lv
da4wK0FhOVY4ToayK7wYHVt0oEe62OHoOn0ZFGAC
2396509

Rinkēvičs: Noziegumi pret valsti nav tikai teorētiska konstrukcija

Rinkēvičs: Noziegumi pret valsti nav tikai teorētiska konstrukcija

Krievijas rīcība apstiprina, ka noziegumi pret valsti nav tikai teorētiska konstrukcija, norāda Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs likumprojekta "Grozījumi Krimināllikumā" anotācijā.

Valsts pirmā persona trešdien nosūtīja Saeimai likumdošanas iniciatīvu, kas paredz grozījumus Krimināllikuma sadaļā par noziegumiem pret valsti.

Rinkēvičs uzsver, ka starptautiskā drošības situācija kopš 2022.gada 24.februāra, kad Krievija īstenoja prettiesisku, neizprovocētu pilna mēroga militāru iebrukumu Ukrainā, ir būtiski un neatgriezeniski mainījusies.

Pēc Valsts prezidenta paustā, Krievijas sāktais karš un izdarītie kara noziegumi ir apliecinājums agresora gatavībai izmantot spēku pret citām valstīm un savu imperiālistisko vēlmju apmierināšanai izmantot visus tai pieejamos līdzekļus.

"Nacionālā drošība ir valsts un sabiedrības īstenotu vienotu, mērķtiecīgu pasākumu rezultātā sasniegts stāvoklis, kurā ir garantēta valsts neatkarība, tās konstitucionālā iekārta un teritoriālā integritāte, sabiedrības brīvas attīstības perspektīva, labklājība un stabilitāte," anotācijā skaidro Latvijas prezidents.

Viņa ieskatā, arī Krimināllikumā iekļautajam regulējumam ir jābūt atbilstošam pastāvošajam apdraudējumam, tas nedrīkst būt nesamērīgi vājš, salīdzinājumā ar potenciālo kaitējumu valsts un sabiedrības interesēm vai neadekvāti ierobežojošs iepretim aizvien jaunām indivīdu kaitīgās darbības izpausmēm.

Prezidents norāda, ka grozījumu tapšanas gaitā ņemta vērā valsts drošības iestāžu veiktā drošības situācijas un apdraudējuma analīze, kā arī pirmstiesas procesā konstatētās problēmas un vainīgajām personām piemērotie sodi, kā arī Latvijas sabiedrības reakcija uz šo kriminālprocesu galīgo noregulējumu un piemērotajiem sodiem.

Rinkēvičs uzsver, ka saskaņā ar Krimināllikumā definēto, soda mērķi cita starpā ir aizsargāt sabiedrības drošību un panākt, lai citas personas pildītu likumus un atturētos no noziedzīgu nodarījumu izdarīšanas.

"Fakts, ka notiesājošie spiedumi un prokurora priekšraksti par sodu neattur personas un tās turpina izdarīt noziegumus, kas saistīti ar noziegumiem pret valsti, liecina par to, ka gan Krimināllikumā paredzētie, gan līdz šim piemērotie sodi par šo noziedzīgo nodarījumu izdarīšanu ir nesamērīgi maigi un tie nesasniedz soda mērķi," rakstīts anotācijā.

Pēc prezidenta paustā, likumprojekts paredz pastiprināt kriminālatbildību par apvienošanos organizētā grupā ar mērķi veikt pret Latviju vērstu darbību, palīdzību ārvalstij pret Latviju vērstā darbībā, kā arī spiegošanu.

Līdzpārdzīvojumu meklējot. Recenzija par Džona Malkoviča iestudējumu 'Leopoldštate'
Dailes teātris 2023./2024. gada sezonu iesācis ar mērķtiecīgu starptautisko kursu, skatuves laukumus atvēlot mazāk Latvijas, vairāk – ārvalstu viesrežisoriem un tādējādi solot raibu sezonu.
Latvijas Banka norādījusi, kas Latvijai jāievieš

Latvijai ir jāievieš mērķēts atbalsts kredītņēmējiem un jāizvairās no tiesvedības riskiem, šodien Saeimas Mandātu ētikas un iesniegumu komisijas sēdē sacīja Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes vadītājs Uldis Rutkaste.

Līdzīgu viedokli sanāksm...

Balticovo investējis divus miljonus eiro saules parka būvniecībā

Olu ražotājs AS "Balticovo" investējis divus miljonus eiro saules parka būvniecībā, informēja uzņēmuma pārstāvji.

Saules paneļu parka kopējā jauda sasniedz 2,3 megavatus. Parks tapis sadarbībā ar elektrovairumtirdzniecības uzņēmumu SIA "Baltijas elektro...



Komentāri