lv
KLLJEkBU0KjxMn6lzfTrcwHnW5lVqj6IVL4vfNVD
2499107

Plāno mazināt reģionālās atšķirības Latvijā

Plāno mazināt reģionālās atšķirības Latvijā

Izmantojot teritoriālo pieeju attīstības veicināšanai, plānots mazināt reģionālās atšķirības Latvijā, teikts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) ziņojumā, kuru šodien zināšanai pieņēma valdība.

VARAM norāda, ka pašvaldību attīstības veicināšanā teritoriālajai pieejai ir vairākas nozīmīgas priekšrocības, salīdzinot ar nozaru pieeju. To apliecinot arī Eiropas Savienības (ES) fondu ieviešanas prakse Latvijā.

Pirmkārt, teritoriālā pieeja dodot iespēju koordinēti virzīties uz reģionālās politikas izvirzīto ilgtermiņa mērķi - sasniegt reģionālās atšķirības 75% apmērā no Latvijas vidējā iekšzemes kopprodukta (IKP). Lai šādu mērķi sasniegtu, būtiska ir vienota kritēriju pieeja nozaru politiku atbalsta pasākumos.

Otrkārt, teritoriālās pieejas ietvaros pašvaldībām ir dota iespēja viena vai vairāku projektu ietvaros īstenot ar vairākām nozarēm saistītas aktivitātes. Tas ļauj veikt kompleksas investīcijas, kas vispusīgi sakārto pašvaldībai nozīmīgu vienu vai vairākus objektus, atrisina problēmjautājumus vairākās saistītās jomās.

ES fondu 2007.-2013.gada plānošanas perioda pieredze rāda, ka pašvaldības pieteica projektus, kas skar vienlaicīgi kultūras un izglītības iestāžu ēku vai uzņēmējdarbības infrastruktūras izbūvi un rekonstrukciju un to apkārtējo ielu sakārtošanu.

Nozaru pieejas ietvaros teritoriju attīstībai sniegtais atbalsts ir sadrumstalots, jo katra ES fondu aktivitāte ir vērsta uz vienas nozares problēmu risināšanu, piemēram, publisko pakalpojumu projekti nav sasaistīti ar transporta infrastruktūras projektiem. Nozaru pieeja nespēj nodrošināt sasaisti starp dažādās jomās nepieciešamajiem ieguldījumiem.

Arī ES fondu 2021.-2027.gada plānošanas periodā teritoriālā pieeja ļauj kombinēt vienā vai vairākos projektos vairākas nozares.

Treškārt, teritoriālās pieejas nozīmīga priekšrocība esot tā, ka aktivitātes ietvaros atbalstāmie projekti tiek sagatavoti balstoties uz integrētajām pašvaldību attīstības programmām. Vienlaikus pašvaldību attīstības programmām jābalstās uz reģionālā līmeņa teritorijas plānošanas dokumentiem.

Līdz ar to reģionam būtiski nodrošināt kopēju un integrētu reģionālā līmeņa skatījumu, nodrošinot efektīvu pakalpojumu plānošanu un tam sekojošo investīciju koordinētu veikšanu, lai nodrošinātu publisko investīciju pārdomātu un efektīvu izlietojumu.

VARAM skaidro, ka pakalpojumu pieejamība iedzīvotājiem ir būtisks aspekts reģionālajā attīstībā, jo tā tieši ietekmē dzīves kvalitāti reģionos. Vienlaikus, ir vērojamas atšķirīgas teritoriju sociāli ekonomiskās attīstības tendences, samazinoties daudzu teritoriju iedzīvotāju un līdz ar to pakalpojumu lietotāju skaitam. Tas radot nepieciešamību definēt skaidrus principus pakalpojumu līdzvērtīgai pieejamībai katrā teritorijā, ņemot vērā teritoriju specifiku.

Teritoriālās pieejas pielietošanas rezultātā, plānošanas reģioniem tiek iezīmēts indikatīvi piešķiramais finansējuma apjoms ES fondu atbalsta pasākumu ietvaros. Vienlaikus turpmāk VARAM nodrošinās šo plānoto ieguldījumu reģionos izpildes uzraudzību, sniedzot nozaru ministrijām priekšlikumus nepieciešamajām izmaiņām reģionālās attīstības atšķirību mazināšanai.

VARAM informē, ka ES fondu 2021.-2027.gada plānošanas periodā saskaņā ar teritoriālo pieeju plānots novirzīt atbalsta finansējumu 496 miljonu eiro apmērā.

Balinskis ar «Panthers» komandu izcīna pirmo uzvaru sezonā (VIDEO)

Latvijas aizsargs Uvis Balinskis pirmdien kopā ar Floridas "Panthers" komandu izcīnīja pirmo uzvaru Nacionālās hokeja līgas (NHL) sezonā. "Panthers" hokejisti sezonas trešajā spēlē viesos ar rezultātu 4:3 (2:0, 1:0, 1:3) uzveica Ņūdžersijas "Devils" ho...

Aktīvie Latgales jaunieši šonedēļ mācīsies veidot karjeru (+VIDEO)

Mūsdienu prasmes digitālajā vidē palīdzēs augt topošajiem speciālistiem.

Līdz 20. oktobrim visā Latvijā, tostarp Rēzeknē, notiks Karjeras nedēļa, kuras tematika šogad būs “Tavs prasmju portfelis”. Ikviens būs aicināts apzināt, izvērtēt un attīstīt savai...

Troļļu armija uzklupusi Baložu kūdras bānītim
14. oktobrī notika pēdējā ekskursija Baložu kūdras bānītī – šaursliežu dzelzceļā, kuru atjauno un uztur brīvprātīgie entuziasti. Gan lai solidarizētos ar Ukrainu, gan arī, lai pievērstu uzmanību ziedojumu vākšanai lokomotīves ziedošanai – vilciens bija...


Komentāri