lv
9rfh872AYZ3HCbp7exnbk4wYtm9HJB8dSKgZzDqB
2493655

Mieriņa: Latviešu valodas prasme ir mūsu valsts drošības pamats

Mieriņa: Latviešu valodas prasme ir mūsu valsts drošības pamats

Latviešu valodas prasme ir mūsu valsts drošības pamats, šodien parlamentā konferencē "Latviešu valoda - valstiskuma nostiprināšanas, izaugsmes un sadarbības valoda" akcentēja Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa (ZZS).

"Valodas tagadne un nākotne ir atkarīga no mums katra - lietosim latviešu valodu ik dienas ar lepnumu, mācīsim latviešu valodu saviem bērniem un mazbērniem, mudināsim citus apgūt latviešu valodu. Tādējādi valoda, tās prasme ir arī valsts drošības pamats," par Saeimas priekšsēdētājas uzsvērto aģentūru LETA informēja Saeimas Preses dienestā.

"Latviešu valoda ir mūsu iepriekšējo paaudžu mantojums un mūsu nākotnes pamats. Neatņemama tautas un valsts identitātes daļa. Valoda ļauj mums apzināties sevi kā vienotu tautu - latviešus. Tie ir ne tikai vārdi, bet arī domas, kultūras izteiksmes un kolektīvās atmiņas piederība," pauda Mieriņa.

Saeimas priekšsēdētāja akcentēja, ka latviešu valoda tāpat kā jebkura cita valoda ir dzīva un dinamiska sistēma, kas attīstās un pielāgojas sabiedrības vajadzībām un izmaiņām. "Mums ir jāapsver, kāda ir valodas loma zinātnē, kultūrā un ekonomikā un kā mēs varam izmantot šo valodu, lai veicinātu inovācijas un cilvēku izaugsmi," uzsvēra Mieriņa.

Spriežot par valsts valodas politiku, Saeimas priekšsēdētāja akcentēja, ka tās pamatnostādnes, kā arī Satversmē noteiktie konstitucionālie pamati ir svarīgs ceļvedis valsts valodas attīstībā un stiprināšanā.

"Šī politika ietver pasākumus, lai aizsargātu un veicinātu latviešu valodu visās dzīves jomās, ieskaitot izglītību, kultūru, masu medijus un valsts iestādes. Es atbalstu politiku: runāt latviski," uzsvēra Mieriņa, akcentējot, ka ar lepnumu to praktizē, ļaujot mūsu valodai skanēt arī starptautisko vizīšu laikā.

Saeimas priekšsēdētāja atzīmēja, ka savās pirmajās ārvalstu vizītēs, tiekoties ar Igaunijas un Lietuvas parlamentu priekšsēdētājiem, ir rosinājusi stiprināt kaimiņattiecības, nodrošinot pierobežas skolās kaimiņu valstu valodas apguvi.

4.maija Deklarācijas kluba prezidente Velta Čebotarenoka, uzrunājot konferences dalībniekus, uzsvēra, ka latviešu valoda ir un būs mūsu tautas un valsts galvenais pamats. Deputātiem, valdībai, visai sabiedrībai ir jāveic milzu darbs, lai panāktu, ka latviešu valoda ir dzirdama visur, pauda 4.maija Deklarācijas kluba vadītāja.

Tā ir gan publiskā, gan privātā sektora atbildība, ka latviešu valodas lietošana ir nepieciešamība, sacīja Čebotarenoka.

4.maija Deklarācijas kluba prezidente akcentēja, ka bieži tiek jautāts, kāds ir mūsu valsts nākamais uzdevums pēc neatkarības izcīnīšanas, Latvijas Republikas atjaunošanas. Viens no galvenajiem uzdevumiem, ko nepieciešams nekavējoties risināt, ir iedzīvināt latviešu valodu starp visiem cilvēkiem, kuri tiešām vēlas dzīvot Latvijā. Cilvēki, kuri brīvi sapratīs valsts valodu, varēs sekot līdzi procesiem kā Latvijā, tā pasaulē. Vienota demokrātiskā diskursa valoda stiprinās piederību un uzticēšanos Latvijas valstij, uzsvēra Čebotarenoka.

Konferenci rīko Saeima un 4.maija Deklarācijas klubs, lai pievērstu uzmanību latviešu valodas nozīmei nacionālās politikas veidošanā un latviskās identitātes tālākā stiprināšanā.

'Stabilitātei!' pieprasa Kariņa un Briškena demisiju saistībā ar valststpiederīgo izceļošanu no Izraēlas
Saistībā ar ieilgušo iespējamo risinājumu meklēšanu, attiecībā uz Latvijas valstspiederīgo izceļošanu no Izraēlas, opozīcijas partija "Stabilitātei!" rosina Saeimu lemt par neuzticības izteikšanu ārlietu ministram Krišjānim Kariņam (JV) un satiksmes mi...
Sāk pietrūkt vārdu, raugoties uz pasaulē notiekošo. Saruna ar tulkotāju Ievu Lešinsku
Raugoties uz to, kas notiek mūsdienu pasaulē, sāk pietrūkt vārdu. Šķiet, ka neviens nav gatavs 21. gadsimtam. Vienlaikus mūsu mierīgajā zemē nav pamata runāt par to, ka viss ir slikti, pārliecināta ir tulkotāja Ieva Lešinska. Par tēvu-spiegu un attiecī...
Bertānam deviņi punkti «Thunder» zaudējumā (VIDEO)

Latvijas basketbolists Dāvis Bertāns svētdien guva deviņus punktus Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) pārbaudes mačā, viņa pārstāvētajai Oklahomasitijas "Thunder" komandai piedzīvojot zaudējumu.

"Thunder" viesos ar rezultātu 115:117 (27:29, 34:38, ...



Komentāri