lv
JjY3ZufVrEflxozBvrzTALNtuO1x7irumbt312Pl
2493656

Latvijas ceļu būvētāji iebilst pret dabas resursu nodokļa palielināšanu

Latvijas ceļu būvētāji iebilst pret dabas resursu nodokļa palielināšanu

Biedrība "Latvijas ceļu būvētājs" (LCB) uzskata, ka 9.oktobrī Ministru kabineta ārkārtas sēdē atbalstītie grozījumi Dabas resursu nodokļa likumā, kas palielinās dabas resursu nodokļa (DRN) likmi minerālmateriāliem par 21%, ir nepamatoti un noraidāmi.

Asociācijā minēja, ka šādus grozījumus vispirms ir nepieciešams rūpīgi izvērtēt un veikt nepieciešamos priekšdarbus, lai tie ne tikai palielinātu ieņēmumus valsts budžetā, bet patiešām veicinātu aprites ekonomiku, pamatoti izvēloties arī piemērotu laiku, kad tos veikt.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) likuma grozījumu anotācijā raksta, ka tie izstrādāti, "lai veicinātu resursu efektīvāku izmantošanu un pāreju uz aprites ekonomiku, paredzēts pakāpeniski (sākotnēji par 21%) paaugstināt DRN likmes par derīgo izrakteņu ieguvi".

Mērķis pāriet uz aprites ekonomiku ir atbalstāms, taču LCB nevar piekrist, ka par šī mērķa sasniegšanu jāmaksā tikai uzņēmējiem. Turklāt redzams, ka DRN likmes paaugstinājumam ir tikai tīri fiskāls mērķis - iekasēt vairāk nodokļu no uzņēmējiem.

LCB vērš uzmanību, ka nav aprēķināts, kā likmes paaugstinājums ietekmēs būvniecības nozari, materiālu pašizmaksu, būvniecības cenas gan valsts un pašvaldību, gan privātajā sektorā.

Pagājušā gada izskaņā VARAM norādīja, ka plānota "kopēja fiskālā ietekme uz nozari - aptuveni viens miljons eiro gadā. (2024.gadā - 0,785 miljoni eiro, 2025.gadā - 1,185 miljoni eiro un 2026.gadā - 1,256 miljoni eiro)". Toties gadu vēlāk, pēc LCB ekspertu vērtējuma, nodokļa radītais sadārdzinājums tuvosies 10 miljoniem eiro.

Valstij būs jārēķinās arī ar "Rail Baltica" trases celtniecības sadārdzināšanos, kuras būvē paredzami ļoti būtiski zemes darbi, smilts un grants pārvietošana. "No vienas puses, valsts šausminās par būvniecības sadārdzinājumu, īsti nespēj atrast papildu līdzekļus, bet, no otras puses, pati veic darbības, kas sadārdzinājumu padarīs vēl iespaidīgāku. Jācer, ka tā nav apzināta diversija pret Latvijas gadsimta būvi," viņš pauž.

LCB arī uzskata, ka VARAM izvēlētais laiks grozījumu izdarīšanai ir visnepiemērotākais, jo Covid-19 pandēmija, Krievijas īstenotais karš Ukrainā un citi notikumi ir nelabvēlīgi ietekmējuši uzņēmumu finanšu situāciju. Pilnībā ir izmainījušās būvniecības materiālu piegādes, bet materiālu cenu kāpums ir bijis vēl nekad nepieredzētā līmenī. Lai izpildītu noslēgtās būvniecības saistības, uzņēmēji šogad ir strādājuši praktiski bez peļņas.

Mieriņa: Latviešu valodas prasme ir mūsu valsts drošības pamats

Latviešu valodas prasme ir mūsu valsts drošības pamats, šodien parlamentā konferencē "Latviešu valoda - valstiskuma nostiprināšanas, izaugsmes un sadarbības valoda" akcentēja Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa (ZZS).

"Valodas tagadne un nākotne ir a...

'Stabilitātei!' pieprasa Kariņa un Briškena demisiju saistībā ar valststpiederīgo izceļošanu no Izraēlas
Saistībā ar ieilgušo iespējamo risinājumu meklēšanu, attiecībā uz Latvijas valstspiederīgo izceļošanu no Izraēlas, opozīcijas partija "Stabilitātei!" rosina Saeimu lemt par neuzticības izteikšanu ārlietu ministram Krišjānim Kariņam (JV) un satiksmes mi...
Sāk pietrūkt vārdu, raugoties uz pasaulē notiekošo. Saruna ar tulkotāju Ievu Lešinsku
Raugoties uz to, kas notiek mūsdienu pasaulē, sāk pietrūkt vārdu. Šķiet, ka neviens nav gatavs 21. gadsimtam. Vienlaikus mūsu mierīgajā zemē nav pamata runāt par to, ka viss ir slikti, pārliecināta ir tulkotāja Ieva Lešinska. Par tēvu-spiegu un attiecī...


Komentāri