lv
PmpyaLgkY4oEkEWaJr59srRgKRRxvrhwJVoswirP
2542956

Nākamnedēļ Daugavpilī tiks atvērta grāmata par pareizticīgo ikonām

Nākamnedēļ Daugavpilī tiks atvērta grāmata par pareizticīgo ikonām

Turpinās vietējo krievu etniskās pašidentifikācijas pozitīvo piemēru meklēšana.

Daugavpils Krievu kultūras centrs aicina 3. novembrī plkst.16.00 uz grāmatas-albuma “Ikonu gleznotājs Gavriils Frolovs. Ikonu gleznotāji Frolovi un Režicas Vecticībnieku kapu kopienas ikonu krājuma izveide” prezentāciju.

Izdevumu prezentēs grāmatas autori: Vladimirs Nikonovs (Latvija, Rēzekne), Grigorijs Potašenko (Lietuva) un Mari-Līsa Pāvera (Igaunija).

Ikonu gleznotāja, baznīcas dziedāšanas pazinēja, reliģiskā un filozofiskā domātāja Gavriila Frolova (1854–1930) vārdu noteikti zina daudzi vecticībnieki un Latgales vecticības pētnieki. Frolovs dzimis Čerņigovas guberņā, 14 gadus vecumā kopā ar tēvu un brāļiem pārceļas uz dzīvi Režicā (Rēzeknē).

Šeit Frolovu ģimene atvēra ikonu apgleznošanas darbnīcu. Kopš tā laika meistara darbība bija cieši saistīta ar Vitebskas guberņas Latgales daļas vecticībnieku kopienām. Vietējo vecticībnieku biedrību un to draudzes locekļu vajadzībām no 1879. līdz 1930. gadam viņš un viņa darbnīca izgatavoja simtiem ikonu, kuras joprojām var redzēt mājās un lūgšanu namos.

Šis izdevums tapis pēc 15 gadu ilga darba Latvijas, Igaunijas, Krievijas un Baltkrievijas valsts arhīvos, vecticībnieku kopienu arhīvos un dažādās privātkolekcijās.

Igaunija aicina kaimiņus no Latvijas uz 2024. gada Eiropas kultūras galvaspilsētu Tartu
Lai gan Latvijā daudz uzmanības tiek veltīts 2027. gada Eiropas kultūras galvaspilsētai Liepājai, Latvijas iedzīvotājiem būs iespēja pieredzēt pilnu kultūras galvaspilsētas programmu jau krietni agrāk. Igaunijas dienvidu pilsētai Tartu būs Eiropas kult...
Latvijā 17% iedzīvotāju ikdienas norēķinos izmanto skaidru naudu

Latvijā 17% iedzīvotāju ikdienā norēķinus veic skaidrā naudā, kamēr 82% pirkumiem galvenokārt izmanto maksājumu karti, informē "Luminor Bank" pārstāvji, atsaucoties uz veikto iedzīvotāju aptauju.

Maksājumu karti ikdienas norēķiniem Latvijā izmanto 84% s...

Trešajam VAD iesaukumam līdz šim brīvprātīgi pieteikušies 107 jaunieši

Trešajam valsts aizsardzības dienesta (VAD) iesaukumam līdz šim pieteikušies 107 jaunieši, intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" atklāja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Leonīds Kalniņš.

NBS vēlas līdz 61 000 palielināt kopējo personālsastāva ...



Komentāri