes priekšsēdētāja un sertificēta uztura speciāliste Guna Bīlande, prezentējot Kvalitātes zīmi.

Kvalitātes zīmes kritērijus katrai pārtikas produktu grupai ir izstrādājusi LDUSA ekspertu komanda, kuras sastāvā ir gan uztura speciālisti, gan pārtikas tehnologi, balstoties uz vietēja un starptautiska mēroga veselības veicināšanas vadlīnijām. Kritērijos ietverts rekomendējamais sāls, cukura, piesātināto tauku u.c. uzturvielu daudzums pārtikas produktos. Kvalitātes zīmi paredzēts piešķirt dažādām produktu grupām, piemēram, graudaugiem un to produktiem, piena produktiem, konservētiem produktiem un citām grupām, nākotnē sarakstu arvien paplašinot.

Lai saņemtu Kvalitātes zīmi “Iesaka uztura speciālisti”, pārtikas ražotājiem nepieciešams aizpildīt pieteikuma formu un iesniegt izvērtēšanai nepieciešamos dokumentus par katru pārtikas produktu, kam vēlas saņemt Kvalitātes zīmi. Plašāka informācija par Kvalitātes zīmes piešķiršanas procesu ir pieejama LDUSA mājaslapā.

Pēdējo gadu laikā patēriņa kredītus izmantojuši 36% Latvijas iedzīvotāju

Pēdējo trīs gadu laikā patēriņa kredītus, tostarp nebanku jeb "ātros kredītus", izmantojuši 36% Latvijas iedzīvotāju, informē "Luminor Bank" pārstāvji, atsaucoties uz veiktās aptaujas datiem.

Visbiežāk šāda veida aizdevumi bijuši nepieciešami cilvēkiem ...

Pludmales volejbolistes Graudiņa/Samoilova: Noslēguma turnīrā jāizliek visi atlikušie spēki
Tīnai Graudiņai un Anastasijai Samoilovai rīkotāju īpašais uzaicinājums piedalīties pludmales volejbola profesionālās tūres sezonas noslēguma turnīrā bija negaidīts un patīkams pārsteigums, lai gan sportistēm ilgi gaidīto atpūtu tas atvirzīja uz tālāku...
ES finansējums Latvijas zinātnei pieaugs par 68 miljoniem eiro (+VIDEO)

Investīciju mērķis ir veidot “gudru” tautsaimniecību.

Latvijas pētniecības starptautiskās sadarbības attīstībai, ciešākai integrācijai starptautiska mēroga pētniecības konsorcijos un globālās konkurētspējas stiprināšanai, arī turpmākajos gados ar 14,4 m...



Komentāri