lv
o7gkKLmmeKvCtQpwrCjU2DPbIyhdfX6SFFz13uSV
2493421

Pieticīgos mājas apstākļos prezidenta balvu saņēma rakstnieks Bels (+VIDEO)

Pieticīgos mājas apstākļos prezidenta balvu saņēma rakstnieks Bels (+VIDEO)

Vairāk nekā 50 prozas darbu un tulkojumu autors svinēja savu 85. dzimšanas dienu.

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs rakstniekam, scenāristam un Triju Zvaigžņu ordeņa komandierim Albertam Belam pasniedza Cildinājuma rakstu, godinot rakstnieku 85 gadu jubilejā.

1999. gadā Albertu Belu ievēlēja par Latvijas Zinātņu akadēmijas goda locekli.

“Jūs esat izcilība Latvijas kultūrā un sabiedriski politiskajā dzīvē. Jūsu personības un radošās darbības pamatā vienmēr ir bijusi drosmīga intelektuāļa stāja, brīvdomība un oriģinalitāte. Jūsu valodas un stila meistarība, viedais redzējums un veidotās metaforas uzrunā un liek domāt. Patiesā sirsnībā cildinu Jūsu nesavtīgo kalpošanu Latvijai, izcilo ieguldījumu Latvijas neatkarības atgūšanā un latviešu mūsdienu literatūrā,” vēstī ieraksts Cildinājuma rakstā.

Alberts Bels (līdz 1971. gadam Jānis Cīrulis, dzimis 1938. gada 6. oktobrī Ropažu pagasta "Jaunmežplepjos") ir latviešu rakstnieks, prozaiķis.

Mācījies Elektrotehnikas fakultātē Celtniecības tehnikumā Rīgā, no 1955. gada līdz 1956. gadam Maskavā Valsts Cirka mākslas skolā, pēc obligātās karaklausības kā eksterns beidzis vidusskolu Rīgā. Mācījies Augstākajos scenāristu kursos Maskavā.

Kopš 1963. gada nodarbojas ar rakstniecību. Otrais A. Bela romāns, 1967. gadā uzrakstītais "Bezmiegs", kurā autors kritizēja padomju iekārtu un pret kuru tika ierosināta krimināllieta, cenzētā variantā tika publicēts 1987. gadā, bet necenzētā — tikai 2003. gadā. Pēc A. Bela romāniem uzņemtas filmas “Uzbrukums slepenpolicijai” (1974), “Šāviens mežā” (1983), “Būris” (rež. Ansis Epners, 1993).

No 1990. līdz 1993. gadam Latvijas Republikas Augstākās padomes deputāts. 2010. gadā izdota literatūrzinātnieču Daces Lūses un Daces Ūdres grāmata "Alberts Bels".

A. Belam piešķirta A. Upīša prēmija (1977), LPSR Nopelniem bagātā kultūras darbinieka nosaukums (1982), arī Valsts Prēmija literatūrā (1989) par romānu "Cilvēki laivās", Barikāžu piemiņas zīme (1991), Triju Zvaigžņu ordenis (2000). Latvijas Zinātņu akadēmijas goda biedrs (1999).

JKP līderis EP vēlēšanās būs bijušais satiksmes ministrs Linkaits

JKP jeb Jaunās konservatīvās partijas saraksta līderis Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām būs bijušais satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP), aģentūru LETA informēja partijā.

Partijas līdzšinējais nosaukums bija "Konservatīvie", taču tagad tā ir mainīj...

«Bumbas ar laika degli» satiksmē – arvien uz ceļiem daudz auto bez apskates un OCTA
Pa Latvijas koplietošanas ceļiem ikdienā pārvietojas ievērojams skaits automašīnu, kurām nav izieta tehniskā apskate un nav iegādāta obligātās civiltiesiskās atbildības polise (OCTA). Šādi transportlīdzekļi ir bumbas ar laika degli, kas jebkurā brīdī v...
Ceļš pie ilustrācijas un Olga, kas uzrunāja sapnī. Saruna ar rakstnieci un ilustratori Aneti Meleci
"Es kā Olga [no grāmatas "Kiosks"] jutos iesprūdusi savā darbā un savā dzīvē, sapratu, ka vajag kaut ko dzīvē mainīt, aizgāju no darba un sāku studēt tieši animāciju," par ceļu līdz grāmatu un stāstu ilustrēšanai Latvijas radio 1 raidījumā "Kultūras ro...


Komentāri