lv
3wl6EnLbIMPyi1g5TSytWKx77B030v98VXgnRaug
2428414

LM: Bērnu aizsardzības centra izveide 2023.gadā izmaksās 1 653 764 eiro (+VIDEO)

LM: Bērnu aizsardzības centra izveide 2023.gadā izmaksās 1 653 764 eiro (+VIDEO)

Bērni var baidīties atklāt informāciju par ģimenes situāciju, pauž ministrija.

Likumprojektā "Grozījumi Bērnu tiesību aizsardzības likumā" paredzēta Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas nosaukuma un kompetences maiņa, ziņo tapportals.mk.gov.lv.

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (turpmāk – inspekcija) darbības akcents līdz šim vairāk bija vērsts uz normatīvo aktu uzraudzību un kontroli bērnu tiesību aizsardzības jomā, sekundāru lomu piešķirot atbalsta un pakalpojumu nodrošināšanai bērniem, ģimenēm un dažādiem jomas speciālistiem. Bērnu aizsardzības sistēmas sarežģītība slēpjas tās vienlaicīgā darbībā dažādos sektoros un dažādos līmeņos, kas šīs sistēmas efektivitātes nodrošināšanai pieprasa institūciju, kas šo sistēmu pārredz ar tajā iesaistīto lomām un robežām, vienādo darbam bērnu labā un rūpējas, lai arvien pilnveidotu sistēmas dalībnieku praktisku ikdienas sadarbību. Tāpat no iepriekšējas pieredzes ir redzams, ka nepieciešams zināšanu un atbalsta centrs rīcību koordinēšanai krīzes un īpaši sarežģītās situācijās, kā arī detalizēta un neitrāla traģisko un īpaši sarežģīto gadījumu analīze metodiskos nolūkos, lai visas iesaistītās puses izvairītos no kritisku kļūdu atkārtošanas. Sekojot līdzi pārmaiņām sabiedrībā, starptautiskai izpratnei un pieredzei par bērnu aizsardzību un aktuālajām tendencēm jaunu metožu pielietojamībā, ir nepieciešams veikt izmaiņas inspekcijā, sākot ar pakāpenisku vērtību maiņu, uzsvaru liekot uz atbalsta un koordinēšanas funkciju attīstību, savukārt kontroles funkcijai transformējot darba metodes, principus un izpildījumu uz metodiskā atbalstā bāzētiem uzraudzības instrumentiem pašai kontrolei piešķirtot sekundāru lomu.

Pārveides rezultātā plānots inspekciju veidot par atbalstošu un koordinējošu iestādi bērnu aizsardzības jautājumos, kura pārredzēs iesaistīto institūciju lomas un atbildības bērnu dzīvības un veselības apdraudējuma un to risku situācijās, kā arī veicinās institūciju sadarbību bērnu attīstības risku mazināšanā un bērnu tiesību un interešu nodrošināšanā, t.sk. pilnveidojot pašā iestādē bērniem un ģimenēm pieejamo atbalstu un pakalpojumus, un piedāvājot risinājumus vajadzībām, kurām atbalsts netiek nodrošināts. Iestādes darbības uzmanības centrā būs atbalsta sniegšana bērniem, ģimenēm un speciālistiem.

Likumprojektā paredzēta inspekcijas:

1) nosaukuma maiņa - aizstājot to ar jaunu nosaukumu "Bērnu aizsardzības centrs", pielāgojot tās nosaukumu atbilstoši jaunajai kompetencei;

2) kompetences maiņa.

Piemēram, attiecībā uz nelegālām nometnēm, par ko tika saņemtas daudzas sūdzības, inspektori nereti nometnēs konstatēja būtiskus bērnu tiesību pārkāpumus, kas varēja radīt apdraudējumu bērnu veselībai, līdz ar to ar inspektoru ieteikumu nometni nekavējoties slēdz. Ievērojot minēto, ja šāda norma nebūtu, un bērnu uzklausīšanai būtu jāpieaicina apmēram 50 bērnu likumiskie pārstāvji, kas tajā laikā atradās nereti pat citā valstī vai citā pašvaldībā, pildot savus darba pienākumus, inspektori nespētu nodrošināt bērnu tiesību nekavējošu aizsardzību un bērnu drošību.

Tāpat inspektori arī apseko un uzklausa ilgstošas sociālās aprūpes iestādēs dzīvojošos bērnus un bērnus, kas ievietoti krīzes centros uz rehabilitācijas periodu. Šādos gadījumos ir būtiski pārliecināties, vai pret bērnu netiek vērsta vardarbība no nodarbināto amatpersonu puses, taču jāapzinās, ka bērni varētu baidīties atklāt patiesu informāciju par pret viņiem vērstu vardarbību vai šo iestāžu darbības nepilnībām, ja ilgstošas sociālās aprūpes iestādes vadītājs, kas ir bērnu likumiskais pārstāvis, šādu bērnu liecību dzirdētu vai pat liegtu bērnam runāt (turklāt jāņem vērā, ka, lai pārbaudēs iegūtu maksimāli objektīvu informāciju, nereti šādu iestāžu pārbaudes tiek veiktas bez iepriekšēja brīdinājuma, lai reāli redzētu faktisko situāciju tajā vietā, kur ilgstoši dzīvo vai uzturas bērni, līdz ar to inspektori ierodas nebrīdinot, un bērnu likumiskos pārstāvjus nav iespējams uzreiz uzaicināt).

Bērnu tiesību aizsardzība ir būtiska arī gadījumos, kad kāds no bērnu vecākiem nevēlas, lai bērns stāstītu par citam bērnam nodarīto pārestību, taču jāapzinās, ka tā ir visas sabiedrības interese, lai tiktu novērsta vardarbība pret bērnu (it sevišķi ja bērns, kas ir cietušais, sava vecuma, veselības stāvokļa vai valodas barjeras dēļ nevar pastāstīt par notikušo, bet pārējie bērni ir redzējuši un apzinās notikušo).

Inspektori dodas uz izglītības iestādēm, veicot pārbaudes par vardarbības situācijām tajās, un arī tur nav klātesoši bērnu vecāki, taču pedagogi ir tās personas, par kuru darbības likumību tiek veikta pārbaude. Līdz ar to inspektoriem (nākotnē vecākajiem ekspertiem) ir būtiski runāt ar daudziem klases (izglītības iestādes) bērniem.

Bērni var baidīties atklāt informāciju par ģimenes situāciju, bet ir būtiski nodrošināt bērna uzklausīšanu. (Ja nu gadījumā bērns izteiktu vēlmi runāt tikai vecāku klātbūtnē, bērna viedoklis noteikti tiktu uzklausīts un respektēts.)

Jāņem arī vērā, ka nereti paši bērni (piemēram, 17 gadus veci, kas jau ir gandrīz pilngadību sasnieguši) izsaka vēlmi runāt ar inspektoru vai citu uzticības personu bez vecāku informēšanas.

Turklāt inspektori ir speciāli apmācīti, ar noteiktu izglītību un kvalifikāciju, lai runātu ar bērniem saudzīgi, izveidojot uz savstarpējo uzticības balstītu kontaktu, atbilstoši bērnu vecumposmam.

Saskaņā ar politikas plānošanas dokumentu budžeta izdevumi pārvērtībām šogad sastādīs 1 653 764 eiro, 2024. un 2025. gadā - pa 1 466 434 eiro gadā.

Latvijas labklājības ministrs ir Uldis Augulis (Zaļo un zemnieku savienība).

Voldemārs Burkevics

Daugavpils reģionālās slimnīcas vadītājs Semjonovs iesniedzis atlūgumu

Daugavpils reģionālās slimnīcas vadītājs Grigorijs Semjonovs uzrakstījis atlūgumu, vēsta Latvijas Radio.

Pēc četrarpus gadiem lielās iestādes vadībā viņš jūtoties izdedzis, jo šajā laikā vienai krīzei sekojusi nākamā. Viņaprāt, šajā amatā jāstājas cilvē...

Trešdien saglabāsies rudenīgi laika apstākļi

Trešdien Latvijā saglabāsies rudenīgi laika apstākļi - debesis pārsvarā būs pelēkas, pūtīs brāzmains vējš un daudzviet līs, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Dienā ciklona ietekmē debesis skaidrosies tikai brīžiem un palaikam...

Cēsīs šodien svinīgi atklās jauno Kosmosa izziņas centru

Šodien Cēsīs notiks jaunā Kosmosa izziņas centra svinīgā atklāšana, informēja Cēsu novada pašvaldības Attīstības pārvaldes pārstāve Ilze Sestule.

Centrs veidots tā, lai apmeklētāji gūtu priekšstatu par to, cik daudz mūsu ikdienas procesi, zinātnes sasni...



Komentāri