lv
XBGwMYf6Hmr6Gk2Pg7DWmVLZ0KpJ59NLZ9Gnxpi5
2619995

Nākamnedēļ notiks Latvijas vēstures kongress

Nākamnedēļ notiks Latvijas vēstures kongress

Nākamnedēļ notiks Latvijas vēstures kongress, kurā diskutēs par aktuālo situāciju ne tikai vēstures akadēmiskajā pētniecībā un vēstures izglītībā, bet arī publiskajā vēsturē un atmiņas institūcijās.

Paneļdiskusijās būs iespējams uzzināt par praktiskiem šķēršļiem veikt akadēmisku vēstures pētniecību Latvijā, problēmām vēstures izglītībā, stāvokli atmiņas institūcijās, kā arī par publiskās vēstures jautājumiem.

Kongresa laikā tiks arī pieņemta rezolūcija par konkrētiem nepieciešamajiem soļiem, kas jāveic, lai nodrošinātu kvalitatīvu starptautiska līmeņa vēstures zinātnes un izglītības attīstību Latvijā.

Kongress notiks 15.novembrī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā. Pasākumam varēs sekot līdzi arī tiešraidē portālā "LSM.lv" un Vēstures izpētes un popularizēšanas biedrības "Youtube" kanālā.

Aprīļa sākumā Vēstures izpētes un popularizēšanas biedrība nāca klajā ar atklāto vēstuli "Par situācijas uzlabošanu vēstures zinātnē", kuru parakstīja 118 personas - profesionāli vēsturnieki, citi ar nozari saistīti profesionāļi - bibliotēku, muzeju un arhīvu darbinieki.

Vēstulē tika sniegts kritiskās situācijas novērtējums, kādā ilgstoši atrodas vēstures zinātne Latvijā, un par vienu no tās galvenajiem cēloņiem tika nosaukta pašreizējās zinātnes finansēšanas sistēmas nespēja nodrošināt sistemātisku un pastāvīgu pagātnes akadēmisku izpēti. Biedrības ieskatā, ilgstošs finansējuma trūkums un sistēmiskas problēmas ir cēloņi "noplicinātai akadēmiskajai videi", kura sastopas ar ne tikai finanšu, bet arī profesionālu cilvēkresursu un skaidras politikas neesamību.

Biedrības pārstāvji norādīja, ka šodienas ģeopolitiskā situācija un informatīvā telpa "spilgti izgaismo vēstures nozares svarīgo lomu demokrātijas un nacionālās kultūras un vērtību saglabāšanā", uzsverot vēstures lomu valsts drošības kontekstā. "Zināšanu un izglītības trūkums vēstures jautājumos nereti ir izrādījusies auglīga augsne ideoloģiskām manipulācijām un sabiedrības šķelšanai arī Latvijā," uzskata biedrība.

Latvija ir kļuvusi par pievilcīgu vietu ārvalstu filmu veidotājiem (+VIDEO)

Šī gada starptautiskajā kinofestivālā Berlīnē tika uzsāktas sarunas ar Netflix par filmēšanas iespējām.

No 2023.gada 13.novembra līdz 2023.gada 13.decembrim notiks projektu iesniegumu pieņemšana valsts budžeta līdzfinansējuma konkursam "Ārvalstu filmu u...

Diabēts nav spriedums, ar to pacients var dzīvot aktīvu dzīvi (+VIDEO)

Farmaceite atgādina: Latvijas pacientiem, lietojot insulīnu, jāatceras vairāki piesardzības pasākumi.


Jau iepriekšējos gados tika mēģināts dažādos veidos iegūt ekstraktus no aizkuņģa dziedzera un tika izmēģināta ārstnieciskā darbība uz dzīvniekiem un ci...

Pujāts: Iedzīvotāji gana aktīvi ziņo par aizdomīgām personām pierobežā

Latvijas iedzīvotāji gana aktīvi ziņo par novērotām aizdomīgām personām un darbībām pierobežā, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja Valsts robežsardzes (VRS) priekšnieks ģenerālis Guntis Pujāts.

Viņš pastāstīja, ka robežsardze ir saņēmusi "pie...



Komentāri