lv
EjIIQbFnIkyKHhtoMr27l1WtJySuZFbRqGo2OkOq
2542718

Latvijā 17% iedzīvotāju ikdienas norēķinos izmanto skaidru naudu

Latvijā 17% iedzīvotāju ikdienas norēķinos izmanto skaidru naudu

Latvijā 17% iedzīvotāju ikdienā norēķinus veic skaidrā naudā, kamēr 82% pirkumiem galvenokārt izmanto maksājumu karti, informē "Luminor Bank" pārstāvji, atsaucoties uz veikto iedzīvotāju aptauju.

Maksājumu karti ikdienas norēķiniem Latvijā izmanto 84% sieviešu un 79% vīriešu, un tas ir vienlīdz populārs maksājumu līdzeklis visās vecuma grupās, turklāt to ikdienā labprāt lieto arī vecāka gadagājuma cilvēki - maksājumu karti kā galveno norēķinu veidu ir norādījuši 80% respondentu vecumā no 60 līdz 74 gadiem.

Savukārt 17% iedzīvotāju ikdienā norēķinās skaidrā naudā. Tostarp mazākais skaidras naudas lietotāju īpatsvars ir starp jauniešiem jeb iedzīvotājiem 18 līdz 29 gadu vecumā, bet augstākais - vecuma grupā no 60 līdz 74 gadiem, kur šādu atbildi snieguši aptuveni katrs sestais aptaujātais.

Vienlaikus Latvijas Bankas apkopotie dati liecina, ka maksājumu karšu darījumu skaits Latvijā 2023.gada pirmajā pusgadā pieaudzis par 16%, salīdzinot ar līdzvērtīgu periodu pērn, sasniedzot 4,7 miljardus eiro. Tāpat šogad sešos mēnešos par vairāk nekā 6% pieaudzis maksājumu karšu lasītāju jeb POS termināļu skaits salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, kas varētu liecināt, ka arvien vairāk pircēju pieprasa bezskaidras naudas norēķinus dažādās tirdzniecības vietās, norāda bankā.

Aptaujas dati rāda, ka ikdienā katram trešajam iedzīvotājam ir līdzi skaidra nauda ne vairāk kā 50 eiro apmērā, bet katram sestajam - ne vairāk kā 10 eiro.

Arī Lietuvā un Igaunijā situācija norēķinos ar karti ir līdzīga - visvairāk maksājumus ar karti ir iecienījuši Igaunijas iedzīvotāji (87%), kamēr Lietuvā šādu norēķinu veidu ikdienā kā galveno norāda 81% respondentu.

Trešajam VAD iesaukumam līdz šim brīvprātīgi pieteikušies 107 jaunieši

Trešajam valsts aizsardzības dienesta (VAD) iesaukumam līdz šim pieteikušies 107 jaunieši, intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" atklāja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Leonīds Kalniņš.

NBS vēlas līdz 61 000 palielināt kopējo personālsastāva ...

NBS palielinājuši savu klātbūtni pie valsts austrumu robežas

Nacionālie bruņotie spēki (NBS) palielinājuši savu klātbūtni pie valsts austrumu robežas, intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" atklāja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Leonīds Kalniņš.

Viņš pastāstīja, ka NBS vēl aktīvāk iesaistījušies palīdz...

Latvijas kritiskā infrastruktūra uz sauszemes ir daudz lielākā drošībā nekā jūrā

Latvijas kritiskā infrastruktūra uz sauszemes ir daudz lielākā drošībā nekā jūrā, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" sacīja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV).

Viņa norādīja, ka, lai gan kritisko infrastruktūru jūrā Nacionālie ...



Komentāri