lv
tYekCPyo8fTnx9So5bwe73wpaxrEu9v62tiIPHV5
2342096

Leļļu teātra izrādei Un atkal Pifs.. jau 40 gadi! Tāpēc sākas viesizrāžu tūre

Leļļu teātra izrādei Un atkal Pifs.. jau 40 gadi! Tāpēc sākas viesizrāžu tūre

"Ulbrokas pērlē" šodien plkst.11 būs skatāma Latvijas Leļļu teātra izrāde "Un atkal Pifs..", informēja teātra pārstāve.

Iestudējums "Un atkal Pifs..", kas pirmizrādi piedzīvoja 1983.gada 1.oktobrī, dosies 40 gadu jubilejas rudens viesizrāžu tūrē.

Paredzēts, ka iestudējumu 17.septembrī varēs noskatīties Jaunolainē, 20.septembrī - Daugavpilī, 21.septembrī - Rēzeknē, 24.septembrī - Siguldā, 28.septembrī - Kuldīgā, 12.oktobrī - Aizkrauklē un 15.oktobrī - Cēsīs.

Īstajā pirmizrādes gadadienā - 1.oktobrī - vērienīgas svinības plānotas "Hanzas peronā" - jubilejas izrādēs plkst.12 un 16 skatītājiem teātris būs sagatavojis pārsteigumu - stundu garas radošas un atraktīvas "stacijas" pirms izrādes, kuru laikā būs iespēja gan apgūt iestudējuma dziesmas, gan spēkoties cīsiņu vilkšanas sacensībās, gan zīmēt lielo Pifa komiksu.

Pifa tēla radītājs - spāņu mākslinieks Žozē Arnāls - savu komiksa varoni pirmo reizi publikai prezentēja 1948.gadā Francijā. Arnāls kara, bēgļu gaitu un pat gūsta laikā koncentrācijas nometnē bija spējis izdzīvot, lielā mērā pateicoties savam karikatūrista talantam, ko bija attīstījis un veiksmīgi realizējis Spānijā pavadītajos jaunības gados. Francijā Arnāls publicējās dažādos komunistiskas ievirzes laikrakstos, tostarp ar Pifa tēla palīdzību pievēršot uzmanību sociālās netaisnības jautājumiem.

Divus gadus pēc Pifa dzimšanas viņam pievienojās arī antagonists - runcis Herkuless. Vēlākos gados Pifs kļuva tik populārs, ka viņa vārdā tika pārsaukts bērniem domāts žurnāls, par Pifu sāka rakstīt stāstus, veidot izrādes un multfilmas, Pifu zīmēja, tulkoja un interpretēja jau citi mākslinieki gan Francijā, gan ārpus tās.

Latvijā "Pifa piedzīvojumi" pirmo reizi tika izdoti 1963.gadā, un jau 1964.gadā Tīnas Hercbergas režijā tapa pirmais Latvijas Leļļu teātra iestudējums par Pifa gaitām. Pēc pieklājīga skatuves mūža tas tika noņemts no repertuāra, lai jau 1983.gadā mākslinieks Pāvils Šenhofs kopā ar Arnoldu Skutulu iejustos režisora ādā un radītu izrādi, kas kļūs par Latvijas teātra leģendu un aktrises Vijas Blūzmas mūža lomu.

Par godu 40.dzimšanas dienai, teātris ir izdevis atjaunotu izrādes mūzikas albumu, kurā iekļautas ne vien visiem zināmās dziesmas par krustmāmiņu Agati, krusttētiņu Tontonu, Pifu un Herkulesu, bet arī izrādes instrumentālie muzikālie numuri, kuros pie klavierēm dzirdams pats izrādes komponists.

Basketboliste Aija Jurjāne paziņo par karjeras beigām

Latvijas basketboliste Aija Jurjāne piektdien paziņoja, ka ir noslēgusi profesionālas basketbolistes karjeru.

Savā karjeras pēdējā sezonā Jurjāne spēlēja Turcijas klubā Stambulas "Galatasaray". Šovasar 35 gadus vecā uzbrucēja pēdējo reizi pārstāvēja Lat...

Šāvēji Rašmane un Strautmanis PK pāru sacensībās izcīna 4.vietu (+VIDEO)

Latvijas šāvēji Agate Rašmane un Lauris Strautmanis piektdien Riodežaneiro Pasaules kausa posma pāru sacensībās šaušanā ar pneimatisko pistoli desmit metru distancē izcīnīja ceturto vietu.

Kvalifikācijā Rašmane sašāva 287 punktus un Strautmanis 291 punk...

Latvijas tenisa izlase šodien Honkongā sāk Deivisa kausa izcīņu

Latvijas vīriešu izlase sestdien Honkongā pret vietējo valstsvienību sāks Deivisa kausa Pasaules otrās grupas dueli pret mājinieci Honkongu.

Spēles, kuru sākums abās dienās paredzēts plkst.7 pēc Latvijas laika, norisināsies Viktorijas parka tenisa centr...



Komentāri