lv
aZiL4Qf79xVNMBu0GgxdCOYs9qZ4pr1EU2b4TkhE
2620223

Karaliski uzmeta: kā zviedri noveda Latvijas uzņēmumu līdz slēgšanai

Karaliski uzmeta: kā zviedri noveda Latvijas uzņēmumu līdz slēgšanai

Latvijas uzņēmumi, kas ražo biodegvielu, ir novesti līdz izdzīvošanas robežai verdzisku līgumu dēļ, kas noslēgti ar ārvalstu eksportētājiem. Vienā no šādām kompānijām vairāk nekā 110 darbinieki un viņu ģimenes zaudēja ienākumus.

Kopš 2022. gada sākuma un līdz šodienai kokapstrādes un biomasas ražošanas uzņēmumu saimnieciskajā darbībā notika tektoniskas izmaiņas, kas saistītas ar Krievijas agresiju Ukrainā un no tās izrietošajām sekām Eiropas ekonomikas enerģētiskajā sektorā.

Cenas granulu ražošanas izejvielu iegādei strauji cēlušās, turklāt to augšana ir dinamiska un neprognozējama. Energoresursu tarifi granulu ražošanai ir ievērojami palielinājušies, kā rezultātā šī ražošana kļūst nerentabla, ja granulas tiek pārdotas kontrahentiem par līgumiem fiksētām zemām cenām.

Līdz ar to daudzi ražotāji Latvijā ir spiesti pārdot gatavo produkciju par fiksētu cenu, kas ir mazāka par pašizmaksu. Pircēji ir lielas kompānijas, lielākoties no ārvalstīm.

Kāpēc būtu jātirgo ar zaudējumiem? Tam ir iemesls: spēkā esošie līgumi tika parakstīti pirms 2022. gada, stabilos tirgus apstākļos. Tomēr pircēji nesteidzas mainīt līgumu nosacījumus. Sekas: tie gūst virspeļņu, bet ražotājiem vairs nav līdzekļu izejvielu un materiālu iegādei, darba algu izmaksai, tie atrodas uz ražošanas pārtraukšanas un neizbēgama bankrota robežas.

Konkrētajā situācijā ar Latvijā lielāko koksnes granulu ražotāju “NewFuels” verdziskais līgums ar pircēju – uzņēmumu “Vattenfall” – ilga tikmēr, kamēr ražotājs gluži vienkārši zaudēja visus līdzekļus. Laika posmā no 2023. gada marta līdz jūnijam “Vattenfall” iepirka tonnu granulu par 160 eiro, savukārt tonnas pašizmaksa sasniedza 180 eiro, kas ir absolūti nerentabli, kā portālam bb.lv paziņoja Latvijas uzņēmums.

Dažus mēnešus šādi sadarbojoties ar kompāniju “Vattenfall”, uzņēmuma “NewFuels” apgrozības līdzekļi tika izsmelti, tas bija spiests izsludināt tiesiskās aizsardzības procedūru, paziņojot par problēmām ar naudas līdzekļiem un neiespējamību apkalpot parādus un kredītsaistības, kā arī norēķināties ar kontrahentiem. Divu mēnešu laikā uzņēmumam bija jāiesniedz tiesā kredītsaistību izpildes grafiku (tas ir abpusēji izdevīgs process, jo uzņēmumam rodas iespēja turpināt savu darbību un kreditoriem – atgūt parādus).

Taču, Latvijas pusei par milzīgu izbrīnu, šā gada jūnijā “Vattenfall”nesamaksāja par jau piegādātajām granulām vairāk nekā 0,5 miljonus eiro, nokavējot visus fiksētos maksājumu termiņus. “NewFuels”, no savas puses, vairākkārt nosūtīja atgādinājumus/pretenzijas, bet naudas līdzekļi tā arī netika saņemti.

Ražošanas kompānija, vadoties pēc dažiem noslēgtā līguma punktiem, bija spiesta pārtraukt spēkā esošās attiecības. Šīs tiesības uzņēmums izmantoja, informējot par to “Vattenfall”. Kompānijai “NewFuels” nebija citas izejas, jo ražot un piegādāt produkciju, nesaņemot samaksu no pircēja, ir bezjēdzīgi. “Vattenfall” no savas puses neapstrīdēja līguma izbeigšanu, taču atmaksāt parādu atteicās.

Ir acīmredzami, ka strīds tiks izskatīts tiesā, bet uzņēmums pašlaik ir nonācis strupceļā. Naudas līdzekļi, uz kuriem “NewFuels” cerēja, lai turpinātu darbību, tā arī netika saņemti. Ražošana ir apturēta, vairāk nekā 110 darbinieki un viņu ģimenes zaudēja ienākumus.

Jāpiekrīt, ka tas ir diezgan nepatīkams signāls Latvijas biznesam, ja milzīga ārvalstu korporācija vispirms ļaunprātīgi izmanto līgumu, negribēdama atrast abpusēji izdevīgas sadarbības formulu, un tagad, neatmaksājot parādu par piegādāto produkciju, faktiski noliek Latvijas ražotāju uz nepastāvēšanas robežas. Pirms tam faktiski aptīrot to, jo “NewFuels” četrus mēnešus strādāja mīnusos, kamēr līdzekļi beigušies.

Lai cik savādi tas nebūtu, “Vattenfall” akcionārs ir Zviedrijas Karaliste un valsts pensiju fonds. Vai turīgie zviedru pensionāri nojauš, kā ir rīkojusies enerģētikas kompānija no viņu dzimtās valsts ar simtu Latvijas ģimeņu, kas zaudējušas iztikas līdzekļus, tas arī ir labs jautājums. Savukārt Latvijas budžets tiks noslogots ar liekām sociālajām izmaksām bezdarba dēļ un nesaņems nodokļus, jo kompānija vairs nedarbojas.

Uzziņai

• Kompānija NewFuels RSEZ SIA ir viens no lielākajiem koksnes granulu ražošanas uzņēmumiem Eiropā ar gada ražību vismaz 250 000 tonnas gadā, atrodas Rēzeknē.

• Veic saimniecisko darbību kopš 2010. gadā, pa šo laiku kompānijā tika investēti vairāk nekā 40 miljoni eiro. Tas ir viens no ievērojamākajiem ieguldījumiem Latgales reģiona ekonomikā.

- Kopš 2017. gada uz ilgtermiņa līguma pamata visa saražotā produkcija tika eksportēta kompānijai “Vattenfall”.

• Darbinieku skaits: vairāk nekā 100 cilvēku

• Katru gadu uzņēmums tiek godalgots ar balvām no valsts un vietējās pašvaldības, aktīvi piedalās Rēzeknē un visā Latvijā notiekošo sporta un sociālo pasākumu finansiālajā un cita veida atbalstīšanā. Starp “NewFuels” balvām ir “Straujāk augošais uzņēmums Rēzeknē” 2011. un 2016. gadā, “Veiksmīgākais Latvijas eksportētājs 2017”, RSEZ “Gada uzņēmums 2019”, “Lielākais nodokļu maksātājs reģionā” u.c.

Saeima ļauj augstām valsts amatpersonām būt dubultpilsoņiem

Saeima šodien noraidīja "Latvija pirmajā vietā" (LPV) Saeimas frakcijas rosinājumu liegt augstām valsts amatpersonām būt dubultpilsoņiem.

Deputāte Linda Liepiņa (LPV) pauda nesaprati, kāpēc joprojām Latvijā ļauj ieņemt augstus amatus cilvēkiem, kuri kād...

ST: Rīgas un Ventspils ostu pārvaldības reforma atbilst Satversmei

Satversmes tiesa (ST) šodien par atbilstošu Satversmei atzina Rīgas un Ventspils ostu pārvaldības reformu. Lieta ierosināta pēc 22 bijušo un esošo Saeimas deputātu pieteikuma.

Viņi lūdza ST vērtēt Ostu likuma 4.panta trešās daļas 1.punkta, 4.panta devīt...

Nākamnedēļ notiks Latvijas vēstures kongress

Nākamnedēļ notiks Latvijas vēstures kongress, kurā diskutēs par aktuālo situāciju ne tikai vēstures akadēmiskajā pētniecībā un vēstures izglītībā, bet arī publiskajā vēsturē un atmiņas institūcijās.

Paneļdiskusijās būs iespējams uzzināt par praktiskiem ...



Komentāri