lv
vtxhJmbU6NeVuWCKDbGi4r5JlrLQ8yxkGksbcHQR
2482236

Latvijā tiek apspriesta jauna slimības lapu izsniegšanas kārtība (+VIDEO)

Latvijā tiek apspriesta jauna slimības lapu izsniegšanas kārtība (+VIDEO)

Nepieciešams sabalansēt darba devēju un darbinieku intereses.

Sabiedriskai apspriedei līdz 19.oktobrim nodots Ministru kabineta noteikumu projekts "Darbnespējas lapu izsniegšanas un anulēšanas kārtība" (turpmāk - noteikumu projekts).

Noteikumu projekts izstrādāts ar mērķi esošajā darbnespējas lapu izsniegšanas un anulēšanas kārtībā noteikt gadījumus, kad arī zobārsts un vecmāte var izsniegt darbnespējas lapu, kā arī aktualizēt un redakcionāli precizēt atsevišķas citas normas attiecībā uz darbnespējas lapu izsniegšanas kārtību.

Ņemot vērā veicamo grozījumu apjomu un esošo noteikumu redakciju, projekts paredz izteikt esošos Ministru kabineta 2001.gada 3.aprīļa noteikumus Nr.152 “Darbnespējas lapu izsniegšanas un anulēšanas kārtība” jaunā, precizētā redakcijā.

Sabiedriskā apspriede notiks attālināti 2023.gada 20.oktobrī no plkst.13:30 līdz 15:30.

Plašāk par noteikumu projektu, priekšlikumu iesniegšanu un pieteikšanos dalībai sabiedriskajā apspriedē iespējams uzzināt, izmantojot TAP portālu tapportals.mk.gov.lv, kā arī sazinoties ar Veselības ministrijas Veselības aprūpes departamenta Integrētās veselības aprūpes nodaļas vecāko eksperti Lieni Skuju (kontakttālrunis 67876191, e-pasts liene.skuja@vm.gov.lv).

Piesakoties dalībai sabiedriskajā apspriedē, jānorāda vārds, uzvārds, tālruņa numurs un e-pasta adrese saziņai nepieciešamības gadījumā, pārstāvētās institūcijas nosaukums (ja tas attiecināms), kā arī sanāksmē izskatāmie iebildumi vai priekšlikumi par noteikumu projektu.

Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) prezidents Andris Bite uzsvēra, ka slimības lapu regulējums ir jāmaina vai jāsaglabā pašreizējā sistēma ar nosacījumu, ka valsts spēj garantēt, ka slimības lapu ārsti izsniedz tikai tiem, kuriem tas ir nepieciešams.

"Nav normāli, ka pēc pilsētas svētkiem trešdaļa uzņēmuma darbinieku var atnākt ar slimības lapām pēc četrām dienām. Tas tāpat ir uz kāda rēķina, visdrīzāk, gan uzņēmuma, gan citu strādājošo rēķina," sacīja Bite.

Sistēmu varētu saglabāt esošo, ja valsts būtu spējīga garantēt, ka slimības lapas piešķir tikai tiem, kuriem tas nepieciešams.

LDDK prasa slimības lapu regulējumu Latvijā mainīt uz līdzīgāku, piemēram, Igaunijā esošo, kur darba ņēmējs uz sava rēķina atver pirmās trīs slimības lapas dienas, nevis, kā tas šobrīd ir Latvijā, vienu dienu.

Ķīmiķe Liene Grigorjeva saņēma prestižu starptautisku balvu (+VIDEO)

Pētījumi palīdz ietaupīt resursus un sakopt vidi.

Šoruden Latvijas Organiskās sintēzes institūta vadošā pētniece, Dr.chem. Liene Grigorjeva saņēma prestižo L`Oréal-UNESCO balvu par pētījumu, kura mērķis ir izveidot jaunas, videi un cilvēkam pēc iespējas...

«airBaltic» atteikusies no plānotās obligāciju emisijas
Latvijas nacionālā lidsabiedrība "airBaltic" atteikusies no plāniem emitēt obligācijas, vēsta lietišķo ziņu aģentūra "Bloomberg".
Kad izvēlēties un automašīnai likt riepas ar radzēm? Skaidro speciālists
No 1. oktobra transportlīdzekļiem drīkst likt riepas ar radzēm, tomēr tās būtu ieteicams izmantot, pārvietojoties pa apledojušiem ceļiem lauku teritorijās, nevis pilsētās, kur šādas riepas var arī sabojāt ceļa segumu, vēstīja Latvijas Televīzijas raidī...


Komentāri