lv
fohfaGP2QOgoK92C1erap1DtaT5ZDqL73FGQ0gp8
2380824

Rīgā notiks Latvijas Nacionālais rehabilitācijas kongress

Rīgā notiks Latvijas Nacionālais rehabilitācijas kongress

Rīgā no 23. līdz 25.novembrim notiks Latvijas rehabilitācijas profesionālo organizāciju apvienības (LRPOA) un Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) rīkotais trešais Latvijas Nacionālais rehabilitācijas kongress.

Viens no kongresa uzdevumiem ir vienotas rehabilitācijas sistēmas veidošanas stiprināšana.

Organizētāji uzsver, ka pasaulē rehabilitācija ir tikai viena, un tās sadalīšana gandrīz patstāvīgos paralēlos virzienos - medicīniskā rehabilitācija, sociālā rehabilitācija, profesionālā rehabilitācija, cilvēku ar invaliditāti, rūpju bērnu un mūžīgo bērnu problēmu risināšana un tamlīdzīgi dažādu ministriju pārraudzībā, ir mantojums no tiem laikiem, kad "visas slimības varēja izārstēt", bet cilvēku ar invaliditāti problēmu risināšana tur neiederējās.

Tādēļ kongresa laikā tiks organizēta diskusija ar dažādu rehabilitācijas jomā iesaistītu ministriju un pašvaldību pārstāvjiem jeb "Aklo svētceļnieku sarunu - Kas ir un kā izskatās zilonis" par to, vai Latvijai vajag vienotu rehabilitācijas sistēmu vai pa ministrijām un pašvaldībā, sadrumstalotus savstarpēji vāji koordinētus medicīniskās, sociālās, profesionālās un citus rehabilitācijas pakalpojumus.

Kongresa organizētāji norāda, ka rehabilitācijas sprādzienveidīgā attīstība lielā mērā ir saistīta ar nozares digitalizāciju - brīvi lietojamu informāciju tehnoloģiju nonākšanu kā speciālistu, tā pacientu rokās.

Digitalizācijas radītajiem izaicinājumiem un iespējām ir veltītas kā pirmskongresa sesijas un meistarklases, tā daudzas citas sekciju sēdes - viedās tehnoloģijas un rehabilitācija, rehabilitācija onkoloģijā, līdzdalības jēdziens cilvēka funkcionēšanā, onkoloģiskā rehabilitācija, bērnu un pusaudžu rehabilitācija, tehnisko palīglīdzekļu integrēšana rehabilitācijas pakalpojumos, militārā rehabilitācija un citas.

Divas pirmās funkcionēšanas ekosistēmai veltītās plenārsēdes tiks veltītas tādiem ikdienā maz apspriestiem jautājumiem, kā rehabilitācijas loma veselības aprūpes sistēmā Latvijā, invaliditātes politika un personu funkcionēšanas novērtēšanas sistēma Latvijā, Izglītības un zinātnes ministrijas sadarbībai ar Veselības un Labklājības ministrijām iekļaujošās izglītības politikas īstenošanā, cilvēktiesībām un cilvēkam ar funkcionēšanas ierobežojumiem, personu ar invaliditāti nodarbinātībai un citiem jautājumiem.

Latvija uzvarējusi vienā no klasēm Pasaules čempionātā kosmosa modeļiem

Pasaules čempionātā kosmosa modeļiem Latvijas izlases vecākā komanda ieguvusi pirmo vietu pasaulē S8P klasē jeb radiovadāmiem planieriem ar raķešu dzinējiem, apsteidzot divas lielākās raķešu lielvalstis ASV un Ķīnu, aģentūru LETA informēja izlases pārs...

Nokrišņu daudzums Daugavpilī sasniedzis 94% no mēneša normas

Lielākais nokrišņu daudzums pēdējā diennaktī Latvijā reģistrēts Daugavpils novērojumu stacijā, kur nolijuši 52,6 milimetri nokrišņu, kas atbilst 94% no mēneša normas, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) dati.

37 milimetri...

Dailes teātra pārbūve izmaksās 50-60 miljonus eiro, atklāja Žagars (+VIDEO)

Zāles piepildījums ir 90% līdz 100%, pauž direktors.

"Autobusi vēl joprojām stāv pie teātra. Auditorija ir atgriezusies un ar uzviju. Šajā ziņā mēs noteikti nevaram sūdzēties", - Dailes teatra Juris Žagars priecājas par sezonas sākumu.

Mūsdienu kultūrā...



Komentāri