lv
rIhYIteVIDKEgRaG5o6xKdhipTCTyeVbRYTe9foF
2480814

Skumja melodija: LNSO apgrozījums gadā samazinājies par ceturtdaļu (+VIDEO)

Skumja melodija: LNSO apgrozījums gadā samazinājies par ceturtdaļu (+VIDEO)

Daudzi slavenā muzikālā orķestra instrumenti ir postā, norādīts ministrijas dokumentā.

Kultūras ministrija ir sagatavojusi lēmuma projektu "Par valstij dividendēs izmaksājamo valsts sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris" peļņas daļu".

Kā liecina informācija tiesību aktu portālā, ja pērn pirmajā pusgadā orķestra neto apgrozījums bija 441 572 eiro, tad 2023.gadā šajā pašā periodā tikai 304 981 eiro.

Attiecīgi samazinājās arī bilances summa, 1 131 062 eiro un 1 034 856 eiro.

Kapitālsabiedrības pamats ir simfoniskais orķestris, kas ir augsti profesionālu mūziķu apvienība ar spēcīgām tradīcijām, dāsnu skanējumu un atdevīgu spēli un kas ir viens no nacionālās kultūras pamatvērtībām ar gandrīz simt gadu ilgu vēsturi. Kapitālsabiedrības stratēģiskais mērķis ir saglabāt un attīstīt daudzveidīgo nacionālo un pasaules kultūras mantojumu simfoniskās mūzikas jomā, kā arī nodrošināt tā pieejamību un popularizēšanu Latvijā un ārvalstīs, iestudējot dažādām sabiedrības mērķgrupām paredzētas augstvērtīgas koncertprogrammas un veicinot jaunradi latviešu simfoniskās mūzikas jomā. Tā kā kapitālsabiedrības darbības primārais mērķis ir valsts deleģēto pārvaldes uzdevumu veikšana atbilstoši Kultūras institūciju likuma 23.panta otrajai daļai, kapitālsabiedrības 2023.gadā dividendēs izmaksājamo peļņas daļu nepieciešams novirzīt kapitālsabiedrības materiāli tehniskās bāzes uzlabošanai –mūzikas instrumenta iegādei. Kapitālsabiedrības mākslinieciskajā darbībā izmantojamie mūzikas instrumenti jau ilgstoši ir kritiskā stāvoklī, daļa ir pilnībā nolietoti un jānomaina pret jauniem, bet trūkstošie tiek īrēti. Tā kā kapitālsabiedrības rīcībā nav brīvu finanšu līdzekļu, lai uzreiz iegādātos nepieciešamos mūzikas instrumentus, šis process jāveic pakāpeniski, ilgtermiņā.

Saskaņā ar 2022.gada darbības rādītājiem kapitālsabiedrības pašu ieņēmumi no saimnieciskās darbības, tai skaitā no biļešu tirdzniecības, veidoja 13,24% no kopējiem kapitālsabiedrības izdevumiem.

Kapitālsabiedrības saimnieciskā darbība nav iedomājama bez augstas kvalitātes mūzikas instrumentu izmantošanas, kas būtiski ietekmē orķestra skanējumu un izpildījuma kvalitāti. Kaut arī mūsdienās daudzi vecmeistaru izgatavoti instrumenti nav zaudējuši savu skanējuma kvalitāti un tiek izmantoti, tomēr ir instrumentu grupas, kurās nepieciešams iegādāties jaunus instrumentus. Līdz ar to, lai nodrošinātu orķestra skanējumu un īstenotu izpildījuma kvalitāti, kapitālsabiedrībai regulāri jāveic ieguldījumi jaunu orķestra mūzikas instrumentu iegādei. Ņemot vērā minēto, kapitālsabiedrība plāno iegādāties čelestu „Shiedmayer 5,5”, kuras aptuvenā iegādes vērtība ir 47 000 euro.

Līdz ar to Kultūras ministrija ierosina Ministru kabinetam noteikt sadalīt peļņu par 2022.gadu, nosakot, ka kapitālsabiedrība nemaksā dividendes no kapitālsabiedrības 2022.gada peļņas un 3 493 euro tiek novirzīti deleģēto valsts pārvaldes uzdevumu īstenošanai.

Lībiņa-Egnere: Jaunais Liepājas cietums spēs motivēt kļūt likumpaklausīgiem

Jaunais Liepājas cietums būs mūsdienīga soda izciešanas vide, kas motivēs kļūt likumpaklausīgiem un veicinās sabiedrības drošību, piektdien jaunā Liepājas cietuma pamatakmens kapsulas iemūrēšanas pasākumā uzsvēra tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere ...

Devītais pasaules diktāts latviešu valodā būs skatāms LSM.lv tiešraidē
Sestdien, 14. oktobrī, norisināsies devītais pasaules diktāts latviešu valodā. Tā sākums būs plkst. 12.15. Tekstu diktātam radījis rakstnieks Māris Bērziņš, un Rīgā – Gaismas pilī – to diktēs Latvijas Nacionālā teātra aktrise Agnese Budovska. 
Pie Baltkrievijas robežas noteiks plašus gaisa telpas ierobežojumus

"Civilās aviācijas aģentūra" (CAA) no nākamās nedēļas atļāvusi ieviest plašus gaisa telpas izmantošanas ierobežojumus Latvijas-Baltkrievijas robežas tuvumā, informēja CAA pārstāvji.

Gaisa telpas izmantošanas ierobežojumi stājas spēkā pusnaktī uz 16.okt...



Komentāri