lv
5yggbZ1bWdxCNf9cmyvoROkDnl1RcpktDRMIBMaU
2683288

Veselības ministrija: 345 Ukrainas pilsoņi reģistrēti kā ārstējošās personas

Veselības ministrija: 345 Ukrainas pilsoņi reģistrēti kā ārstējošās personas

Taču strādājošo ārstu skaits valsts valodas problēmu dēļ nav liels.

Veselības ministrs Hosams Abu Meri (“Jaunā Vienotība”) nosūtījis Seimam dokumentu par stāvokli ar ukraiņiem, kas ieradās kara laikā Latvijā. Atbilstoši Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas izskatītajam likumprojektam “Grozījumi Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā” VM iesniedza priekšlikumus ar jauniem pantiem.

Likumprojekts paredz, ka Ukrainas civiliedzīvotājiem apliecības īslaicīgu profesionālo pakalpojumu sniegšanai (turpmāk – Apliecība) turpmāk tiks izsniegtas uz pieciem gadiem un līdz 30.11.2023. izsniegtās Apliecības tiks pagarinātas kopumā nepārsniedzot piecu gadu termiņu. Termiņa atskaite ir no Apliecības izsniegšanas brīža.

Apliecība dod tiesības Ukrainas civiliedzīvotājiem reģistrēties Ārstniecības personu un ārstniecības atbalsta personu reģistrā (turpmāk – Reģistrs). Saskaņā ar Veselības inspekcijas datiem un atbilstoši šī likuma 14.panta pirmajai daļai ir izsniegtas 345 Apliecības (dati 2023.g. augustā). Šobrīd reģistrācijas termiņš Reģistrā tiek noteikts atbilstoši derīguma termiņam Apliecībā, kas ir 2 gadi. Savukārt atbilstoši Reģistra izveides, papildināšanas un uzturēšanas kārtībai1 reģistrācijas termiņš ir pieci gadi, pēc kuriem ārstniecības personai ir tiesības veikt pārreģistrāciju. Likumprojektā plānots noteikt, ka Apliecības derīguma termiņš ir pieci gadi. Pēc Apliecības derīguma termiņa beigām, lai Ukrainas civiliedzīvotājs varētu turpināt veikt profesionālo darbību Latvijā, ir nepieciešams atzīt profesionālo kvalifikāciju pastāvīgai profesionālai darbībai Latvijas Republikā atbilstoši likumam "Par reglamentētajām profesijām un profesionālās kvalifikācijas atzīšanu”.

Atšķirība ir tā, ka Apliecības derīguma termiņa laikā saskaņa ar likumā noteikto Ukrainas civiliedzīvotāji profesionālo darbību ārstniecībā un farmaceitiskajā aprūpē veic sertificēta speciālista vadībā, turpretī pēc profesionālās kvalifikācijas pastāvīgai profesionālai darbībai Latvijas Republikā atzīšanas šīs personas varēs strādāt patstāvīgi. Saskaņā ar likuma "Par reglamentētajām profesijām un profesionālās kvalifikācijas atzīšanu” 33.panta otro daļu personai, kuras profesionālā kvalifikācija atzīta iepriekš minētā likumā noteiktajā kārtībā, ir tādas pašas tiesības uz darbību attiecīgajā reglamentētajā profesijā un tādi paši ar šo darbību saistītie pienākumi kā personām, kuras profesionālajai darbībai reglamentētajā profesijā nepieciešamo kvalifikāciju ir ieguvušas Latvijā.

Svarīgi uzsvērt, ka Ukrainas civiliedzīvotāji, kuri ir saņēmuši Apliecības, jau šobrīd ir tiesīgi pretendēt uz profesionālās kvalifikācijas atzīšanu pastāvīgai profesionālai darbībai Latvijā. Tomēr saskaņā ar Akadēmiskās informācijas centra sniegto informāciju līdz 2023.gada augustam atzīšanu pastāvīgai profesionālai darbībai Latvijā ir uzsākušas 9 personas (4 - ārsti, 3 - zobārsti, 1 - ārsta palīgs, 1 - vecmāte) un Akadēmiskajā informācijas centrā nav saņemti Ukrainas farmaceitu un farmaceitu asistentu iesniegumi uz profesionālās kvalifikācijas atzīšanu pastāvīgai darbībai farmaceita un farmaceita asistenta profesijā Latvijā (33 farmaceitiem un farmaceitu asistentiem izsniegtas Atļaujas).

Veselības ministrija š.g. augustā ir aicinājusi ārstniecības iestādes pievērst uzmanību, ja mediķis no Ukrainas plāno palikt un strādāt savā profesijā Latvijā, tad jau šobrīd var uzsākt Ukrainā iegūtās profesionālās kvalifikācijas pielīdzināšanu Latvijā, kā arī uzsākt latviešu valodas apguvi, jo pēc īslaicīgo profesionālo pakalpojumu sniegšanas atļaujas termiņa praktizēt varēs tikai ar Latvijā atzītu profesionālo kvalifikāciju un personai būs jāapliecina latviešu valodas prasmes apguve amata un profesionālo pienākumu veikšanai nepieciešamajā pakāpē un apjomā.

Saskaņā ar Valsts izglītības satura centra š.g. augustā sniegto informāciju 18 ārstniecības personas ir nesekmīgi kārtojušas valsts valodas pārbaudījumu, 67- ārstniecības personas ir ieguvušas A, A1, A2 līmeni, bet 4 - B1, B2 līmeni, attiecīgi 2 farmaceiti un farmaceitu asistenti ir nesekmīgi kārtojušas valsts valodas pārbaudījumu, 13 ir ieguvuši A1, A2 līmeni un 1 B1 līmeni.

Mediķi nosoda pacienta tuvinieku uzbrukumu ārstei Austrumu slimnīcā

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) nosoda pacienta tuvinieku uzbrukumu ārstei Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (RAKUS).

LVSADA priekšsēdētājs Valdis Keris uzsvēris, ka atbilstoši Pasaules Veselības ...

Latvijas valdība atcerējās Putinam ziedotos Abreni un pagastus (+VIDEO)

Krievijai faktiski piederošās teritorijas tika iekļautas Latviešu vēsturisko zemju likuma izpildē.

Šodien Ministru kabinets sēdē skatīs kultūras ministres Agneses Loginas ("Progresīvie") virzīto dokumentu - Informatīvo ziņojumu “Par Latviešu vēsturisko ...

LDz ir gatavs kļūt par vienīgo abu sliežu platuma infrastruktūras pārvaldītāju

VAS "Latvijas dzelzceļš" (LDz") ir gatavs kļūt par vienīgo abu sliežu platuma infrastruktūras pārvaldītāju Latvijā, attīstot gan tehnisko nodrošinājumu, gan prasmes, intervijā aģentūrai LETA norādīja LDz valdes priekšsēdētājs Rinalds Pļavnieks.

Viņš pap...



Komentāri