lv
U6GSe5iwmLVR7vsHo15Xg1SnLt5Z22a93StmCgJF
2397207

Pieejams pasaules universitāšu reitings - kā novērtētas Latvijas iestādes?

Pieejams pasaules universitāšu reitings - kā novērtētas Latvijas iestādes?

Jaunākajā "Times Higher Education" pasaules universitāšu reitingā augstāk novērtēta Latvijas augstāko izglītības iestāžu sadarbība ar industriju un starptautiskā sadarbība, liecina reitinga dati.

Reitingā iekļautas 1904 universitātes no 104 pasaules valstīm, tai skaitā četras augstskolas no Latvijas - Latvijas Universitāte (LU), Rīgas Tehniskā universitāte (RTU), Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte (LBTU) un Rīgas Stradiņa universitāte (RSU).

Kritērijā par starptautisko sadarbību visaugstāk novērtēta RSU, saņemot 62,7 punktus. Vairāk par 50 punktiem saņēma arī RTU.

Savukārt kategorijā par sadarbību ar industriju teju 50 punktus saņēma RTU - tās sniegums novērtēts ar 46,4 punktiem.

Tikmēr pārējos trīs kritērijos - mācību vide, pētniecības vide, pētījumu kvalitāte - Latvijas universitāšu sniegums novērtēts ar mazāk par 40 punktiem.

Kopumā "Times Higher Education" reitinga vērtējumā visaugstāk novērtētas LU un RTU, ieņemot 1001.-1200.vietas, kamēr RSU un LBTU ieņēma 1501.+ vietu.

Augstākos rezultātus starp trim Baltijas valstīm uzrādījusi Tartu Universitāte, iekļūstot 301.-350.vietā, kā arī 601.-800.vietā esošā Tallinas Tehnoloģiju universitāte.

Visaugstāk reitingā kopumā novērtēta Oksfordas Universitāte, otrajā vietā ierindojusies Stenfordas Universitāte, bet trešajā - Masačūsetsas Tehnoloģiju institūts.

LU Padomes priekšsēdētājs Ivars Kalviņš ir pārliecināts, ka "pie adekvāta finansējuma" LU var iekļūt arī starp pasaules 500 labākajām universitātēm.

Reitings tiek veidots, gan izmantojot zinātnisko sasniegumu informāciju no "SCOPUS" publikāciju bāzes, gan augstskolu sniegto, gan aptaujās iegūto informāciju. Reitings sniedz plašu un līdzsvarotu augstskolu salīdzinājumu studentu, akadēmiskā personāla, universitāšu vadītāju, industrijas un citu sabiedrības pārstāvju vērtējumā.

Šogad vērtēšanas metodoloģija ir mainīta, liekot uzsvaru uz zinātniskās darbības izcilību. Iekļauti indikatori, kas vērtē zinātnisko publikāciju atrašanos pasaulē visvairāk citēto darbu skaitā, arī patentu citējamība. Joprojām liela nozīme ir universitātes reputācijai.

Zeme zem Brīvības pieminekļa nodota valsts īpašumā

Rīgas dome šodien nolēma nodot valsts īpašumā zemi zem Brīvības pieminekļa.

Domes lēmums paredz nodot īpašumā bez atlīdzības Latvijas valstij Kultūras ministrijas personā zemi 877 kvadrātmetru platībā, kas funkcionāli nepieciešama Brīvības pieminekļa uz...

Rinkēvičs: Noziegumi pret valsti nav tikai teorētiska konstrukcija

Krievijas rīcība apstiprina, ka noziegumi pret valsti nav tikai teorētiska konstrukcija, norāda Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs likumprojekta "Grozījumi Krimināllikumā" anotācijā.

Valsts pirmā persona trešdien nosūtīja Saeimai likumdošanas iniciatīvu...

Līdzpārdzīvojumu meklējot. Recenzija par Džona Malkoviča iestudējumu 'Leopoldštate'
Dailes teātris 2023./2024. gada sezonu iesācis ar mērķtiecīgu starptautisko kursu, skatuves laukumus atvēlot mazāk Latvijas, vairāk – ārvalstu viesrežisoriem un tādējādi solot raibu sezonu.


Komentāri